skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πανελλήνια Νεανικά 2011

5 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Εδώ και λίγο καιρό έχει δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη των Πανελλήνιων Νεανικών Πρωταθλημάτων 2011, που θα πραγματοποιηθούν στην Ερέτρια από 25/06/2011-01/07/2011. Τα γεγονότα με την απαράδεκτη απόφαση της ΕΣΟ για τον αποκλεισμό της ΕΣΣΚΕ από το άθλημα, στην κυριολεξία, και η κόντρα ΦΟΝΗ-ΣΕ Ηρακλείου έφερε λίγο πίσω την ανάλυση της προκήρυξης αλλά ήρθε η ώρα να δούμε μερικά πράγματα, που κατά τη δική μας γνώμη μας έκαναν εντύπωση.

Στο άρθρο 1 έχουμε την "αποκάλυψη" ότι τα ξενοδοχεία Eretria Village και Holidays in Evia είναι συνδιοργανωτές των Πανελληνίων Νεανικών Πρωταθλημάτων. Αυτό θα μου πείτε τι σε πειράζεί; Δεν είναι πρόκληση να μην μπορεί να διοργανώσει τουρνουά η ΕΣΣΚΕ και να κάνουν συνδιοργανωτή την επιχείρηση ενός ιδιώτη ξενοδόχου; Εκτός και εάν είναι σκακιστικός παράγοντας τα ξενοδοχεία και δεν το ξέρουμε.

Στο άρθρο 2 διαβάζουμε, τα των παραβόλων, το γνωστό χαράτσι για να παίξουν τα παιδιά σκάκι, το οποίο "τσεπώνει" όπως φαίνεται η πολύ καλή μας ΕΣΟ με τους σοφούς συμβούλους. Και για να μη χαθούν τα ευρουλάκια πρέπει να τα καταθέσουμε απευθείας στο λογαριασμό της στην Εθνική Τράπεζα.

Επίσης διαβάζουμε
"...
Σύμφωνα με την Α8/22.01.2011 απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ δίνεται το δικαίωμα να συμμετέχουν οι νεαροί κύπριοι σκακιστές στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά Πρωταθλήματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ.
..."

Αναρρωτιέμαι εάν υπάρχουν Κύπριοι αθλητές στα σωματεία της ΕΣΣΚΕ. Εάν ναι ενημερώστε τα παιδιά να μη χαρούν και τρέχουν στην Ερέτρια. Εκτός από αυτό, γιατί να έχουν το δικαίωμα μόνο οι Κύπριοι αθλητές να πάρουν μέρος στα Πανελλήνια; Να βάλουμε και όλους όσους έχουν μεταγραφή. Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους και λοιπούς Ευρωπαίους μετανάστες. Αστεία πράγματα.

Στο άρθρο 8 μας ενημερώνει η προκήρυξη για τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων και τα ξενοδοχεία διαμονής αθλητών και συνοδών. Είναι τα γνωστά ξενοδοχεία των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων. Σ' αυτό το άρθρο έχουμε και την εξής καινοτομία

"...
Διευκρινίζεται ότι για τους προκριμένους σκακιστές-στριες των παρακάτω ενώσεων – τ. επιτροπών που με βάση την απόσταση και το είδος της μετακίνησης δεν κρίνεται αναγκαία η παροχή 7 διανυκτερεύσεων, οι διοργανωτές θα παρέχουν φιλοξενία από 25/6 για 6 διανυκτερεύσεις: ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Πελοποννήσου, ΕΣΣ Περ. Πελοποννήσου, ΤΕΣΣ Ανατ. Στερεάς, ΤΕΣΣ Αιγαίου
..."

Να το έχουν υπ' όψη τους οι προκριθέντες αθλητές μην κάνουν το λάθος και πάνε στο ξενοδοχείο μία ημέρα πριν, για να ξεκουραστούν, όπως άλλωστε γινόταν κάθε χρόνο. Εδώ αυτά απαγορεύονται και κάτι τέτοιο τιμωρείται με χρέωση της συγκεκριμένης ημέρας. Είπαμε. Μη μας ξεφύγει ούτε ένα ευρώ.

Να ενημερώσω λοιπόν τους κ.κ. διοργανωτές και τους σοφούς της ΕΣΟ τι συμβαίνει με ένα παράδειγμα μήπως το καταλάβετε . Ας πάρουμε την ΕΣΣ Κρήτης. Υπάρχουν κύριοι και ημερήσια δρομολόγια με έκπτωση στα εισιτήρια 30% σε σχέση με τα βραδινά δρομολόγια. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες φυσικά θα προτιμήσουν να έρθουν την προηγούμενη ημέρα με ημερήσιο δρομολόγιο για να πληρώσουν λιγότερα. Εσείς λοιπόν τους αναγκάζεται να ταξιδέψουν με βραδινό δρομολόγιο ακριβότερα, ή να έρθουν με ημερήσιο χάνοντας όμως ότι κέρδισαν στην έκπτωση πληρώνοντας το ξενοδοχείο. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για να δείτε πόσο επιφανειακά σκέφτεστε τα πράγματα.

Και φτάνουμε στο άρθρο 9. Ένα άρθρο για πολλά γέλια. Και διαβάζουμε

"...
Για τους σκακιστές και σκακίστριες που θα αγωνισθούν με παράβολο, είναι υποχρεωτική η διαμονή τουλάχιστον 6 διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία των αγώνων. Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται όσοι διαθέτουν δική τους κατοικία στο Νομό Εύβοιας που αποδεικνύεται με το Ε9
..."

Κύριοι συντάχτες της προκήρυξης ένα είναι σίγουρο. Έχετε απίστευτη αίσθηση του χιούμορ. Αρχίζετε και μας αρέσετε. Δηλαδή εάν καταλάβαμε καλά θα ανοίξει ο διοργανωτής υποκατάστημα της εφορίας Χαλκίδος για να ελέγχει τα Ε9; Γιατί για να δείξει κάποιος σε ιδιώτη, όπως είναι ο διοργανωτής, το Ε9 και τις καταχωρήσεις του, μόνο αφελής πρέπει να είναι. Με ποιό δικαίωμα ζητάτε κάτι που εμπίπτει στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων; Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Γιατί εάν έρθει κάποιος και δηλώσει εντοπιότητα ποιός θα τολμήσει να την απορρίψει επειδή δεν έδειξε το Ε9;

Στο ίδιο άρθρο 9 διαβάζουμε επίσης

"...
Όσοι επιθυμούν να αγωνιστούν χωρίς να διαμένουν στα ξενοδοχεία της διοργάνωσης υποχρεούνται να καταβάλουν εκτός του παραβόλου προς την ΕΣΟ παράβολο στον διοργανωτή ύψους 140 € καταβλητέο στο σύνολό του μέχρι την 1/6/2011.
Όσοι δεν διαμένουν στα ξενοδοχεία των αγώνων δεν δικαιούνται παροχές σίτισης και all inclusive
..."

Άλλη μία καινοτομία των φετινών Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Δηλαδή για να μείνει κάποιος σπίτι του θα περάσει ο τελώνης να εισπράξει. Εδώ νομίζω ότι χάθηκε ακόμη και το χιούμορ. Δύσκολα βρίσκω λόγια να εκφραστώ. Δηλαδή κάποιος θα νοικιάσει το σπίτι του για να παίξει το παιδάκι του σκάκι; Δε φταίτε εσείς κύριοι. Οι γονείς φταίνε που "τσιμπάνε" στα διάφορα τουρνουά που διοργανώνετε και τρέχουν να αποδείξουν ότι ο γιόκας τους ή η κορούλα τους είναι αυριανοί GM, και GW πληρώνοντας χαράτσια. Σε προηγούμενη ανάρτηση έλεγα πως το προσωπικό στοίχημα του κ. Τσουνή θα πρέπει να είναι η μείωση του κόστους των οικογενειών για να συμμετέχουν τα παιδιά στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Είναι ντροπή για αυτούς να μας περνάνε για κορόιδα αλλά και για εμάς που τους ανεχόμαστε.

Προτείνω όσοι έχουν σπίτια σε Εύβοια-Ωρωπό να μείνουν σπίτι τους και να μη πληρώσουν τίποτα. Και εάν τολμάει κάποιος ας διώξει τα παιδιά. Έτσι για να μας αποδείξουν και αυτοί που σχίζουν τα ιμάτιά τους για το καλό των παιδιών πόσο πολύ το εννοούν. Ξέχασα όμως ότι το έχουν ήδη αποδείξει με την περίπτωση της ΕΣΣΚΕ, που τελικά δεν τους κοστίζει και τίποτα. Εδώ που θα χάσουν ευρουλάκια θα σταματήσουν;

Ακόμη στο ίδιο άρθρο έχουμε

"...
Σε περίπτωση μεγαλύτερης προσέλευσης από τον αριθμό ατόμων που προβλέπεται στις προδιαγραφές της ΕΣΟ (600 άτομα), θα διατεθούν δωμάτια σε κοντινά ξενοδοχεία.
..."

Μιλάμε πάντα για τα ίδια "κοντινά" ξενοδοχεία όπως στα Πανελλήνια Σχολικά. Και μόνο η λέξη φέρνει γέλιο. Μετά την εμπειρία της προηγούμενης διοργάνωσης όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει "κοντινά"

Αυτά μας έκαναν εντύπωση στην παρούσα προκήρυξη. Σηκώνει βέβαια πολύ κουβέντα για το αν η προκήρυξη έχει καμία σχέση με τις προδιαγραφές που είχε θέσει η ΕΣΟ για την ανάληψη του τουρνουά αλλά πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι του παρόντος. Εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο του αποφασίζω και διατάζω που εφαρμόζει η ΕΣΟ και οι γνωστοί σύμβουλοι και χρειάζεται ξεχωριστή ανάλυση.

Περαστικά σε όλους και καλή διαμονή στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα.
Διαβάστε Περισσότερα "Πανελλήνια Νεανικά 2011"

ΣΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Μια πολύ όμορφη εκδήλωση έγινε σήμερα στην πλατεία Μπουρναζίου από το ΣΟ Περιστερίου. Ο GM Γιάννης Νικολαϊδης έπαιξε με 25 παίχτες σιμουλτανέ σε μια σκακιστική εκδήλωση στη μνήμη του Παναγιώτη Τραντάλη. Μία σεμνή εκδήλωση χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες σε μία ήσυχη πλατεία που έδωσε την ευκαιρία σε όλους να ευχαριστηθούν το παιχνίδι ακόμη και με πειράγματα μεταξύ του κ. Νικολαϊδη και των παιχτών.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια πως και οι άνθρωποι του ΣΟ Περιστερίου είναι άνθρωποι που αγαπούν το άθλημα αγνά και προσφέρουν σε αυτό και στους αθλητές όσα περισσότερα μπορούν. Πάντα τέτοια. Φυσικά να γίνονται για διαφορετικούς λόγους και όχι εις μνήμη κάποιου. Αρκετούς έχουμε χάσει το τελευταίο διάστημα.

Οι φωτογραφίες είναι από ανώνυμο φίλο του ιστολογίου που μας τις έστειλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τον ευχαριστούμε.


Διαβάστε Περισσότερα "ΣΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ"

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Φ.Ο.Ν.Η. + Σ.Ε. = Σκάκι στο Ηράκλειο

10 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Πολλά προβλήματα και πολλές διαμάχες ταλανίζουν τη σκακιστική οικογένεια. Μία από αυτές είναι η διαμάχη μεταξύ Φ.Ο.Ν.Η Επικοινωνία και Σ.Ε. Ηρακλείου. Λάβαμε από τη Φ.Ο.Ν.Η. Επικοινωνία, και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα της κ. Γιάννη Τόλια, το πόρισμα του Συμπαραστάτη του Δημότη καθώς και ένα σχόλιό του για το όλο θέμα που έχει προκύψει με το 14ο Ανοιχτό τουρνουά της Σ.Ε. Ηρακλείου.


"1.     ΙΣΤΟΡΙΚΟ
        Την Τρίτη, 15.04.2011 δημοσιεύτηκαν μέσω της ηλεκτρονκής διεύθυνσης του Πολιτιστικού Πολυκέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής οι προκηρύξεις των 14ου Σκαιστικού Τουρνουά Ηρακλείου και 13ου Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ηρακλείου συνοδευόμενες από Δελτίο Τύπου απευθυνόμενο προς τον Ημερήσιο, Έντυπο και Ηλεκτρονικό, Τύπο, Τοπικό Τύπο, Σκακιστικά Sites και Blogs - όπου και αναδημοσιεύτηκαν -, Σκακιστικά Σωματεία & Συλλόγους, Σκακιστές & Σκακίστριες.
        Συνδιοργανωτές των παραπάνω αγώνων είναι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, με το Δήμαρχο, κ. Παντελεήμονα Βλασσόπουλο, και σημαίνοντα πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής να συμμετέχουν, στις Οργανωτικές Επιτροπές, και η Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής (στο εξής: ΣΕ), ενώ ο Φιλαθλητικός Όμιλος Νέων Ηρακλείου Αττικής - "Επικοινωνία" (στο εξής: ΦΟΝΗ), ο οποίος και αγωνίζεται στην Α' Εθνική Κατηγορία, παρά την προηγηθείσα, έγγραφη, επικοινωνία που είχε με τον κ. Πασχάλη Γονατά, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Πολυκέντρου, στην οποία είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη συνδιοργάνωση των παρπάνω αγώνων, είχε αποκλειστεί.
        Ακολούθησαν συναντήσεις αντιπροσωπείας του ΦΟΝΗ με τον Αντιδήμαρχο Νέας Γενιάς και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Ιωάννη Κεσκινίδη την Τρίτη, 05.04.2011 και τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο την Πέμπτη, 07.04.2011, στις οποίες, ο ΦΟΝΗ εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό του σωματείου.
        Τη Δευτέρα, 11.04.2011 αντιπροσωπεία της ΣΕ επισκέφτηκε τον κ. Δήμαρχο και του δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη συνεργασία με το ΦΟΝΗ.

2.     Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
        Στις 20.04.2011 ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης (στο εξής ΣτΔ) έλαβε αναφορά από το ΦΟΝΗ σχετική με το ως άνω θέμα του αποκλεισμού του από τη συνδιοργάνωση του 14ου Σκακιστικού Τουρνουά Ηρακλείου και του 13ου Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ηρακλείου. Στην αναφορά αυτή ζητούνται εφενός να μεσολαβήσει ο ΣτΔ, ώστε ο ΦΟΝΗ να συμμετάσχει ισότιμα στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, αφετέρου να εισηγηθεί αρμοδίως ο ΣτΔ ότι η απόφαση για τον αποκλεισμό του ΦΟΝΗ από την συνδιοργάνωση πάσχει και πρέπει να ανακληθεί.
        Μετά την ως άνω αναφορά, ο ΣτΔ, αφού μελέτησε τα επιχειρήματα του ΦΟΝΗ υπέρ της διοργάνωσης, κατ' αρχήν επείσθη για τη βασιμότητα του παραπόνου. Εκ των επιχειρημάτων αυτών διαφαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα ότι τα δύο σωματεία βρίσκονται σε σοβαρότατη αντιδικία.
        Αμέσως μετά τη μελέτη των επιχειρημάτων του ΦΟΝΗ ο ΣτΔ κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΣΕ κ. Ιωάννη Γαλάνη, ώστε αφενός να ακούσει τους λόγους, για τους οποίους η ΣΕ αρνείται τη συνδιοργάνωση, αφετέρου να μεσολαβήσει γι' αυτήν, αλλά και να διερευνήσει την πιθανότητα λήξης της αντιδικίας των δύο ηρακλειώτικων σκακιστικών σωματείων.
        Από την προφορική και γραπτή ενημέρωση των κ. Γαλάνη, Γλεζέλη, κας Κολίντζα και κυρίων Κομνηνού, Νάκα, Πανδή και Ρουκουνάκη επιβεβαιώνεται η ρήξη των δύο σωματείων και η άρνηση της συνδιοργάνωσης με κύριο επιχείρημα ότι:

δεν είναι δυνατόν δύο σωματεία που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση να συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις.

Σε μία αναλυτικότερη ενημέρωση δε, στηρίζουν την επάρκεια του σωματείου ΣΕ, όσον αφορά την δυνατότητα διοργάνωσης των δύο αθλητικών γεγονότων με τους κάτωθι ισχυρισμούς :
  • Και στα 13 προηγούμενα Τουρνουά, διοργανωτής ήταν η Σκακιστική Επικοινωνία.
  • Τα πρώτα 6 (97, 98, 99, 20, 01, 02) σαν Πάρεδρο σωματείο με Πρόεδρο τον αείμνηστο Μίμη Καβούρη και τα υπόλοιπα 7 (03, 04, 05, 06, 07, 08, 09) σαν Αθλητικό Σωματείο, με Πρόεδρο τον κ. Γιάννη Γαλάνη και από το 2009 το Μιχάλη Ρουκουνάκη.
  • Στα τουρνουά 07 και 08 συνδιοργανωτές πέραν του Δήμου και της ΣΕ ήταν ο ΦΟΝ Ηρακλείου και ο Τυφώνας και στου 09 ο ΦΟΝ.
  • Η οικονομική διαχείρηση μέχρι το 2004 γινόταν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Από το 2005 και μετά από τη Σκακιστική Επικοινωνία, με εξαίρεση το 2009 που η οικονομική διαχείρηση έγινε από τους ταμίες της ΣΕ και ΦΟΝ Ηρακλείου από κοινού.
  • Όλη η κίνηση των εσόδων και των εξόδων των τουρνουά που είχε την οικονομική τους διαχείρηση η ΣΕ έχει καταγραφεί στα βιβλία της Σκακιστικής Επικοινωνίας και έχει εγκριθεί ομόφωνα από Γ.Σ.
  • Επίσης όλα τα έσοδα της ΣΕ διατίθεντο για τις μεγάλες ανάγκες του ΦΟΝΗ, που αγωνίζόταν στη πρώτη εθνική και ήταν η προμετωπίδα των σωματείων στο Ηράκλειο. Και αυτή ήταν απόφαση όλων των μελών της ΣΕ και είχε εγκριθεί ομόφωνα από Γενική Συνέλευση.
Το επιχείρημα της ΣΕ, όσον αφορά την συνδιοργάνωση, εδράζεται σε ηθικά και αισθηματικά αξιώματα παρά σε νομική βάση.
        Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές, ότι, όταν χαρακτηρίζουμε εδώ τα επιχειρήματα των δύο πλευρών σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνουμε την οποιαδήποτε ευθύνη να κρίνουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην μεταξύ τους ρήξη, άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας και θα πυροδοτούσε έναν ακόμα εκρηκτικό μηχανισμό στη μεταξύ τους σχέση.
        Προκύπτει, λοιπόν, ότι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής καθ' υπέρβαση των ορίων της διακριτικής ευχέρειάς του αποφάσισε να συνδιοργανώσει το 14ο Σκακιστικό Τουρνουά Ηρακλείου και το 13ο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ηρακλείου μόνο με τη ΣΕ, αφού η στάθμιση των επιχειρημάτων της ΣΕ (άρνηση συνδιοργάνωσης με το ΦΟΝΗ) και του ΦΟΝΗ (σημασία διοργανώσεων για την προβολή και των δύο σωματείων και την προσέλκυση νέων αθλητών και αθλητριών σε αυτά, αποθετική αγωνιστική και οικονομική ζημία του ΦΟΝΗ σε περίπτωση αποκλεισμού του από τη συνδιοργάνωση, παραγνώριση του γεγονότος ότι η ΦΟΝΗ αγωνίζεται στην Α' Εθνική Κατηγορία και, ως εκ τούτου, διαθέτει και αυτό την απαιτούμενη διοργανωτική επάρκεια) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνδιοργάνωση είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τη ΣΕ, αλλά και για το ΦΟΝΗ, ενώ σε καμία περίπτωση δε βλάπτει τη ΣΕ.
        Ο ΣτΔ εισηγείται τη συνδιοργάνωση του 14ου Σκακιστικού Τουρνουά Ηρακλείου και του 13ου Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ηρακλείου από κοινού από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, το ΦΟΝΗ και τη ΣΕ και ως έμπρακτη προσπάθεια αυσιαστικής παρέμβασης του Δήμου προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο σκακιστικών σωματείων της πόλης μας και καλύτερη αξιοποίησης του δυναμικού τους. "

Το σχόλιο του Γενικού Γραματέα του ΦΟΝΗ Επικοινωνία έχει ως εξής

"Κύριοι,


Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής χθες 24-5-2011 κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη στήριξη του καθώς και όλα τα πρόσωπα του Δήμου που εμπλέκονται στο 14ο ανοικτό τουρνουά Ηρακλείου το οποίο είχε πάρει απόφαση να το συνδιοργανώσει μαζί με τη Σκακιστική Επικοινωνία. Ο λόγος που τον οδήγησε να πάρει αυτή την απόφαση ήταν το πόρισμα του Συμπαραστάτη του Δημότη (επισυνάπτεται) στον οποίο είχε προσφύγει ο ΦΟΝ Ηρακλείου διαμαρτυρόμενος για τον αποκλεισμό του απο το εν λόγω τουρνουά. Ο Δήμαρχος αφού μελέτησε το πόρισμα του Συμπαραστάτη και ακούγοντας και τις απόψεις του ΦΟΝ κατέληξε σε αυτη την απόφαση αφου παραδέχτηκε το λάθος του λόγω του οτι δε γνώριζε όλες τις παραμέτρους και τις αντιπαλότητες που δυστυχώς έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα στους δύο συλλόγους. Η κίνηση του μας δικαιώνει πλήρως ηθικά αφού η απόσυρση του καταδεικνύει οτι ο Κος Γαλάνης που έκανε όλες τις ενέργειες εκ μέρους της Σκακιστικής Επικοινωνίας τον "παρέσυρε" κατ' αρχήν σε μια απόφαση αδικη και παντελώς αδικαιολόγητη.
Ελπίζουμε η απόφαση αυτή να βοηθήσει όλους μας να καταλάβουμε οτι μόνο κακό κάνουμε στο σκάκι όταν κινούμαστε με μοναδικό γνώμονα την προσωπική μας προβολή και απαξίωση των άλλων.

Γιάννης Τόλιας

Γενικός Γραμματέας ΦΟΝ Ηρακλείου-Επικοινωνία

Υ.Γ 1.Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δεχθεί καμμία πρόσκληση απο τη Σκακιστική Επικοινωνία για να παραλάβουμε τα Κύπελλα μας.
Υ.Γ.2.Το παρόν το στέλνουμε για την ολοκληρωμένη ενημέρωση σας και δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε ως γονείς σκακιστών άγονη αντιπαράθεση που εκτιμούμε ότι μόνο κακό θα κάνει στο σκάκι."

Εμείς το μόνο που έχουμε να επισημάνουμε είναι αυτό που λέει ο κ. Τόλιας. Όλα αυτά τα γεγονότα μόνο κακό κάνουν στο σκάκι. Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά. Τα πρώτα και τα μόνα θύματα είναι τα παιδιά, τα παιδιά ΜΑΣ, που βιώνουν καταστάσεις έξω από την ηλικία και την ιδιότητά τους ως μαθητές και αθλητές.

Ας καταλάβουν οι κ.κ. παράγοντες των σωματείων, ότι τα αξιώματα είναι για να βοηθάμε το άθλημα και τους αθλητές και όχι τον εαυτό μας και τους κολλητού μας, Μήπως θα πρέπει με αθλητικό νόμο να μην μπορεί κάποιος να βάλει πάνω από δύο θητείες υποψηφιότητα στο ΔΣ του συλλόγου του για να μπορούν να δραστηριοποιούνται όλοι οι γονείς που τα παιδιά τους συμμετέχουν ενεργά στο άθλημα; Κοιτάξτε τα σωματεία γύρω σας. Πόσοι παράγοντες σωματείων, και όχι μόνο, έχουν "παντρευτεί" τις καρέκλες τους ενώ τα παιδιά τους έχουν σταματήσει το σκάκι εδώ και χρόνια; Αυτό κάνει τους περισσότερους γονείς, με ενεργούς αθλητές, να απαξιούν του συλλόγους τους, με τις γνωστές διαμάχες. Υπάρχουν πολλά στοιχεία. Θα τα πούμε όλα στην ώρα τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Διαβάστε Περισσότερα "Φ.Ο.Ν.Η. + Σ.Ε. = Σκάκι στο Ηράκλειο"

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δελτίο Τύπου ΕΣΣΚΕ

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Από την ΕΣΣΚΕ λάβαμε το παρακάτω δελτίου τύπου το οποίο και δημοσιεύουμε.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ   ( Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. )
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από το διαδίκτυο την πρωτοφανή απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της σκακιστικής ομοσπονδίας να μην αξιολογήσει εκατοντάδες επίσημες παρτίδες, δεκάδων αθλητών της Ένωσής μας. Καταγγέλλουμε σε ολόκληρη την σκακιστική οικογένεια, αλλά και σε όλους τους φίλους του σκακιού, την συγκεκριμένη ενέργεια απαιτώντας την άμεση ανάκλησή της καθώς είναι ενέργεια άδικη, παράνομη και παραβιάζει όχι μόνο το καταστατικό και τον κανονισμό της ομοσπονδίας, αλλά και τον ίδιο τον αθλητικό νόμο. Στρέφεται εναντίον των σκακιστών του αθλήματος, εναντίον του ίδιου του αθλήματος και τελικά ακυρώνει την ίδια την ομοσπονδία.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαραστέκονται. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εθελοντικά για την ανάπτυξη του σκακιού στην περιοχή ευθύνης μας και θα εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας.
Με κινητήρια δύναμη τον εθελοντισμό και όχι την οικονομική συναλλαγή, με σύμμαχο το αίσθημα δικαίου αλλά και τον σκακιστικό κόσμο , με οδηγό το καταστατικό και τους κανονισμούς της ομοσπονδίας και τους νόμους της χώρας μας,  η ΕΣΣΚΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για  τον μαζικό αθλητισμό και τα αθλητικά ιδεώδη.
Η μη αξιολόγηση των παρτίδων των αθλητών μας από το ΔΣ της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Ε.Σ.Ο.,  καταγράφεται στην σκακιστική ιστορία ως ένα από τα μελανότερα σημεία της.
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της αυθαίρετης αυτής απόφασης .
Το ΔΣ της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. 

Φυσικά και προσυπογράφουμε το δελτίο τύπου και θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε μία μόνο λέξη. Ο σκακιστικός κόσμος δεν παρακαλάει, δεν εκλιπαρεί, δεν ζητάει. ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης. Εάν το καταλάβουν εκεί στην ΕΣΟ ίσως γλυτώσουν κάτι από την αξιοπρέπειά τους.
Διαβάστε Περισσότερα "Δελτίο Τύπου ΕΣΣΚΕ"

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Γρηγόρης Λαμπράκης

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ' όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του μετέβη στην Αθήνα και εισήλθε στην Ιατρική. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος.

Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Στις εκλογές «της βίας και της νοθείας», όπως έμεινε στην ιστορία η εκλογική διαδικασία της 29ης Οκτωβρίου 1961, πολιτεύθηκε με το ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος), έναν συνασπισμό αριστερών δυνάμεων με επικεφαλής την ΕΔΑ και εξελέγη βουλευτής Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο δραστηριοποιήθηκε στο ειρηνιστικό κίνημα και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ).

Στις 21 Απριλίου 1963 η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Λαμπράκης προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία.

Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο Λαμπράκης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Πριν ακόμα η εκδήλωση ξεκινήσει, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα για να πάρουν μέρος σε αυτή. Άλλοι αστυνομικοί, ένστολοι, αν και παρόντες σε μεγάλο αριθμό δεν λάμβαναν κανένα μέτρο για την απώθηση των παρακρατικών, παρά τις διαμαρτυρίες των οργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη, ενός μέλους δηλαδή του ελληνικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ένας παρακρατικός κατόρθωσε να χτυπήσει το Λαμπράκη στο κεφάλι με ρόπαλο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο έτερος παρών αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λαμπράκης εγκατέλειψε την αίθουσα με πρόθεση να κατευθυνθεί σε κοντινό ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Τον ακολούθησαν μόνο δύο σύντροφοί του, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το κοινό της εκδήλωσης στο εσωτερικό της αίθουσας, απαγορεύοντας προσωρινά την έξοδο. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε το Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο πριν το χτύπημα, να συλλάβει τον οδηγό του μετά, ή ακόμα και να βοηθήσει τον αιμόφυρτο Λαμπράκη. Όπως αποδείχτηκε, το θύμα είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο.

Το πιθανότερο είναι ότι οι δράστες της επίθεσης θα είχαν διαφύγει ανενόχλητοι, αν ένας παριστάμενος Θεσσαλονικιός, ο πλασιέ Μανόλης Χατζηαποστόλου (με το παρατσούκλι «Τίγρης») δεν είχε πηδήσει αστραπιαία στην καρότσα του τρίκυκλου. Για ένα περίπου χιλιόμετρο το τρίκυκλο έτρεχε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χωρίς κανένα αστυνομικό ή άλλο όχημα να το καταδιώκει. Ο Χατζηαποστόλου εξουδετέρωσε μετά από σκληρή πάλη το μοναδικό επιβάτη της καρότσας, Μανώλη Εμμανουηλίδη (ήταν αυτός που είχε καταφέρει το θανατηφόρο χτύπημα στο Λαμπράκη) και κατόπιν υποχρέωσε τον οδηγό Σπύρο Γκοτζαμάνη να σταματήσει. Ακολούθησε νέα πάλη αυτή τη φορά ανάμεσα στον Χατζηαποστόλου και τον Γκοτζαμάνη, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός τροχονόμος, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών. Ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε κωματώδη κατάσταση από την οποία δεν εξήλθε ποτέ. Πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή. Την επομένη ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Α' Νεκροταφείο για το «Ύστατο Χαίρε». Γρήγορα, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης της δεξιάς κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού.

Φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λαμπράκη ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, αλλά η δικαστική έρευνα που διεξήγαγαν ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας και ο νεαρός ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης έφεραν στο φως σχέσεις των αρχών με ένα ακροδεξιό παρακράτος. Ο ανακριτής Σαρτζετάκης απήγγειλε, μάλιστα, κατηγορίες και εναντίον ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής. Οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάσθηκαν τον Δεκέμβριο του 1966 σε πολυετή φυλάκιση και απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Η δολοφονία Λαμπράκη επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού διερωτήθηκε «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;» εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και την πολιτική τον Ιούνιο του 1963 και αποσύρθηκε στο Παρίσι. Χιλιάδες νέοι ίδρυσαν τον πολιτικό οργανισμό «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Πρώτος γραμματέας της οργάνωσης ανέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη ενέπνευσε τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό στο περίφημο πολιτικό του μυθιστόρημα με τον τίτλο «Ζ» (Εκδόσεις Λιβάνη). Το 1969 μεταφέρεται με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν, τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν και την Ειρήνη Παπά.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την προσωπικότητα και τη δράση του παραμένει και σήμερα ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης.


Διαβάστε Περισσότερα "Γρηγόρης Λαμπράκης"

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση Ν.Σ.Κ.

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Δημοσιεύουμε, όπως έχουμε υποχρέωση εφόσον τη λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης, μέλη της ΕΣΟ, για το θέμα των ημερών. Την απόφαση της ΕΣΟ για την ΕΣΣΚΕ.  Αλήθεια, δεν υπάρχει κανείς άλλος να πει τη γνώμη του, υπέρ ή κατά; Μέχρι τώρα 2-3 ανακοινώσεις που έχω λάβει, μόνο από τη Ν.Σ.Κ. ήταν. Περιμένουμε να δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε ανακοίνωση εκδοθεί από οποιαδήποτε παράταξη, σκακιστική ένωση, σωματείο ή άλλο σκακιστικό φορέα.
 
"Όχι στον αυταρχικό κατήφορο της ΕΣΟ
Η αξιολόγηση παιγμένων παρτίδων είναι δικαίωμα των σκακιστών
Καταγγέλλουμε τον κατήφορο της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΟ, που σε μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού αποφάσισε να μην αξιολογούνται οι παρτίδες αγώνων από τουρνουά στο οποίο εμφανίζεται διοργανωτής ή συνδιοργανωτής η Ένωση Σκακιστών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (ΕΣΣΚΕ) επειδή (παράτυπα και παράνομα) δεν την αναγνωρίζει παρότι είναι σύννομη και αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος!!
Μιλάμε για μια απόφαση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πιο μαύρες στιγμές της ΕΣΟ, όταν έφτανε να παρεμποδίζει τη συμμετοχή σκακιστών σε διεθνείς αγώνες εκτός Ελλάδας και έθαβε διεθνή τουρνουά στη χώρα μας για να «τιμωρήσει» τους μη αρεστούς. Είναι απόφαση:
Επικίνδυνη: Εγκαινιάζει μια πρακτική όπου οποιαδήποτε διαφωνία ή πολιτική διαφορά με την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΟ θα αντιμετωπίζεται με αγωνιστικές κυρώσεις και διώξεις κατά σκακιστών, σωματείων, παιδιών και γονιών. Να ποιους θεωρούσε η πλειοψηφία «υπαίτιους» όταν αποφάσιζε στην προηγούμενη συνεδρίαση του «Το ΔΣ θα εξετάσει τις προτάσεις για λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά των υπαιτίων σε επόμενη συνεδρίασή του»: στοχοποιούσε όσους παίζουν σκάκι στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Βόρεια Εύβοια, την Ευρυτανία.
Εχθρική για το σκάκι: ενώ κατά τα άλλα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας κόπτονται για «το σκάκι στην περιοχή», την «ανάπτυξη», σήμερα αρνούνται να αξιολογήσουν εκατοντάδες παρτίδες παιγμένες στη σκακιέρα από δεκάδες σκακιστές 14 σωματείων!
Αυθαίρετη: Το 4.29 του κανονισμού τίτλων και αξιολόγησης που επικαλείται προβλέπει ότι «Αξιολογούνται όλοι οι αγώνες που διοργανώνονται από την ΕΣΟ, τα Σωματεία της, ξένες σκακιστικές ομοσπονδίες ή και άλλους φορείς με τη συμμετοχή Ελλήνων σκακιστών και έχουν την έγκριση της ΕΣΟ». Ποτέ δεν κοινοποιήθηκε στα σωματεία ότι οι αγώνες τους δεν έχουν την έγκριση της ΕΣΟ, ούτε και έχει ορίσει η ομοσπονδία ποτέ διαδικασία έγκρισης, ούτε και θέτει πουθενά ο κανονισμός προϋπόθεση να είναι ο διοργανωτής «αναγνωρισμένος από την ΕΣΟ», το αντίθετο μάλιστα («άλλοι φορείς»).
Αντιδημοκρατική: Η ΕΣΟ εισάγει την έννοια της αναδρομικής τιμωρίας.
Αυτό που μένει είναι μια πολιτική απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία επειδή έτσι θέλει καταργεί το σκάκι σε μια μεγάλη περιοχή της χώρας  μας, στην οποία μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη και δραστηριότητα παρά την εχθρική στάση της Ομοσπονδίας,
Τέλος, σημειώνουμε πως οι κυρώσεις αυτές παίρνονται αφού εκδηλώθηκαν αντιδράσεις στη συγκεκριμένη περιοχή για τους οικονομικούς όρους συμμετοχής των παιδιών στα πρόσφατα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα ενοχλώντας τα συμφέροντα που συνδέθηκαν με την διοργάνωση.
Κάθε σκακιστής και σκακίστρια, όλος ο σκακιστικός κόσμος, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει για την ΕΣΣΚΕ ή την διοίκηση της ΕΣΟ έχει ευθύνη να αντιδράσει. Να απαιτήσει την ανάκληση της αυταρχικής αυτής απόφασης.
Να διεκδικήσει το αυτονόητο: αγώνες που παίζονται να μετράνε, και οι σκακιστές να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα το άθλημά τους ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζουν ή έχουν για την ΕΣΟ και τη διοίκησή του.
Ιούνης 2011
Για τη Νέα Σκακιστική Κίνηση, τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΟ

Αντωνιάδης Γιάννης
Σερετάκης Νίκος
Σιαμέτης Δημήτρης
Τσουκαράκης Γιάννης"
Διαβάστε Περισσότερα "Ανακοίνωση Ν.Σ.Κ."

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΕΣΣΚΕ και ΕΣΟ

25 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Στην προηγούμενη ανάρτησή μου "Επιστολή κ. Τσουνή προς ΕΣΟ" ανέβηκαν τρία σχόλια τα οποία μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν στο σκακιστικό κόσμο, ανεξάρτητα από σωματείο, ιδεολογία, παράταξη ή οτιδήποτε άλλο, λανθασμένα, μπορεί να μας χωρίζει. Επειδή για τις δικές μου αρχές και θέσεις θεωρώ το θέμα ιδιαίτερα σημαντικό αναβαθμίζω αυτά τα σχόλια σε ξεχωριστή ανάρτηση για να μπορέσουμε όλοι να εκφράσουμε την άποψή μας και να πιέσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση αυτούς που θεωρούν ότι οι καρέκλες και τα αξιώματα τους ανήκουν γιατί είναι ιδιοκτήτες τους και όχι γιατί έχουν εκλεγεί για να υπηρετούν την ανάπτυξη και μόνο αυτή του αθλήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της ΕΣΟ στις 15/05/2011 αποφασίστηκε
.......
10. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Τίτλων και Αξιολόγησης της ομοσπονδίας και σύμφωνα με το άρθρο 4.29 του Κανονισμού Τίτλων και Αξιολόγησης που προβλέπει ότι αξιολογούνται όλοι οι αγώνες «που έχουν την έγκριση της ΕΣΟ», αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην αξιολογηθούν από την ΕΣΟ οι μη εγκεκριμένοι αγώνες που διοργανώθηκαν από το σωματείο Ένωση Σκακιστών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (ΕΣΣΚΕ) που δεν είναι αναγνωρισμένο από την ομοσπονδία.
.........
 ενώ το άρθρο 4.29 λέει για να έχετε πλήρη εικόνα
.........
4.29 Αξιολογούνται όλοι οι αγώνες που διοργανώνονται από την ΕΣΟ, τα Σωματεία της, ξένες σκακιστικές ομοσπονδίες ή και άλλους φορείς με τη συμμετοχή Ελλήνων σκακιστών και έχουν την έγκριση της ΕΣΟ..........

Τα σχόλια έχουν ως εξής

1ο Σχόλιο
Ο/Η Σκακιστής της ΕΣΣΚΕ
Ωραία την στήριξαν την ΕΣΣΚΕ και τους συλλόγους που την απαρτίζουν. Αποφάσισαν να μη μετρήσουν τις παρτίδες που παίχτηκαν στο διασυλλογικό κύπελλο και πρωτάθλημα. Η ΕΣΟ ακυρώνει τον εαυτό της και πλέον δεν επιτελεί το έργο που της έχει αναθέσει ο αθλητικός νόμος με το να μη αξιολογεί τις παρτίδες των σωματείων της με το έτσι θέλω. Ποιός ο ρόλος ύπαρξης της ΕΣΟ. Τα τελευταία χρόνια το μόνο έργο που καταφέρνει να κάνει είναι να δημιουργεί προβλήματα και να χρησιμοποιείται ως βατήρας για τις προσωπικες φιλοδοξίες κάποιων.
Αίσχος.

2ο Σχόλιο
Ο/Η barbis
Και αφού προτάθηκε από την επίτροπη τίτλων και αξιολόγησης (άραγε συμφώνησε η πλειοψηφία της για αυτό;) αυτό το "έκτρωμα" της μη αξιολόγησης των παρτίδων μας το Δ.Σ της ΕΣΟ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης. Μόνο τη "σκούφια τους" δεν πέταξαν από τη χαρά τους οι σύμβουλοι της διοικουσας παράταξης προκειμένου να μην εισπράξουν στις επερχόμενες εκλογές τη δυσαρέσκεια των σωματείων της ΕΣΣΚΕ προς τις αποφάσεις τους. Όλα έγιναν για να μην έχουν τα σωματεία μας 10 ενεργούς αθλητές και συνεπώς ούτε δικαίωμα ψήφου.Τα δίνουν όλα οι άνθρωποι για να μην υπάρχει η Ν.Σ.Κ η οποία βγάζει τα άπλυτα τους στη φόρα κάθε φορά...
Δε φτάνει που σπαταλούν τα χρήματα των σωματείων στα δικαστήρια και έχουν ανοίξει ένα σωρό δικαστικά μέτωπα προκαλούν και για άλλα για όποιο σωματείο θέλει να αντιδράσει στη στέρηση του εκλογικού του δικαιώματος.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δ.Σ θα εφαρμοστεί όχι από τους επόμενους αγώνες της ΕΣΣΚΕ όπως θα ήταν λογικό αλλά και για τους παλιότερους που έχουν σταλεί εδώ και μήνες στην ΕΣΟ.

3ο Σχόλιο
Ο/Η barbis
Eπανέρχομαι με κάτι διαφωτιστικό για όσους έχουν μπερδευτεί με την υπόθεση της Ένωσης μας και την επιμονή της ΕΣΟ να μη μας υπολογίζει στο αγωνιστικό της πρόγραμμα:
"Τα σωματεία της περιοχής μας ακολουθώντας κατά γράμμα τον αθλητικό νόμο και λαμβάνοντας υπόψη και το καταστατικό της ΕΣΟ προέβησαν στη δημιουργία της ΕΣΣΚΕ πριν από 2 χρόνια. Οι διαδικασίες ήταν σε όλα νόμιμες και συμβάδιζαν και με τον αθλητικό νόμο και με το καταστατικό της ΕΣΟ. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε διαβάσει τον αθλητικό νόμο στο άρθρο περί Αθλητικών Ενώσεων και κοιτάξει και το καταστατικό της ΕΣΟ. Αφού λοιπόν δημιουργήθηκε η ΕΣΣΚΕ το πρωτοδικείο Λαμίας μας αναγνώρισε και έδωσε ένα χρονικό περιθώριο περίπου ενός μήνα για τυχόν ενστάσεις από τρίτους. Η ΕΣΟ ήταν ενήμερη αλλά δεν προέβη σε καμία ένσταση. Αφού παρήλθε το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα λάβαμε την απόφαση του πρωτοδικείου που αναγνώρισε την Ένωσή μας.
Στη συνέχεια καταθέσαμε το φάκελο στην ΕΣΟ. Η κατάθεση του φακέλου δεν έχει νόημα ούτε έγκρισης από την ΕΣΟ , ούτε αναγνώρισης . Η ΕΣΟ δεν έχει δικαιοδοσία να αναγνωρίζει ή να εγκρίνει ενώσεις. Πουθενά δεν υπάρχει στο καταστατικό της τέτοια αναφορά αλλά ούτε ο αθλητικός νόμος ορίζει την ΕΣΟ ως υπεύθυνη να αναγνωρίζει και να εγγράφει ενώσεις. Ο φάκελος κατατέθηκε, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, απλά για να ενημερωθεί η ΕΣΟ ότι λειτουργεί Ένωση στην περιοχή μας και να αλλάξει εκεί όπου απαιτείται το αγωνιστικό της πρόγραμμα ώστε να συμπεριλάβει και την Ένωσή μας όπως καθορίζει ο αθλητικός νόμος και το ίδιο το καταστατικό της.
Και ξαφνικά, μάθαμε ότι η ΕΣΟ έθεσε σε ψηφοφορία στο συμβούλιό της το θέμα της «αναγνώρισης» μας. Στην αρχή δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ήταν αυθαιρεσία παράτυπη αν όχι και παράνομη. Άλλα λέει ο αθλητικός νόμος και άλλα εφαρμόζει το ΔΣ της ΕΣΟ. Δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα η ΕΣΟ στο να αναγνωρίζει ή να εγκρίνει Ενώσεις. Για μένα το θέμα είναι πολύ απλό. Αν νομίζει η ΕΣΟ ότι εμείς είμαστε παράνομοι , ας μας πάει στα δικαστήρια και ας προσπαθήσει να αποδείξει ότι οι πράξεις του ΔΣ της ΕΣΟ είναι νόμιμες και ότι οι δικές μας ενέργειες που συμβαδίζουν με τους νόμους είναι παράνομες. Βέβαια αυτό μπορούσε να το κάνει και όταν το πρωτοδικείο τους ενημέρωσε και είχαν δικαίωμα ένστασης αλλά δεν το έκανε. Να συμπληρώσω μια σημαντική λεπτομέρεια που θα αποσαφηνίσει τα πράγματα ακόμη και αν δεν έχετε πρόχειρο τον αθλητικό νόμο για να τον διαβάσετε. Η ΕΣΟ δεν έχει κανένα δικαίωμα εγγραφής ή αναγνώρισης Ενώσεων. Η ΕΣΟ έχει την ευθύνη για την αναγνώριση ή την έγκριση σκακιστικών σωματείων και όχι σκακιστικών ενώσεων σωματείων. Στις εκλογές της ΕΣΟ δεν ψηφίζουν οι ενώσεις αφού οι ενώσεις δεν ανήκουν στην ΕΣΟ και δεν είναι κάτω από τη δικαιοδοσία της. Ψηφίζουν μόνο τα σωματεία τα οποία ανήκουν στη δύναμη της ΕΣΟ. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες ( όπως προβλέπεται από τον αθλητικό νόμο ) που είναι ενωσιακές, δηλαδή απαρτίζονται από ενώσεις και οι ενώσεις αυτές ανήκουν στη δύναμη της ομοσπονδίας και ψηφίζουν. Όμως στο σκάκι δεν συμβαίνει αυτό. Οι ενώσεις δεν απαρτίζουν την ΕΣΟ και δεν ψηφίζουν ούτε υπάρχει καμία άλλη σχέση αναγνώρισης ή έγκρισης. Για να μη μακρηγορώ ο αθλητικός νόμος είναι αρκετά διευκρινιστικός περί ενώσεων και περί σωματείων.
Τα τελευταία 2 χρόνια το ΔΣ της ΕΣΟ μας έχει κόψει τις προκρίσεις, τα κύπελλα, τα πρωταθλήματα, τα νεανικά, τα ατομικά, όλα (για να μην αναφέρω τις όποιες επιχορηγήσεις). Εμείς από τη μεριά μας έχοντας διαβάσει και το καταστατικό της αλλά και τον αθλητικό νόμο καταλαβαίνουμε και νιώθουμε την αδικία που γίνεται εις βάρος μας και εις βάρος του σκακιού στην περιοχή μας, όμως όντας νόμιμοι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα με θεσμούς και νόμους. Διωκόμαστε επειδή εφαρμόσαμε το νόμο επειδή αυτό δε "βόλευε" το ΔΣ της ΕΣΟ. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και να διαλύσουμε την ΕΣΣΚΕ επειδή έτσι θα ήθελε το ΔΣ της ΕΣΟ."

Καλά, κύριοι της ΕΣΟ. Υπάρχει κάποιος σοβαρός άνθρωπος με λίγη, ελάχιστη ευθιξία να δώσει μία απάντηση σε όλα αυτά; Όσοι αγαπούν ανιδιοτελώς το άθλημα νομίζω πως θέλουν όλες τις ενώσεις ενεργές και όλα τα σωματεία δυνατά για να υπάρχει ανταγωνισμός και να παίζουν τα παιδιά σκάκι. Εκτός και εάν εκεί στην ΕΣΟ δεν σας ενδιαφέρουν όλα αυτά τα όμορφα και ρομαντικά γύρω από το άθλημα αλλά σας ενδιαφέρει μόνο η εξόντωση των πολιτικών σας αντιπάλων με κάθε τρόπο. Ακόμη και εάν τα πρώτα και μόνα θύματα είναι οι αθλητές που προσπαθούν να ομορφύνουν τη ζωή τους παίζοντας σκάκι. Δύσκολες έννοιες για εσάς.
Ας βγει λοιπόν κάποιος να μας ενημερώσει έστω και ανώνυμα. Ποιός, στην ΕΣΟ εισηγήθηκε και ποιοι ψήφισαν την πιο πάνω απόφαση; Γιατί η απόφαση, έντεχνα, μιλάει για "...σωματείο Ένωση Σκακιστών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (ΕΣΣΚΕ)..." και όχι για Ένωση όπως πράγματι είναι;

ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ.... ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ...
Διαβάστε Περισσότερα "ΕΣΣΚΕ και ΕΣΟ"

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ανάληψη Διοργανώσεων

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Από το επίσημο ιστότοπο της ΕΣΟ, αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση.

"Mε την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού ανάμεσα στην ΕΣΟ και τον εκπρόσωπο του συλλόγου Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» κ. Γ. Τσουνή, οριστικοποιήθηκε η ανάθεση της τελικής φάσης των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων παίδων-κορασίδων 8-16 ετών, του 39ου πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας και του final four του 29ου πανελλήνιου ομαδικού κυπέλλου.
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στα ξενοδοχεία Eretria Village και Holidays in Evia στην Ερέτρια Εύβοιας με συν-διοργανωτή τη Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς».
Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ειδικά για το πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας θα δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής των ομάδων και της κατάθεσης των αντίστοιχων παραβόλων μέχρι και την Παρασκευή 27/5/2011.
Οι σχετικές λεπτομέρειες θα περιγράφονται στην αντίστοιχη προκήρυξη"

Με την δημοσίευση αυτή τελείωσε το σήριαλ για το εάν θα πάρει ο "Παλαμήδης ο Ευβοεύς" τα Νεανικά Πρωταθλήματα, την Α' Εθνική και το final four του Ομαδικού Κυπέλλου. Τώρα ποιός υποχώρησε και τι έγινε θα το μάθουμε σίγουρα. Η ανακοίνωση βέβαια λέει για υπογραφή σχετικού συμφωνητικού. Αυτό δείχνει, μάλλον, ότι και συμφωνητικό υπεγράφη και ο κ. Τσουνής ανέλαβε τις διοργανώσεις, παρά τις απειλές του.

Τώρα βέβαια δεν είναι ώρα για κριτική. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον διοργανωτή και να προσπαθήσουμε όλοι να έχουμε επιτυχημένους αγώνες, αθλητές, συνοδοί, διοργανωτές και παράγοντες, ο καθένας από το δικό του πόστο. Γιατί οι πετυχημένοι αγώνες θα είναι προς όφελος όλων.

Στο μόνο που θα επιμείνουμε θα είναι η μείωση του κόστους διαμονής. Ας είναι αυτό το προσωπικό στοίχημα του κ. Τσουνή για τους φετινούς αγώνες. Μειώστε τις τιμές των ξενοδοχείων και επιτρέψτε σε οικογένειες να διαμείνουν σε ιδιόκτητους χώρους εκτός ξενοδοχείων. Πιέστε την ΕΣΟ προς αυτήν την κατεύθυνση και εμείς θα είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε.
Διαβάστε Περισσότερα "Ανάληψη Διοργανώσεων"

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Επιστολή κ.Τσουνή προς ΕΣΟ

3 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Αναδημοσιεύουμε, από τον ιστότοπο skakistiko.com την επιστολή του κ. Γιώργου Τσουνή προς το ΔΣ της ΕΣΟ η οποία στάλθηκε στις 29/04/2011 και εκφράζουμε τις απόψεις μας για το θέμα.

Προς: Δ.Σ. Ε.Σ.Ο
Με αφορμή την ολοκλήρωση του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος 2011 που διεξήχθη στην Ερέτρια θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου σε σχέση με τις διοργανώσεις σκακιού στη χώρα μας.
Από τη στιγμή που ανέλαβα τη διοργάνωση του σχολικού επώνυμοι ελάχιστοι και ανώνυμοι στα blogs και όχι μόνο προσπαθούν μάταια βέβαια να δημιουργήσουν προβλήματα σε μένα προσωπικά και φυσικά στην ΕΣΟ.
Προσπαθούν να χωρίσουν τους σκακιστές σε παλιούς και νέους, σ’ αυτούς που έχουν ιστορία και σ’ αυτούς που δεν έχουν προσπαθώντας έτσι να εξαργυρώσουν την σκακιστική τους προσφορά πάνω στην προσπάθεια των άλλων με στόχο τον μηδενισμό τους και έτσι να παραμείνουν αφεντικά στο χώρο.
Ενορχηστρωμένες επιθέσεις από διαφορετικούς χώρους ΕΣΣΚΕ, δικαστήρια, παλιούς διοργανωτές, αγανακτισμένους γονείς που με πρόσχημα την οικονομική κρίση δεν έχουν να πληρώσουν 66€+66€= 132 € για να παίξει το παιδί τους ενώ πέρυσι είχαν πληρώσει 180€ + 400 € έξοδα μετακίνησης παρόλο που διαθέτουν εκτός της οικίας στην Αθήνα ( όπως δηλώνουν) και εξοχικό κοντά στην Ερέτρια (όχι οι πτωχοί), αντιπολίτευση με άρθρα σε εφημερίδες , επιστολές σε Υπουργεία και άλλα…. Λες και έγινε φέτος κάτι διαφορετικό από προηγούμενες διοργανώσεις.
Στην άλλη πλευρά η μεγάλη σκακιστική οικογένεια στήριξε τις προσπάθειές μου με 878 συμμετοχές (ρεκόρ) σε περίοδο κρίσης ανταποκρινόμενη στην αληθινή διάθεσή μου να προσφέρω κάτι διαφορετικό από άλλες χρονιές, να λύσω θέματα που με ταλαιπώρησαν και μένα σαν γονιό και δεν έβρισκα ανταπόκριση στα αιτήματα και ερωτήματά μου.
Ενέργειες όπως μεταφορά αθλητών από όλα τα σημεία δωρεάν, πολύ χαμηλότερες τιμές 33 έναντι 45 € πολύ φθηνές υπηρεσίες, δωρεάν νερό στο φαγητό, ίντερνετ, μικροφωνική για να μην υπάρχει συνωστισμός, κύπελλα, μετάλλια στις πρώτες τριάδες κάθε κατηγορίας, και σε όλους διπλώματα ονομαστικά τυπωμένα για τον κάθε αθλητή, κάλυψη των ροφημάτων και αναψυκτικών, χυμών, όλων των διαιτητών και οργανωτικής κόστισαν αρκετά χρήματα που άλλες χρονιές πηγαίνουν στις τσέπες των διοργανωτών.
Άποψή μου για το σκάκι που το αγάπησα μέσα από το παιδί μου, είναι ότι πρέπει να προσφέρω τις υπηρεσίες που απαιτούνται και ό,τι απομείνει σαν κέρδος.
Αυτό το έχω αποδείξει πολύ πιο πριν όταν ανέλαβα τις εξής διοργανώσεις που δεν είχαν κανένα κέρδος:
• Παίδων Κορασίδων 2008 κάτω των 16 από 6 ομάδες βρήκα τη δυνατότητα να φιλοξενήσω 12 χωρίς να βάλω ευρώ στην τσέπη.
• Εθνική ομάδα στην Τουρκία χωρίς να βάλω ευρώ στην τσέπη (άραγε γιατί κανείς διοργανωτής μέχρι τότε δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη του για να πάει την ομάδα στην Τουρκία;)
• Ακρόπολις 2009, το καλύτερο που έγινε κατά κοινή ομολογία πάλι χωρίς να βάλω ευρώ στην τσέπη, άραγε γιατί φέτος δεν βοήθησε κανείς παλιός διοργανωτής και όταν ο Τσουνής δεν το ανέλαβε δεν έγινε;
• Τουρνουά Negroponte το κορυφαίο στη χώρα που διαφήμισε το σκάκι σε όλο τον κόσμο χωρίς ευρώ στην τσέπη.
• Τεράστια προσφορά στα πράγματα της ΤΕΣΣΑΣ με Νομαρχιακά, Περιφερειακά πρωταθλήματα και άλλες διοργανώσεις χωρίς ευρώ στην τσέπη.
Η παρουσία μου από πέρυσι στην διαδικασία ανάληψης διοργανώσεων με την πρόταση που κατέθεσα και ακόμα δεν μου εξηγήθηκε πειστικά γιατί απορρίφθηκε, έφερε στην ΕΣΟ το πρώτο έσοδο από διοργανωτή, τα παράβολα των νεανικών.
Η πρόταση της Π.Σ. Περιστερίου για την Α΄ Εθνική έφερε 20.000 € στην ΕΣΟ που τα μοίρασε στις ομάδες.
Άραγε γιατί πριν τη δική μου πρόταση δεν προσέφερε κανείς τίποτε στην ΕΣΟ; Όλα στο παντελόνι
Φέτος στο σχολικό 4.000,00€ στην ΕΣΟ. Επίσης η πρότασή μου έδωσε ξανά τα παράβολα και 20.000,00€ στην ΕΣΟ για την Α΄ Εθνική 15000€ ζητούσε στις προϋποθέσεις ανάληψης, παράβολα και 15.000,00€ έδωσαν και άλλοι άρα τις προηγούμενες χρονιές θα είχαν το περιθώριο να τα δώσουν. Γιατί δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ; Γιατί χύνουν κροκοδείλια δάκρια για το σκάκι;
Γιατί όταν δεν είναι προς το ατομικό συμφέρον τους αποσύρουν τις ομάδες από πρωταθλήματα, κάνουν συζητήσεις για το μέλλον του σκακιού καλώντας , ελπίζω να μην είναι έτσι, τον Πρόεδρο της ανύπαρκτης για την ΕΣΟ ΕΣΣΚΕ να μιλήσει αλλά όχι εμπείρους παράγοντες με προσφορά στο σκάκι. Τι συμμαχίες είναι αυτές;
Σίγουρα είναι αντάρτες που θα διαλυθούν σύντομα αλλά θα έχουν κάνει κακό.
Στη ζωή μου έχω μάθει να περπατώ με σύμμαχο την αλήθεια και την αφοσίωσή μου σε αυτό που αγαπώ. Είμαι χαρούμενος γιατί μετά τη διοργάνωση έχω εισπράξει από πολλούς που είχαν ερωτηματικά (που δημιουργήθηκαν άλλωστε) την ίδια φράση : «τώρα έχω δικιά μου άποψη. Προχώρησε και μη φοβάσαι τίποτα.»
Εκατοντάδες τηλεφωνήματα, sms και emails συγχαρητηρίων για την προσπάθεια.
*Οικονομικός απολογισμός έχει ξαναγίνει από διοργανωτή; Εγώ θα κάνω και θα τον δημοσιοποιήσω.
*Εικόνες όπως διαιτητές να παραδίδουν τα παιδιά των νηπίων και Α΄ Δημοτικού στους γονείς τους έχουμε ξαναδεί;
*Ποιος διοργανωτής έστειλε προσωπικό αυτοκίνητο στην Οινόη για να παραλάβει οικογένεια που δεν μπορούσε να καλυφθεί από μαζικές μεταφορές χωρίς επιβάρυνση;
*Ποιος διοργανωτής ήταν εκεί όλες τις ώρες μέχρι πρωίας βοηθώντας σε όλες τις δουλειές της διοργάνωσης;
*Ποιος διοργανωτής είχε ανοικτό το προσωπικό του τηλέφωνο 24 ώρες για να συνομιλεί με τον κόσμο;
Αυτές και πολλές άλλες ενέργειες δείχνουν την αγάπη γι’ αυτό που κάνω και όχι την αγάπη για το κέρδος.
Μετά από αυτή την προσφορά μου και τις διοργανώσεις που έχω αναλάβει και τις έχω φέρει όλες εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο θεωρώ υποτίμηση ότι ζητήσατε μόνο σε μένα και όχι σε κανέναν άλλο μέχρι τώρα διοργανωτή την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού.
Η προσφορά που κατέθεσα είναι η εγγύηση για την άψογη τέλεση της διοργάνωσης και δεν θέλω να επιμείνετε σε τυπικότητας που με προσβάλλουν και μου επιτρέπουν να σκεφτώ ότι είναι άλλο ένα κτύπημα σε μένα.
Επίσης τις οικονομικές μου υποχρεώσεις θα τις τακτοποιήσω στο ακέραιο. Θυμίζω ότι πέρυσι 20.000,00 € μοιράστηκαν στις ομάδες αν θυμάμαι καλά μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ διότι τότε εκταμιεύτηκαν από την χορηγό Νομαρχία χωρίς καμία ουσιαστική κατοχύρωση για την ΕΣΟ.
Εγώ προχωρώ στην κατάθεση εγγυητικής με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου με ποσό 20.000,00 Διότι και εγώ τις χορηγίες από την Περιφέρεια κ.α. θα τις εισπράξω μέχρι τότε.
Νομίζω ότι μιλώ ξεκάθαρα και δεν επιτρέπω ενέργειες που δεν έχετε ακολουθήσει σε άλλους να υποχρεώνετε ξαφνικά εμένα με τέτοια δείγματα γραφής να ακολουθούν.
Τα έγγραφα μου, οι πράξεις μου, οι υπογραφές μου, οι δεσμεύσεις μου, οι αρχές μου και πάνω απ΄όλα ο λόγος μου, η προσωπικότητά μου είναι η εγγύηση που καταθέτω στην ΕΣΟ και στη σκακιστική οικογένεια.
Αν συνεχίσετε να επιμένετε στην προσβλητική για μένα απόφαση σας για ιδιωτικά συμφωνητικά που ούτε στις προκηρύξεις αλλά ούτε στις προδιαγραφές ανάληψης προβλέπονταν δεχθείτε τις ευχαριστίες μου για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και προχωρήστε στον επόμενο για την ανάληψη των διοργανώσεων.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Τσουνής"

Η άποψή μας...

Δηλαδή για να καταλάβουμε. Η ΕΣΟ εισπράττει από τον διοργανωτή 20.000 € για τα Πανελλήνια Νεανικά και έξτρα τα παράβολα. Φαντάζομαι πως αντίστοιχα τα ποσά αυτά τα πληρώνουν οι συμμετέχοντες, παιδιά και συνοδοί, στον διοργανωτή. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ο διοργανωτής να τα δίνει από τη τσέπη του και να "μπαίνει μέσα" οικονομικά. Αλλιώς δεν θα σφαζόντουσαν ποιός θα πάρει τις διοργανώσεις. Γιατί κύριοι της ΕΣΟ; Θεωρείτε ότι μας περισσεύουν και πρέπει να σας τα ακουμπάμε με ενδιάμεσο τον κάθε διοργανωτή; Γιατί δεν αναλαμβάνετε εσείς τις διοργανώσεις σας όπως κάνει κάθε σωματείο με τα περιορισμένα οικονομικά του και ζητάτε υπεργολάβους για να κάνουν τις εργασίες σας; Η έστω ας αναλαμβάνει τις διοργανώσεις κάθε χρονιά και άλλη Ένωση έτσι ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Με έναν γρήγορο υπολογισμό και με 400 συμμετοχές που ήταν πέρισυ στα Πανελλήνια Νεανικά έχουμε 20.000€/400=50€ και 30€ το παράβολο σύνολο 80€ ανά συμμετέχοντα αθλητή. Γιατί δεν κάνετε μία κίνηση να αρνηθείτε αυτήν την είσπραξη με ταυτόχρονη μείωση του κόστους της διοργάνωσης; Τι περιμένετε για να μας δείξετε οτι σας ενδιαφέρει και η οικονομική ελάφρυνση των οικογενειών εκτός από το να ζητάτε δωρεάν δωμάτια για φιλοξενούμενους παρατρεχάμενους της ΕΣΟ;

Για τα υπόλοιπα που αναφέρει ο κ. Τσουνής σε πολλά έχει δίκιο. Απ' ότι μάθαμε κέρναγε καθημερινά διαιτητές και παράγοντες της διοργάνωσης και είχε και δωρεάν μετακινήσεις με πούλμαν, και δωρεάν νερό!!! στο φαγητό. Φαγητό μπορεί να μην έβρισκες ή να έκανες μάχη σώμα με σώμα για να βρεις τραπέζι, αλλά νερό είχε δωρεάν. Γενικά σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Τσουνής δεν λογάριαζε έξοδα και κόπο, για να έχει ευχαριστημένο όποιον τον ενοχλούσε με όποιο πρόβλημα. Όλα αυτά όμως όπως γράψαμε και στη ανάλογη ανάρτηση ήταν προσωπικές επιλογές του κ.Τσουνή. Η διοργάνωση εξωαγωνιστικά άφησε πολλά παράπονα. Τα μικρά παιδιά τα έδιναν οι διαιτητές στους γονείς γιατί ο χώρος ήταν ακατάλληλος και άκρως επικίνδυνος, σε συνδυασμό με τη βροχή, για να βγαίνουν τα παιδιά μόνα τους. Η αστυνομία που κλήθηκε άραγε και ήρθε στο ξενοδοχείο γιατί ήρθε; Όχι ότι τις προηγούμενες χρονιές θα ήταν καλύτερα εάν έβρεχε. Απλά εκεί είχαν τη τύχη να μη βρέξει.

Ο κ. Τσουνή είχε πει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πριν τη διοργάνωση πως όποιος δεν μείνει στα ξενοδοχεία (σε ποιά άραγε;) δεν παίζει σκάκι. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές. Στα Πανελλήνια Νεανικά θα ισχύσει το ίδιο; Η θα μπορούμε να μείνουμε, οι φτωχοί Αθηναίοι όπως ειρωνικά λέει, στα εξοχικά μας στην Ερέτρια και στη Σκάλα Ωρωπού; Τι λένε οι διαπραγματεύσεις με την ΕΣΟ; Περιλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις αυτές και το συμφέρον των οικογενειών ή μόνο το συμφέρον σας; Γιατί ακούμε διαμάχες για εγγυητικές επιστολές και ιδιωτικά συμφωνητικά, για να εξασφαλίσει η ΕΣΟ τα έσοδά της, για προσβολή του κ. Τσουνή γιατί είναι καλοπληρωτής και δε "σηκώνει" τέτοια και απειλεί με αποχώρηση από την ανάληψη των διοργανώσεων και άλλα όμορφα πράγματα. Όλα αυτά πόσο ενδιαφέρουν τις οικογένειες που ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ για να σπρώξουν τα παιδάκια τους τα ξυλάκια;

Ξεχνάει ο κ. Τσουνής πως για να πάρει τις διοργανώσεις αυτές, η ΕΣΟ ξεπερνώντας τον εαυτό της έβγαλε ένα διαγωνισμό άγονο για να δοθεί εμπρόθεσμα νέα προσφορά. Κανείς αγαπητέ κ. Τσουνή δεν είναι απόλυτα κακός ή καλός. Και φυσικά ούτε εσείς. Απορώ πως επιβίωνε το άθλημα πριν εμφανιστείτε. Δώστε ότι καλό έχετε να δώσετε και αφήστε τους υπόλοιπους να σας κρίνουν. Τρεις μήνες τώρα γράφετε διάφορα στα ιστολόγια αυτοαποκαλώντας εαυτόν το απόλυτα καλό και τίμιο στο χώρο. Δεν θα το αμφισβητήσουμε. Αλλά δώστε μας μια ευκαιρία να το ανακαλύψουμε μόνοι μας. Προσωπικά πιστεύω πως έχετε μεράκι και εντιμότητα για να καταφέρετε πράγματα με πρωτόγνωρη διαφάνεια για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Προσπαθήστε να μειώσετε το κόστος του Πανελλήνιου, όπως κάνατε και στα σχολικά, και αυτή η μείωση να περάσει στις οικογένειες. Γιατί το διαφορετικό από άλλες χρονιές, φέτος, κ. Τσουνή είναι ότι οι μισθοί και οι απολαβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί 50%. Δεν υπάρχει η ίδια αγοραστική δύναμη όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Τέλος, εάν θέλετε μία γνώμη σχετικά με τον πόλεμο που λέτε από διάφορες μεριές ακούστε την. Στηρίξτε τους ανθρώπου που παλεύουν, ίσως από μία άλλη οπτική γωνία, για το καλό του αθλήματος. Στηρίξτε και την ΕΣΣΚΕ με το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει απαιτώντας την αναγνώρισή της από την ΕΣΟ. Κάτι που πρέπει να κάνουν και όλες οι Ενώσεις. Είναι απαράδεχτο να μένουν σκακιστές ξεκρέμαστοι από εγωιστικές λογικές. Στηρίξτε και όσους σας κάνουν κριτική. Τις επιστολές όπως λέτε στις εφημερίδες να τις διαβάζετε με προσοχή. Ίσως οι απόψεις να είναι διαφορετικές αλλά είναι γνώμες και προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο του αθλήματος. Δείξτε εσείς το δρόμο να κάνετε όλους αυτούς συμμάχους ξεκινώντας από την ΕΣΣΚΕ, γιατί η όλη διαμάχη έχει θύματα τα παιδιά που δεν μπορούν να παίξουν σκάκι κάτω από τέτοιες συνθήκες, και αποκλείονται από διοργανώσεις, και γιατί τους χρειαζόμαστε όλους στο χώρο μας. Εκεί θα δείξετε τη διαφορά σας και όχι στις οικονομικές συναλλαγές σας με την ΕΣΟ. Βαρεθήκαμε πια τα οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα να μπαίνουν πάνω από το άθλημα και το έμψυχο υλικό του.

Όλοι οι υπόλοιποι, απλά αντισταθείτε σε αυτές τις τακτικές και νοοτροπίες. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα. Να περάσει το άθλημα σε νέους ανθρώπους, όχι στην ηλικία, αλλά στη νοοτροπία.
Διαβάστε Περισσότερα "Επιστολή κ.Τσουνή προς ΕΣΟ"

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Μέρα Μαγιού

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Πρωτομαγιά σήμερα και μέρα μεγάλης περισυλλογής. Μέρα σκέψης για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργατών. Κατακτήσεις που μέσα σε λίγους μήνες, με την ανοχή όλων μας, έχουν καταργηθεί.

Είναι περίεργο να τιμούμε σήμερα, με απεργία, τους αγώνες των εργατών του Σικάγο για οχτάωρο στην εργασία τη στιγμή που βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη εργασιακά θέση. Με μερικά απασχολούμενους, με τρίωρα και τετράωρα, με συμβασιούχους χωρίς συμβάσεις, με ανύπαρκτους μισθούς και συντάξεις με ανεργία που ξεπερνάει το 35%, γιατί ο "εργαζόμενος ημιαπασχολούμενος" που αμείβεται με 300€ και 400€, άνεργος είναι, με γενική αναρχία στις εργασιακές σχέσεις, με ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με ανύπαρκτη αγροτιά και με καταργήσεις σχολείων για να εξασφαλίσουν μελλοντικούς αγράμματους.


Ας αρνηθούμε ότι μας καταστρέφει, μας εξοργίζει μας εξαθλιώνει. Μην επαναπαύεστε στην σημερινή πρόσκαιρη επιτυχία σας. Θα έρθει όλων η σειρά. Γιατί στόχος τους είναι το σύνολο του πληθυσμού. Ας αρνηθούμε τώρα και ας παλέψουμε για την αλλαγή της ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.


Φυσικά τέτοια μέρα δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη γέννηση του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου ο οποίος ένιωθε πολύ περήφανος γιατί γεννήθηκε μία τέτοια μέρα που είναι συνυφασμένη με τους αγώνες των εργατών ανά τον κόσμο. Καταπληκτικός και ο "Επιτάφιος", το ποίημα που έγραψε με αφορμή τη φωτογραφία που είδε από τον 25χρονο νεκρό διαδηλωτή Τάσο Τούση, οδηγό από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, μια τέτοια μέρα το Μάη του 1936, στην μεγάλη καπνεργατική και έπειτα πανεργατική απεργία της πόλης.

Οι σύντροφοί του τον μεταφέρουν πάνω σε μία πόρτα στη κλινική "Ανδρεάδη" όπου εκεί διαπιστώνεται ο θάνατός του. Έπειτα με τον ίδιο τρόπο, πάνω στη πόρτα, πηγαίνουν πορεία προς το Διοικητήριο.Η μητέρα του, που έχει βγει ήδη στο δρόμο μαθαίνει για το θάνατο του γιου της αλλά δε σταματάει τη πορεία η οποία φθάνει στο "Αλκαζάρ". Εκεί τους σταματάει ένα τανκ, έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος, Όταν οι διαδηλωτές θέλουν να προχωρήσουν το τανκ ανοίγει πυρ. Οι διαδηλωτές αφήνουν την πόρτα με το νεκρό στο δρόμο και εκεί η μάνα γονατίζει και μοιρολογά. Η φωτογραφία δημοσιεύεται την άλλη μέρα στο Ριζοσπάστη και ο Ρίτσος συγκλονισμένος γράφει τον Επιτάφιο.

"Γιέ μου, σπλάχνο τῶν σπλάχνων μου, καρδούλα τῆς καρδιᾶς μου,
πουλάκι τῆς φτωχιᾶς αὐλῆς, ἀνθὲ τῆς ἐρημιᾶς μου,
πῶς κλείσαν τὰ ματάκια σου καὶ δὲ θωρεῖς ποὺ κλαίω
καὶ δὲ σαλεύεις, δὲ γρικᾷς τὰ ποὺ πικρὰ σοῦ λέω;"





Διαβάστε Περισσότερα "Μέρα Μαγιού"