skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Επιστολή Σερετάκη προς ΕΣΟ

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε ο κ. Νίκος Σερετάκης προς το προεδρείο της ΕΣΟ που στην ουσία καταδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του σκακιού. Και εμείς αναρωτιόμαστε, και πρώτος εγώ, γιατί δεν αλλάζει κάτι στο σκάκι.



Πρός το Προεδρείο της ΕΣΟ

Κοιν: ΔΣ ΕΣΟ


Κύριοι,


Το «ενημερωτικό» δελτίο για την συνεδρίαση του ΔΣ της 30/6/2012 όχι μόνο δεν αντανακλά, αλλά μέχρι που αλλοιώνει τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης:http://www.chessfed.net/archives/1606


-Αποσιωπάται συστηματικά, η τοποθέτηση της μειοψηφίας παρά το γεγονός ότι ζήτησα ρητώς να καταγραφεί στα πρακτικά που δημοσιοποιούνται.

- Αποκρύπτεται ποιοί καταψήφισαν αποφάσεις παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας, και το σοβαρότερο όλων.

- Μια σειρά αποφάσεις παρουσιάζονται ως ομόφωνες ενώ δεν ήταν, δηλαδή αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.


Παραθέτω ορισμένα μόνο από τα πιο σοβαρά:


«1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της 28.04.2012 και τα πρακτικά της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 06.06.2012.»


* Δήλωσα ότι απέχω από την ψηφοφορία όσο αφορά στα πρακτικά της ΕΕ διότι:


Α) Δεν έχω ιδία γνώση για τη συνεδρίαση της ΕΕ

Β) στην ουσία μας ζητείται εκ των υστέρων νομιμοποίηση των χειρισμών και των συμφωνιών που έκανε η διοίκηση και αυτό δεν είναι παραδεκτό


«5. Συζητήθηκαν τα αιτήματα των Σ. Γρίβα,Σκακιστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης «Ο Γαλαξίας» και Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαϊδας «Ο Σκακιστάκος» που ζητούν την έγκριση της ΕΣΟ για τη δημιουργία Σκακιστικής Ακαδημίας FIDE και την προώθηση των αιτημάτων τους στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Μετά από συζήτηση εγκρίθηκαν (με μία αποχή) τα προαναφερόμενα αιτήματα,με τη σημείωση ότι σε περίπτωση που διαπιστώσει η ΕΣΟ ότι κάποια από τις ιδρυόμενες ακαδημίες δεν λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς,θα ενημερώνει τη FIDE.»


Αποκρύπτεται ότι απείχα γιατί δε νομιμοποιώ τη συζήτηση και λήψη απόφασης για το θέμα καθώς


* Δεν υπάρχει εισήγηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως ρητά προβλέπεται από τον κανονισμό
* Δεν νομιμοποιώ την δημιουργία ιδιωτικών μαγαζιών που σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός της ΦΙΝΤΕ, έρχονται σε ευθεία παραβίαση με την αθλητική νομοθεσία της χώρας. Συγκεκριμένα μπορούν να ασκούν αρμοδιότητες που ανήκουν μόνο στην Ομοσπονδία και να την παρακάμπτουν όπως λχ απευθείας διεθνής αξιολόγηση τουρνουά δίχως υποβολή τους μέσω ΕΣΟ, δυνατότητα να δηλώνουν απ’ ευθείας –παρακάμπτοντας την ΕΣΟ- συμμετοχές στα παγκόσμια νεανικά κ.α.
* Στην ουσία βάζουμε υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανοίγουν κάποιοι για να αποκομίσουν κέρδος, και οι οποίοι θα αξιοποιούν για αυτό το σκοπό την «αναγνώριση» από την ομοσπονδία. Γεγονός και λογική απαράδεκτη.



«6. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος από πλευράς ομοσπονδίας για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων χωρίς τη μεσολάβηση συνδιοργανωτή, και αποφασίστηκαν τα εξής:»


Σχετικά με τη μη μεσολάβηση συνδιοργανωτή : εμείς διαφωνούμε συνολικά με το σύστημα και τη λογική των αγώνων με κριτήριο το κέρδος και το συνακόλουθο χαράτσωμα των σκακιστών και των σωματείων – είτε αυτό γίνεται από διοργανωτή είτε απ’ ευθείας από την ΕΣΟ. Θέλουμε να διοργανώνονται οι αγώνες από την ομοσπονδία με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία όμως. Και η φετινή Α Εθνική είναι απόδειξη της χρεοκοπίας αυτού του μοντέλου, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των ομάδων από αναπλήρωση και αυτή έφτασε πολύ χαμηλά. Στην κυριολεξία όποιος έχει λεφτά μπορεί να παίξει και αυτό δεν έχει καμία σχέση με αθλητισμό, αθλητικό ιδεώδες, ευγενή άμιλλα, αξιοκρατία κλπ.


Ζήτησα να υπάρξει άμεσα πλήρης οικονομικός απολογισμός των διοργανώσεων.


Ψήφισα ΚΑΤΑ, που δεν αναφέρεται ατο ενημερωτικό, στο να απονεμηθούν πλακέτες σε ανθρώπους που είτε είναι στυλοβάτες της αντιλαϊκής και αντιαθλητικής πολιτικής, είτε για το ότι επιλέξανε να διαφημίσουν την επιχείρησή τους (χορηγοί), είτε απλά γιατί είπαν ότι θα...παραβρεθούν στις απονομές (!).


Ο λόγος που ψήφισα ΚΑΤΑ στην κατανομή των χρημάτων είναι ότι διαφωνώ με τη λογική του «επάθλου» που λίγα χρόνια πριν μας έφερε το φαινόμενο με τις στημένες ισοπαλίες στον τελευταίο γύρο. ΠΡΟΤΕΙΝΑ να μοιραστεί εξ ίσου όλο το ποσό σε όλες τις ομάδες παρά το ότι αντιστοιχεί πολύ μικρό ανά σύλλογο


7. Αποφασίστηκε (με μία διαφωνία) ότι στο εξής θα καλύπτονται τα έξοδα συμμετοχής των αθλητών που διακρίθηκαν στα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα στην περίπτωση που αυτοί κατακτήσουν έως και την 6η θέση στα πανευρωπαϊκά και έως και την 8η θέση στα παγκόσμια. Παραμένει σε ισχύ η απόφαση ότι σε περίπτωση κατάκτησης 1ης – 3ης θέσης θα καλύπτονται τα έξοδα συμμετοχής τους και για την επόμενη χρονιά στην αντίστοιχη διοργάνωση (παγκόσμιο – πανευρωπαϊκό).


Κατήγγειλα το γεγονός ότι για το σχετικό θέμα δεν ήταν ενήμερο κανένα μέλος του ΔΣ (!) και ότι συζητήθηκε στη βάση προφορικής εισήγησης από υπάλληλο της ομοσπονδίας (!!) χωρίς βέβαια καμία γραπτή εισήγηση...


«8. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα / συμμετοχές σε δ.τ....»


«ξεχάστηκε» (βολικά για την δικαιολόγηση του επόμενου θέματος με τον Atalik) μια σημαντική λεπτομέρεια – που εκτός των άλλων ενδιαφέρει πολλούς σκακιστές- ότιη υποχρέωση υποβολής αιτημάτων για συμμετοχή σε τουρνουά εκτός Ελλάδαςαφορά μόνο στους αθλητές της Εθνικής, καθώς όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΣ ενημέρωσε υπάρχει έγγραφο από την ΓΓΑ που διευκρινίζει ότι μόνο αυτοί πρέπει να υποβάλλουν αίτημα για να παίξουν εκτός ΅Ελλάδας

«9. Συζητήθηκε η επιστολή της Τουρκικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας που γνωστοποιεί την τιμωρία του GM Suat Atalik με 15μηνο αγωνιστικό αποκλεισμό,τιμωρία που επικύρωσε το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Η Τουρκική Σκακιστική Ομοσπονδία στα θέματα συμμετοχής αθλητών σε αγώνες,έχει παρόμοιους κανονισμούς με αυτούς της ΕΣΟ αλλά και η αθλητική νομοθεσία της Τουρκίας είναι παρόμοια σε αυτά τα ζητήματα με την ελληνική. Κατά συνέπεια κανένας αθλητής δεν μπορεί να αγωνισθεί σε αγώνες στο εξωτερικό χωρίς την έγκριση της ομοσπονδίας του. Είναι γεγονός ότι ο GM S. Atalik παρότι τιμωρημένος,δήλωσε συμμετοχή σε δ.τ. που θα γίνουν στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα και η ΕΣΟ καλείται να εκφράσει την άποψή της και τελικά να πάρει θέση.


Εξυπακούεται ότι όπως η ΕΣΟ περιμένει από τις ξένες ομοσπονδίες να σέβονται τους κανονισμούς της και την ελληνική νομοθεσία,κατά παρόμοιο τρόπο οφείλει και η ίδια να σέβεται τους κανονισμούς των άλλων ομοσπονδιών. Στη λογική αυτή,το ΔΣ αποφάσισε να ενημερωθούν οι διοργανωτές των διεθνών καλοκαιρινών τουρνουά ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η συμμετοχή του εν λόγω σκακιστή σε αγώνες που θα διεξαχθούν στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι.»


Και εδώ υπάρχει αλλοίωση της ψηφοφορίας καθώς αποκρύπτεται ότι υπήρξε η αρνητική μου ψήφος.

Ήμουνα σαφής στο ΔΣ: Στην ουσία πρόκειται για δίωξη με πολιτικά κίνητρα και λόγους και ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τον Αταλίκ είναι απαράδεκτη. Επιπλέον με την απόφασή της η ΕΣΟ επεκτείνει την πειθαρχική δικαιοδοσία της Τουρκικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική επικράτεια, και του ανώτατου αθλητικού δικαστηρίου της γείτονος χώρας.


Τέλος, «ξεχνιέται» να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία αποφάσισε να απολύσει την καθαρίστρια της ομοσπονδίας γιατί δεν καθάριζε καλά αλλά και γιατί χρέωνε στην ομοσπονδία μεγάλα τιμολόγια για καθαριστικά (υπόνοια δηλαδή ότι χρησιμοποιούσε αλλού τα καθαριστικά που αγοράζονταν για την ομοσπονδία, και μάλιστα ότι αυτό γινόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα). Ζήτησα εάν είναι έτσι, να γίνει απόδοση ευθυνών, ποιος ή ποιοι δηλαδή ευθύνονται που γινόταν αυτό τόσο μεγάλο διάστημα, φυσικά απάντηση δεν πήρα. Ταυτόχρονα αποφασίσθηκε να προσληφθεί στη θέση της άλλη, την οποία γνώριζε και πρότεινε η διευθύντρια των γραφείων της ομοσπονδίας. Τόσο...διαφανείς διαδικασίες, για αυτούς τους λόγους ψήφισα ΚΑΤΑ.


Η πληθώρα των περιπτώσεων, και η ύπαρξη ακόμα και ανοικτής αλλοίωσης ψηφοφοριών δηλώνει ότι δεν πρόκειται για τυχαία ή εκ παραδρομής λάθη. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή της διοίκησης, με ευθύνη πρώτα και κύρια των μελών του Προεδρείου που ήταν παρόντα, δηλαδή των κ. κ.κ, Μακρόπουλο – Ευσταθόπουλο.


Πρόκειται για προσπάθεια παραπλάνησης του σκακιστικού κόσμου, προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής. Και όπως είναι γνωστό όποιος υπερασπίζεται το άδικο μισεί την αλήθεια.


Ζητώ την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας στο ενημερωτικό δελτίο σε ότι αφορά τις ψηφοφορίες αλλά και την συμπερίληψη των τοποθετήσεών μου όπως αναφέρονται παραπάνω.


Απαιτώ στο εξής να υπάρχει διαδικασία προέγκρισης των ενημερωτικών δελτίων πριν αυτά δοθούν στη δημοσιότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στη ΝΣΚ. Να υπάρχει ονομαστική καταγραφή των παρόντων στη συνεδρίαση ώστε να φαίνεται ποιος ψήφισε τι. Για παράδειγμα ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφές ποιοι αποδέχονται ότι συμφώνησαν με το τερατώδες σύστημα των 34 ομάδων της Α Εθνικής, Ή αύριο μπορεί να εμφανιστούν άλλοι ως διαφωνούντες με τον αποκλεισμό του όποιου Atalik ενώ τον έχουν υπερψηφίσει.


Με την επιφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων μου


Νίκος Σερετάκης

Νέα Σκακιστική Κίνηση

Μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ
Διαβάστε Περισσότερα "Επιστολή Σερετάκη προς ΕΣΟ"

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Πρωτάθλημα Α' Εθνικής

32 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Ξεκίνησε και το Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας, αυτή τη στιγμή παίζεται ο τρίτος γύρος, και τα προβλήματα απ' ότι φαίνεται παραμένουν, αλλά σε μικρότερο βαθμό. 

Δεν έχω να πω πολλά. Αλλά ότι έγινε στα Πανελλήνια Νεανικά φαίνεται ότι ξεχάστηκε γρήγορα. Απ' ότι φαίνεται ξέρουν καλά να παίζουν το παιχνίδι τους και δεν εννοώ το σκάκι.

Μεγαλύτερο πρόβλημα, λοιπόν, είναι ο προβληματικός κλιματισμός στο χώρο των αγώνων που κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ο χώρος στενός, όπως είχαμε προβλέψει, για να κυκλοφορήσουν οι θεατές αλλά και οι αθλητές όταν χρειάζεται να σηκωθούν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ψάχνουν όλοι να βρουν το σκορ των αγώνων στα ειδικά καρτελάκια αλλά αυτά είναι στριμωγμένα, όπως άλλωστε και οι διαιτητές, σε μικρά τραπεζάκια στις γωνίες., 

Το φαγητό έχει μία μικρή βελτίωση, αλλά η φασαρία με τη πισίνα παραμένει. Όσο για τα δωμάτια δεν μπορούσαν να γίνουν και πολλά πράγματα αλλά η καθαριότητα έχει βελτιωθεί αισθητά.

Ένα είναι το συμπέρασμα και μία είναι η ουσία. Ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά που γίνονται οι διοργανώσεις με αυτή την μορφή και αυτό το καθεστώς άγριας εκμετάλευσης των οικογενειών. Τελεία και παύλα.

Αυτά τα λίγα και περιμένω τα δικά σας σχόλια και την εμπειρία σας από την διοργάνωση
Διαβάστε Περισσότερα "Πρωτάθλημα Α' Εθνικής"