skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Το Άθλημα σε Κρίση

31 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Με αφορμή την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του τόπου διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων, Νεανικών, Α' Εθνικής και Τελικός Κυπέλλου θα ήθελα να επισημάνω ότι το άθλημα βρίσκεται σε κρίση τόσο οικονομική όσο και ηθική. Και την οικονομική κρίση την καταλαβαίνω. Την ηθική κρίση δεν μπορώ να την καταλάβω γιατί η ηθική είναι δωρεάν και εξαρτάται από τον χαρακτήρα των διοικούντων και των στόχων που έχουν.

Εχτές, για παράδειγμα, είδα στον επίσημο ιστότοπο του Φυσιολάτρη Νίκαιας την προκήρυξη για το 10ο, πολύ γνωστό πλέον, Φυσιολατρικό Τουρνουά που γίνεται στη Νίκαια. Μέσα σε όλα τα τεχνικά στοιχεία των αγώνων, μας πληροφορεί η προκήρυξη, ότι 

"...............
Στον Α΄ όμιλο του τουρνουά ενσωματώνεται, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Ν.Α., το ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2012. 
............"

Θυμίζω ότι η προκήρυξη εμφανίστηκε στον ιστότοπο εχτές, την είδα εγώ τουλάχιστον, Σαββάτο 26 Μαϊου 2012.

Ο επίσημος ιστότοπος της ΕΣΣΝΑ όμως, μας ενημερώνει ότι

" Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. ζητά εκδήλωση ενδιαφέροντος: για
1) τη διοργάνωση τηςTελικής φάσης (Final Four) του Κυπέλλου Αττικής (2 & 3 Ιουνίου 2012)
2) τη διοργάνωση του Ανοικτού Πρωταθλήματος Αττικής 2012 και
3) του Πρωταθλήματος Γυναικών Αττικής 2012
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και τη Δευτέρα 28 Μαΐου στο email της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. "

Δηλαδή η απόφαση της ΕΣΣΝΑ για την ενσωμάτωση του Πρωταθλήματος στο Φυσιολατρικό πάρθηκε πότε, αφού μέχρι τη Δευτέρα 28 Μαϊου μπορούν όσα σωματεία ενδιαφέρονται να καταθέσουν προτάσεις; Ποιος μας κοροϊδεύει; Το ξέρουμε ότι σε πολλά πράγματα το παιχνίδι είναι στημένο. Αλλά τόσο απροκάλυπτα δεν μπορούμε να το δεχτούμε όλοι οι υπόλοιποι. Πόσο ηθικό είναι από πλευράς Ένωσης, αρκετές μέρες πριν τελειώσει η ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων να βγάζει απόφαση; Πόσο ηθικό είναι από πλευράς Φυσιολάτρη να μην έχουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη και ευγένεια, στην ιεραρχία, οι διοικούντες να περιμένουν αφενός να περάσει η τελική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων και αφετέρου να περιμένουν πρώτα την επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης για την απόφασή της και να την υποβαθμίζουν με αυτόν τον τρόπο; Εκτός εάν όλο αυτό έγινε επίτηδες και η ΕΣΣΝΑ έπεσε απλά σε μία παγίδα του Φυσιολάτρη. Όλα τα έχουμε δει πια, γιατί όχι και αυτό.

Λεπτομέρεια, αλλά το Φυσιολατρικό Τουρνουά φέτος έχασε τον καταπληκτικό χώρο που γινόταν τα τελευταία χρόνια στη Νίκαια, τον πολυχώρο "Μάνος Λοϊζος", και θα γίνει στην αίθουσα που έγιναν τα Πανελλήνια <20 και <18 τον Ιανουάριο. Σαφής η υποβάθμιση του τουρνουά, σε μία περιοχή που δεν έχει όχι να παρκάρεις αυτοκίνητο αλλά ούτε να περπατήσεις, αλλά και σε μία αίθουσα με πολύ μικρότερη χωρητικότητα. Άλλη μία ένδειξη της κρίσης που περνάει το άθλημα.

Ας περάσουμε στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, στην εξεύρεση χώρου για τους αγώνες της ΕΣΟ. Πανελλήνια Νεανικά, Α΄Εθνική και F4 στο Κύπελλο Ελλάδος. Τι δυσκολία υπάρχει να ανακοινωθούν οι περιοχές διεξαγωγής των αγώνων; Για να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμα ενώ όλοι μιλάνε για την Αράχωβα κάτι πρέπει να συμβαίνει. Ίσως να μην τους βγαίνουν τα κέρδη ή οι συμφωνίες για τα κέρδη. Άλλη μία τρανή απόδειξη ότι το άθλημα βρίσκεται σε κρίση πρώτα ηθική και μετά οικονομική.

Εάν έχετε το θάρρος κύριοι, και την ευαισθησία, μπορείτε να ακυρώσετε τις διοργανώσεις για φέτος. Είναι πιο γενναίο και σοφό από το να γίνει μία διοργάνωση βιαστικά χωρίς συμμετοχές και με γκρίνια. Και σημειώστε το "χωρίς συμμετοχές". Να κάτσουν μετά όλοι οι φορείς, ΕΣΟ-Ενώσεις-Σωματεία-Αθλητές-Γονείς, ένα χρόνο, να συζητήσουν τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των τουρνουά για να έχουμε και τα επόμενα χρόνια ανθρώπους, αθλητές και οικογένειες, που θα ασχολούνται με το άθλημα. Αλλιώς βλέπω να τελειώνει εδώ αυτό το σκάκι με τη μορφή που το ξέραμε μέχρι σήμερα. Όπως επίσης θα πρέπει να ασχοληθούν και νέοι άνθρωποι, όχι απαραίτητα ηλικιακά, με τα διοικητικά των σωματείων και να αποχωρήσουν σιγά-σιγά αυτοί που αναζητούν και στοχεύουν μόνο στο προσωπικό τους συμφέρον και δεν τους νοιάζει καθόλου για το άθλημα και τους πρωταγωνιστές του.
Διαβάστε Περισσότερα "Το Άθλημα σε Κρίση"

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Προσφορά ΕΣΣΚΕ για Όλους

6 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Η ΕΣΣΚΕ με επιστολή της γνωστοποιεί ότι στην ένωση λειτουργεί σύστημα αξιολόγησης αγώνων Rapid και Blitz.

Με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΣΚΕ διαθέτει δωρεάν το σύστημα αξιολόγησης προς όλα τα σωματεία μέλη της ΕΣΟ.

Εμείς να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά. Τέτοιες μικρές ή και μεγαλύτερες προσφορές δένουν τους σκακιστές μεταξύ τους και δημιουργούν το αίσθημα της κοινής πορείας όλων προς το καλύτερο.



Διαβάστε Περισσότερα "Προσφορά ΕΣΣΚΕ για Όλους"

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Προτάσεις

3 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Στη σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τις προτάσεις διεξαγωγής των κύριων πανελληνίων διοργανώσεων και πως μπορούν να σχεδιαστούν η ανάπτυξη και λειτουργία στο αγαπημένο μας άθλημα, το σκάκι.

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη λειτουργία του κράτους, είναι δικαίωμα του λαού και των παιδιών να συμμετέχουν, και υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει αυτό το δικαίωμα υλικά και ηθικά. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει, γιατί εμείς το έχουμε επιτρέψει. Η πολιτεία λοιπόν είναι υποχρεωμένη να στηρίζει τις ομοσπονδίες, και φυσικά και την ΕΣΟ, έτσι ώστε να προγραμματίζονται και να στηρίζονται οικονομικά, τουλάχιστον, τα πανελλήνια πρωταθλήματα σε κάθε κατηγορία. Δεν εννοώ τα διάφορα τουρνουά, που υπάρχουν πληθώρα στο σκάκι. αλλά μόνο τα απολύτως  απαραίτητα πρωταθλήματα σε κάθε ερασιτεχνικό άθλημα και στο δικό μας.

Το παραπάνω φυσικά, κατά τη γνώμη μου, στις οικονομικά δύσκολες εποχές που ζούμε, πρέπει να γίνονται με τη συμμετοχή όλων. Κατ' αρχή η ομοσπονδία πρέπει με κάθε τρόπο να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα. Δεν μπορώ να ξέρω το πως και δεν έχω την απάντηση. Γι αυτό υπάρχουν και οι διάφορες επιτροπές, το ΔΣ και οι παράγοντες. Ας βρούνε τρόπο να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα έτσι ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τα Πανελλήνια Νεανικά, το Πρωτάθλημα 'Α Εθνικής και το Πανελλήνιο Κύπελλο.

Τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα, αγαπητοί αναγνώστες, είναι το κύριο πρωτάθλημα στο άθλημά μας. Είναι η χαρά του αθλήματος που δείχνει έμπρακτα και τον ρυθμό ανάπτυξης του σκακιού στην Ελλάδα. Φτάσαμε πριν λίγα χρόνια να έχουμε πάνω από 400 παιδιά να παίζουν σε αυτά. Η λύση όμως δεν είναι να μειώσουμε ούτε τους αγώνες, ούτε τις μέρες του πρωταθλήματος. Γιατί στο τέλος θα τα καταντήσουμε σαν τα σχολικά πρωταθλήματα, με 30λεπτους αγώνες έτσι ώστε να πραγματοποιούνται σε 2-3 μέρες για να μειώσουμε τα έξοδα. Η οικονομική δυνατότητα όμως των οικογενειών δεν θα επαρκεί ούτε για αυτό. Ούτε είναι λύση να μειώσουμε τους προκρινόμενους αθλητές. Γιατί τότε ποιά η έννοια των προκριματικών πρωταθλημάτων; Ποιά η αμοιβή των πρωταθλητών στα κατά τόπους προκριματικά πρωταθλήματα;

Γι αυτό η δική μου πρόταση είναι ο τριπλασιασμός των προκρινόμενων αθλητών, δηλαδή από 133 που είναι τώρα συνολικά, θα πρέπει να πάνε στους 400 και να συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μόνο οι προκρινόμενοι αθλητές δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται προκριματικοί αγώνες για τη συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και μετά οι πανελλήνιοι αγώνες να είναι ανοιχτοί σε όλους μόνο για εισπρακτικούς λόγους. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Θα μου πείτε τώρα τα έξοδα πως θα καλυφθούν; Ο χώρος των αγώνων θα είναι κάποιος δημόσιος ή δημοτικός χώρος και θα προσφέρεται δωρεάν, αφού η τοπική κοινωνία θα κερδίζει από τα έξοδα που θα κάνουν στην τοπική αγορά οι συμμετέχοντες στους αγώνες, αθλητές, συνοδοί και παράγοντες. Οι διαιτητές, σήμερα, με το σύστημα που γίνονται οι αγώνες, παρακαλάνε να οριστούν μήπως και γλυτώσουν κανένα ευρώ και καλύψουν μέρος των εξόδων της διαμονής.  Εάν τα έξοδα είναι μειωμένα θα μπορούν με ευχαρίστηση να διαιτητεύουν εθελοντικά για να βοηθήσουν και την ομοσπονδία που τους βοηθάει. Συνοδοί και αθλητές με δική τους ευθύνη και οικονομική διαπραγμάτευση θα φροντίζουν για τη διαμονή τους. Οι αθλητές στις κατά τόπους απονομές θα παίρνουν μία ονομαστική βεβαίωση, η οποία δεν θα μεταβιβάζεται, με σφραγίδα της ομοσπονδίας και θα μπορούν να μείνουν μαζί με τους συνοδούς όπου θέλουν δίνοντας τη βεβαίωση στην επιχείρηση έτσι ώστε να πληρωθεί από την ομοσπονδία μετά τους αγώνες, μόνο για τον αθλητή. Η διαμονή εδώ περιλαμβάνει και τις φιλοξενίες σε φιλικά σκακιστικά σπίτια, για τις οποίες έχουμε αναφερθεί και σε άλλη ανάρτηση, περιπτώσεις κατά τις οποίες η ομοσπονδία θα γλυτώνει τα έξοδα διαμονής των συγκεκριμένων αθλητών. Με όλα αυτά, τα έξοδα υπολογίζονται για την ομοσπονδία γύρω στις 35.000 €, τα οποία μπορούν να καλυφθεί, ένα μεγάλο μέρος εάν όχι όλα, από ιδιώτες χορηγούς που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν.

Για τους αγώνες της Α' Εθνικής θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο οι ομάδες να κάνουν τόσα έξοδα για μεταγραφές αθλητών από την Ευρώπη, μόνο για να κερδίσουν την υστεροφημία τους και την προσωπική τους προβολή κάποιοι πρόεδροι. Θα πρέπει όσες ομάδες θέλουν να συμμετέχουν στους αγώνες της Α' Εθνικής να πληρώνουν ένα παράβολο 40 € για κάθε αθλητή που θα δηλώνουν σαν μέλος της ομάδας, για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι θα καλύπτονται όποια έξοδα υπάρχουν για διαιτησίες και λοιπά οργανωτικά. Η διαμονή θα είναι όπως και στα πανελλήνια νεανικά ευθύνη των ομάδων, έτσι ώστε να βρίσκουν αυτό που οικονομικά τους αρμόζει. Ο χώρος των αγώνων θα παραχωρείτε αντίστοιχα από την τοπική δημοτική αρχή με το ίδιο αντίστοιχο αντάλλαγμα της ενίσχυσης της τοπικής αγοράς.

Για το κύπελλο Ελλάδος ισχύουν αντίστοιχα ότι και στην Α' Εθνική. Άλλωστε είναι δύο μέρες διοργάνωση και μπορούν να ρυθμιστούν κάποια οικονομικά θέματα.

Αυτές είναι οι γενικές προτάσεις για τις τρεις κύριες διοργανώσεις του αθλήματος που χωράνε πολλές αλλαγές, συμπληρώσεις και αφαιρέσεις. Αυτό εξαρτάται από εμάς, να ανοίξει ένας διάλογος και να βρεθεί μία μέθοδος διεξαγωγής των διοργανώσεων με το λιγότερο δυνατό κόστος για τς οικογένειες και με δικαίωμα επιλογής των εξόδων που μπορεί η κάθε οικογένεια να κάνει.

Ας καταθέσουμε τις προτάσεις μας και ας ελπίζουμε για το καλύτερο πριν να είναι αργά για το άθλημα.
Διαβάστε Περισσότερα "Προτάσεις"

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μία Πραγματική Ιστορία

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

"Βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ξημέρωμα Δευτέρας. Συννεφιά έξω, δεν σου κάνει καρδιά να σηκωθείς. όχι πως είσαι ζεστά, αλλά να, έτσι, λίγο να χουζουρέψεις. Είναι ένα κρύο πρωινό του Φλεβάρη. Στο δωμάτιο η 65χρονη Μαρία μόλις έχει ξυπνήσει. Δεν κοιμήθηκε και πολύ καλά. Ίσως το κρύο, ίσως το άγχος, λίγος ο ύπνος.

- Καλημέρα μαμά. Ξύπνησες;
- Ναί Άννα. Σηκώθηκα.
(Η Άννα είναι η 40άρα πια θυγατέρα της Μαρίας.)
- Θα πας για δουλειά; Σου είπε να πας σήμερα;
- Ναι Άννα. Μου είπε ότι θα με χρειαστεί τρεις ώρες. Θα μου δώσει μερικά ευρώ και λίγο πετρέλαιο ίσως και λίγα τρόφιμα. Θα φτιάξω σήμερα μια σούπα. Να ρουφήξω κι εγώ λίγο ζουμί.
- Πως θα πας καλέ μητέρα; Δεν υπάρχει δραχμή ούτε για λεωφορείο.
- Μην ανησυχείς. Έχει αμάξι που γυρνάει και μας μαζεύει από τα σπίτια. Είναι πολύ καλός άνθρωπος. Μας σκέφτεται να μην κουραζόμαστε πήγαινε-έλα με τα πόδια.
- Τι λες καλέ μαμά. Ξέρετε, όλοι εκεί μέσα, πόσα κερδίζει αυτός από τη δική σας δουλειά; Έχει τόσα σπίτια, λεφτά σε τράπεζες στο εξωτερικό, αυτοκίνητα, δύο εργοστάσια στα Βαλκάνια. Και κοίτα τι σας δίνει για πληρωμή.
- Παιδί μου τι λες; Εάν δεν ήταν κι αυτός πως θα ζούσαμε; Καλά είμαστε και μη μιλάς καθόλου.
- Ρε μαμά. Όταν ο μπαμπάς σκοτώθηκε στο εργοστάσιο του, που δούλευε χωρίς ένσημα, από φορτωμένη παλέτα που έπεσε επάνω του, τον παρουσίασε σαν πελάτη στο εργοστάσιο και μάλιστα είπε ότι από δικό του λάθος βρέθηκε σε απαγορευμένη περιοχή στην αποθήκη. Κανένας συνάδελφός του δε μίλησε γιατί φοβήθηκε και εμείς δεν πήραμε δραχμή αποζημίωση.
- Μη μου τα θυμίζεις αυτά. Εσύ, έχεις κάτι να κάνεις σήμερα ή θα τεμπελιάσεις πάλι;
- Να τεμπελιάσω; Υπάρχει δουλειά και δεν το ξέρω; Ψάχνω και δεν μπορώ να βρώ τίποτα.
- Τι να βρεις κόρη μου; Αγράμματη έμεινες. Δεν διάβαζες όπως έπρεπε και να η κατάντια σου.
- Όχι μάνα. Φτάνει. Μη το λες αυτό. Γιατί δεν θέλω να σου μιλήσω άσχημα. Φτάνει πια. Κάθε πρωί τα ίδια.
- Δηλαδή τι να μου πεις; Τι έχεις να πεις εσύ για μένα: Δε σε μεγάλωσα; Ακόμα δεν δουλεύω;
- Με μεγάλωσες. Μόνο σωματικά. Τη ψυχή μου πότε τη μεγάλωσες; Την αξιοπρέπειά μου τι την έκανες;
- Τι θες να πεις;
- Όταν κόψανε τις συντάξεις μάνα, σε θυμάμαι να λες με το μπαμπά πως δεν πειράζει. Συνταξιούχοι είμαστε εμείς να μας νοιάζει; Όταν αργότερα απόλυαν τους δημοσίους υπαλλήλους έλεγες ότι αυτοί έφταιγαν για τη κρίση επειδή ο μπαμπάς δούλευε σε εργοστάσιο. Όταν κόψανε όλους τους μισθούς έλεγες ότι είναι ανάγκη για να σωθεί δήθεν η χώρα. Όταν αποφάσισαν να δουλεύει ο κόσμος μέχρι τα 80 εσύ τι έκανες: Είμαστε νέοι έλεγες. Μέχρι τότε θα έχουν φτιάξει τα πράγματα, έλεγες. Το είπε και ο πρωθυπουργός. Έλεγες. Όταν απεργούσαν στο εργοστάσιο που σκοτώθηκε ο πατέρας μου, αυτός πήγαινε και δούλευε, γιατί λέει ήταν καλός άνθρωπος και του έδινε δουλειά. Και ακόμα και σήμερα με αμοιβή λίγο πετρέλαιο και λίγα τρόφιμα, χωρίς ένσημα, είσαι έτοιμη να πας να δουλέψεις γι αυτόν μάνα. Όταν η τράπεζα μας πήρε ότι είχαμε, εσύ έλεγες πως καλά μας έκαναν γιατί δεν πληρώναμε. Όταν έκλεισαν το σχολείο μου μάνα, και στοιβαχτήκαμε 40 παιδιά σε μία τάξη, χωρίς να μπορεί ο δάσκαλος να ασχοληθεί μαζί μας όπως έπρεπε, εσείς, αγράμματοι, δεν μπορούσατε να με βοηθήσετε, καθόσουν σπίτι. Δεν πάλεψες για τίποτα. Όποιος θέλει να διαβάσει, διαβάζει, μου έλεγες και δεν έκανες τίποτα. Σε εκείνες τις εκλογές του 2012, πριν 30 χρόνια, φοβόσουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί έλεγες ότι εάν μας διώξουν θα πεινάσουμε. Τώρα δεν πεινάμε μάνα; Έλεγες να μην έρθουν οι κομουνιστές γιατί θα μας πάρουν το σπίτι. Και μας το πήρε η τράπεζα. Βάπτιζες αριστερούς αυτούς που μετά συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να καταντήσουμε εμείς έτσι. Φοβόσουν τους αλλοδαπούς, αλλά τους Γερμανούς και το ΔΝΤ, και αυτοί αλλοδαποί ήταν, τους δεχόσουν σαν σωτήρες. Περίμενες την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να σου δώσει να φας. Η λύση μάνα ήταν να παλαίψεις για τη ζωή σου. Να μην καθόσουν στο καναπέ βλέποντας στην τηλεόραση όλους αυτούς που σε γέμιζαν ψέματα. Αλλά αυτό ήταν το δύσκολο για σένα. Να παλαίψεις. Κοίτα τώρα τη κατάντια μας; Η λαϊκή εξουσία, μάνα, ήταν η μόνη λύση. Θα μπορούσες να απολαμβάνεις τώρα αυτά που παράγεις. Πόσα πράγματα από αυτά που εσύ δημιουργείς στο εργοστάσιο μπορείς να αποκτήσεις; Τίποτα. Αλλά εσύ φοβόσουν, όχι γιατί διαφωνούσες με όλα αυτά αλλά γιατί τα έλεγαν οι κομουνιστές, Αυτό φοβόσουν. Φοβόσουν να αγωνιστής. Εσύ δεν ήσουν άξια να παλέψεις για τη ζωή σου. Για τη ζωή μου. Για το μέλλον μας. Και ρίχνεις ευθύνες σε εμένα; Φτάνει πια μάνα. Φτάνει πια."

Αυτός ίσως να είναι ένας πραγματικός διάλογος με το δεκάχρονο, σήμερα, παιδί σας, μετά από δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια. Χωρίς να φοβάστε λοιπόν, ούτε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε τον αγώνα για την Λαϊκή Εξουσία, ούτε να αφήσετε να σας κοροϊδεύουν με ψεύτικες υποσχέσεις και ψεύτικους εκβιασμούς. Δεν υπάρχει αριστερά, σήμερα, με τη στενή έννοια του όρου. Υπάρχουν κομουνιστές που εκφράζονται από το ΚΚΕ, δεξιοί, άλλοι πιο φιλελεύθεροι άλλοι πιο συντηρητικοί που εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον Καμένο και τη Μπακογιάννη, τα διάφορα δεκανίκια, τουλάχιστον στα βασικά σημεία της πολιτικής των προηγούμενων, με "αριστερό" μανδύα, και εκφράζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, τον Κουβέλη και την Κατσέλη και τους φασίστες που εκφράζονται από το ΛΑΟΣ και την Χρυσή Αυγή. Εσύ διαλέγεις σε ποιά από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες θα ρίξεις τη ψήφο σου. Τώρα νομιμοποιείς με την επιλογή σου όλα τα δεινά που σου δημιούργησαν. Μη το επιτρέψεις. Κοίτα τα παιδιά σου στα μάτια την Κυριακή το πρωί, και ψήφισε με τέτοιο τρόπο ώστε να είσαι σίγουρος ότι η παραπάνω ιστορία δεν θα αφορά εσένα στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον. Ψήφισε το κόμμα που σίγουρα θα σου λέει τα ίδια πράγματα και στις 7 Μαίου. Έχεις μία ευκαιρία πριν ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος εξολόθρευσης της εργατικής τάξης και των κεκτημένων της. Μάθε και αντέδρασε.


Διαβάστε Περισσότερα "Μία Πραγματική Ιστορία"

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρωτομαγιά με Αγώνες

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Πρωτομαγιά σήμερα, μόλις λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Εργατική πρωτομαγιά σε μία χώρα που οι εργάτες ολοένα και λιγοστεύουν και η ανεργία γιγαντώνεται. Εργατική πρωτομαγιά με τους "ηγέτες" των κομμάτων να μην έχουν τίποτα εποικοδομητικό να πουν αλλά να παλέψουν μόνο για τη βουλευτική τους ασυλία-έδρα.

Σήμερα είναι μεγάλη η ανάγκη να θυμηθούμε τους αγώνες των εργατών του Σικάγο και να παλέψουμε για τη δική μας σωτηρία από τον καπιταλιστικό τυφώνα που σαρώνει όποιες κατακτήσεις έχει καταφέρει η εργατική τάξη. Προσπαθούν να συνθλίψουν κάθε έννοια δικαίου και αξιοπρέπειας για να γίνει η ζωή μας παιχνίδι στα χέρια τους.

Μπορείς να το επιτρέψεις αυτό; Ξέρεις τι δύναμη έχεις να ανατρέψεις τα πάντα; Σκέψου και πράξε. Μόνο εσύ μπορείς. Σκέψου τη σημερινή μέρα to 1886 και θυμήσου το ρόλο των εργατών και τις παγκόσμιες κατακτήσεις του αυτά τα 126 χρόνια. Μετά προσπάθησε να καταλάβεις πόσο πίσω, και πόσο γρήγορα, μας έφερε η κρίση των κερδών του καπιταλιστικού συστήματος. Μπορείς να το αλλάξεις. Εύκολα. Πάλεψε.




Σαν σήμερα, φυσικά, γεννήθηκε και ο πιο αγαπημένος ποιητής αυτού του ιστολογίου και θα ήταν αδύνατον να μην κάνουμε αναφορά σε αυτό το γεγονός. Ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος ήταν περήφανος για την ημέρα γέννησής του και ο οποίος σημάδεψε με τη ποίηση του ολόκληρη την ιστορία και την πάλη του λαού μας τον εικοστό αιώνα.




Σαν σήμερα επίσης, το 1976, "σκοτώνεται" ο βουλευτής της αριστεράς τότε, Αλέκος Παναγούλης σε "τροχαίο" ατύχημα στη Λ. Βουλιαγμένης. Αγωνιστής που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί από τη χούντα σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Γ. Παπαδόπουλου.


Διαβάστε Περισσότερα "Πρωτομαγιά με Αγώνες"