skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σχολικά Πρωταθλήματα ΕΣΣΚΕ

7 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Την ίδια στιγμή που προσπαθούσα με τις ελάχιστες, ασήμαντες δυνάμεις αυτού του ιστολογίου να βοηθήσω για να μη μείνουν παιδιά-μαθητές εκτός αγώνων στην Αττική από έλλειψη διαιτητών, η καλή μας ομοσπονδία, ξεπέρασε και πάλι τον εαυτό της. Με μία σεμνή, αλλά γεμάτη αγωνία και ευαισθησία για ενημέρωση αθλητών-μαθητών, γονιών και κηδεμόνων, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, για να μην υπάρχουν αυταπάτες ποιος προσπαθεί να αναπτύξει το άθλημα και ποιος απλά... το διαλύει.

"Σε ότι αφορά σχετική προκήρυξη του σωματείου «ΕΣΣΚΕ» για τη διεξαγωγή σχολικών πρωταθλημάτων στα σχολεία της Κεντρικής Ελλάδας, η ΕΣΟ προς ενημέρωση των συμμετεχόντων μαθητών-τριων και των γονιών τους ανακοινώνει, ότι παρά τους ισχυρισμούς της συγκεκριμένης προκήρυξης, οι αγώνες δεν εντάσσονται στον επίσημο σχεδιασμό της Ομοσπονδίας και δεν εξασφαλίζουν πρόκριση στην επόμενη φάση (Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα 27-29/4/2013)."

Δεν θα ασχοληθώ με το αστείο της ανακοίνωσης να αποκαλείται "σωματείο" η ΕΣΣΚΕ. Η ουσία είναι πως η παραπάνω ανακοίνωση πετάει έξω από τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα πολλά παιδιά, μιας μεγάλης περιφέρειας, που πραγματικά λαχταρούν να παίξουν σκάκι. Οι σοφοί διοικούντες την ομοσπονδία έχουν εναλλακτική λύση για το πρόβλημα; Έχουν κάποια άλλη πρόταση να κάνουν για να μην μείνουν παιδιά έξω από αυτό που αγαπούν; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να επιτρέψουμε στα παιδιά αυτά να νοιώσουν τις χαρές που μόνο το σκάκι και ο αθλητισμός γενικά προσφέρουν; Και δεν εννοούμε να αλλάξουν άθλημα. Αυτό ίσως και να το έχουν καταφέρει.

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω όμως όλο το σκακιστικό κόσμο. Συμφωνείτε με όλους αυτούς τους αποκλεισμούς της ομοσπονδίας; Οι άλλες ενώσεις της χώρας έχουν κάποιο ενδιαφέρον για όλο αυτό που γίνεται στην κεντρική Ελλάδα; Τι θα λέγατε να έβγαζαν μία ανακοίνωση οι άλλες ενώσεις που θα έλεγε πως δεν θα συμμετέχουν στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα εάν δεν γίνουν δεκτά και τα παιδιά από την ΕΣΣΚΕ; Ή θα ήταν καλύτερα να κάνουν ένα εμπάργκο τα ίδια τα παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα και να μην συμμετέχουν στα Πανελλήνια Σχολικά για συμπαράσταση στους συμμαθητές τους; Ξέρετε πόσο εύκολο είναι αυτό μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης; Κυβερνήσεις έχουν πέσει. Όχι τέτοιες άστοχες και επικίνδυνες αποφάσεις.

Κύριοι, έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Λίγες απολαύσεις έμειναν. Και ακόμα πιο λίγα πράγματα μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Και εσείς προσπαθείτε να μας τα στερήσετε. Είτε με τα ακριβά ξενοδοχεία, τα παράβολα και γενικά τις πανάκριβες διοργανώσεις, είτε με τέτοιες αποφάσεις-ανακοινώσεις.

Τέτοιες αποφάσεις όμως, δεν αναιρούνται με ευχολόγια. Μόνο με σύμπραξη όλων όσων πιστεύουν σε μια άλλη λειτουργία του αθλήματος. Τώρα είναι η ευκαιρία. Αλληλεγγύη στους μαθητές της  ΕΣΣΚΕ. Εάν το αποφασίσουν οι μαθητές τίποτα δεν θα περάσει. Να είστε σίγουροι. Μη τραβάτε τα πράγματα στα άκρα. Η δύναμή σας είναι εύθραυστη. Η δύναμη όλων των υπολοίπων μαζί, τεράστια.

Αντισταθείτε. Είναι η μόνη λύση και διέξοδος στα προβλήματα των άλλων που πολύ σύντομα θα γίνουν και δικά σας προβλήματα. Τώρα. Είτε οι ενώσεις, είτε οι γονείς και οι συνοδοί, είτε οι μαθητές, είτε όλοι μαζί, αντισταθείτε στον αυθαίρετο αποκλεισμό μαθητών από το σκάκι. Αντισταθείτε.
Διαβάστε Περισσότερα "Σχολικά Πρωταθλήματα ΕΣΣΚΕ"

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Διαιτησία Σχολικών

4 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Από τον Γιώργο Βλάχο, εκ μέρους της Επιτροπής Σχολικού Σκακιού της ΕΣΣΝΑ, έλαβα το παρακάτω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και θεώρησα αναγκαίο να το αναδημοσιεύσω για να δώσω έμφαση και να σχολιάσω το περιεχόμενό του. Το αναδημοσιεύω γιατί έχει σταλεί σε όλον σχεδόν το σκακιστικό κόσμο και δεν είναι κάτι που πρέπει να μείνει κρυφό. Το κείμενο είναι το εξής:

"Το Σάββατο 30 Μαρτίου και την Κυριακή 31 Μαρτίου χρειαζόμαστε διαιτητές για τα σχολικά περιφερειακά Κεντρικού και βόρειου τομέα.
Είναι ντροπή να μην μπορούμε να έχουμε διαιτητές.
Ειδικά για την Κυριακή 31 Μαρτίου στον Βύρωνα τα ατομικό σχολικό βόρειου τομέα κινδυνεύει να ακυρωθεί διότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με 7 διαιτητές αντί των 22 που χρειάζονται.
Παρακαλούμε πολύ να κινητοποιηθείτε.
70 σωματεία στην Αττική και δεν υπάρχουν διαιτητές.
Παρακαλούνται οι σύλλογοι να κινητοποιήσουν τους διαιτητές τους.
Για τον κεντρικό τομέα επικοινωνήστε με τον Ηλία Δαλιάνη 693 66 555 65 και για τον βόρειο με τον Γιώργο Βλάχο 69 72 360 874"

Τα Σχολικά Πρωταθλήματα, Κατά την άποψη του ιστολογίου, είναι από τα πιο βασικά πρωταθλήματα που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα πρωταθλήματα που το κάθε σκακιστικό σωματείο περιμένει να προσθέσει κάποια λίγα παιδιά, νέο φυτώριο, στη δύναμή του. Είναι τα Πρωταθλήματα με την μεγαλύτερη συμμετοχή και με παιδιά που ίσως πρώτη φορά έχουν επαφή με το σκάκι, πολλά από αυτά χωρίς δελτίο και που βλέποντας τη τεράστια αίθουσα με τις σκακιέρες και τη μάχη που γίνεται για την πρόκριση κυριολεκτικά μαγεύονται και κερδίζεις σαν άθλημα νέους παίχτες. Σε όλα τα άλλα πρωταθλήματα, σαφώς με καλύτερο επίπεδο αγώνων, έχεις ήδη παίχτες με δελτίο που έχουν ήδη επιλέξει και ασχολούνται με το σκάκι. Τα σχολεία είναι ο βασικός αιμοδότης του αθλήματος και τα σχολικά πρωταθλήματα η πόρτα που θα βάλει πολλά παιδιά στο μαγικό ασπρόμαυρο κόσμο.

Καλή η κριτική, θα γίνει όταν τελειώσουν τα σχολικά και έχουμε πολλά να πούμε συνολικά, αλλά πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για την επιτυχία τους. Γεμίζουν οι αίθουσες όταν γίνονται σεμινάρια για νέους διαιτητές. Δεν αρκεί μόνο ο τίτλος του διαιτητή. Πρέπει να υπάρχει και δράση πάνω στη διαιτησία.

Ας ενεργοποιηθούν οι διαιτητές και των μικρών κατηγοριών. Είναι μία πολύ καλή εμπειρία η διαιτησία σε σχολικά πρωταθλήματα με όλα αυτά τα ευτράπελα που συμβαίνουν από τα παιδιά που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε αγώνες. Εάν ακούσετε διαιτητές να ανταλλάζουν διαιτητικές εμπειρίες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξουν σε σχολικά πρωταθλήματα, και ειδικά περιφερειακά. Απίστευτες ιστορίες. Ακόμη και οι χωρίς εμπειρία διαιτητές ας δηλώσουν συμμετοχή και θα τα καταφέρουν εάν τους αρέσει αυτό που κάνουν.

Τα σωματεία τέλος, ας μην βάζουν μέσον να διαιτητεύουν οι δικοί τους διαιτητές στα Πανελλήνια Σχολικά ή Νεανικά Πρωταθλήματα ή στην Α' Εθνική για να ελέγχουν τα πράγματα. Εάν τους ενδιαφέρει το άθλημα και η ανάπτυξη του, ας στείλουν διαιτητές στα περιφερειακά σχολικά, να βοηθήσουν την Ένωση αλλά πάνω απ' όλα το άθλημα.

Ανεξάρτητα με τις διαφορές μας είναι καταστροφικό να ακυρωθούν αγώνες από έλλειψη διαιτητών, και να απογοητευτούν τα παιδιά που δεν θα παίξουν. Βοηθήστε όλοι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ στον ΗΛΙΑ ΔΑΛΙΑΝΗ 693.66.555.65
ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ στον ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΧΟ 697.23.60.874
Διαβάστε Περισσότερα "Διαιτησία Σχολικών"

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Οδυσσέας Ελύτης

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
18 Μαρτίου και δεν θα μπορούσαμε σήμερα να ξεχάσουμε ότι πριν 17 χρόνια ο μεγάλος μας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης φεύγει από τη ζωή.

Μεγάλος ηλιάτορας της Ελληνικής ποίησης και τροφοδότης των μεγάλων συνθετών που μελοποίησαν τα έργα του, ο Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης) είναι ένας από τους λατρεμένους αυτού του ιστολογίου. Κάθε ανάγνωσμα και κάθε άκουσμα μελοποιημένου ποιήματος του φέρνει ρίγη.

Στην "δημοκρατία" του σήμερα και στην ποιότητα του τίποτα της καθημερινής μας ζωής φωτεινός φάρος τα ποιήματα του Ελύτη, αρωγός για να κρατήσουμε ψηλά το κουράγιο και την ελπίδα για αγώνα και ανατροπή της πολιτικής της καταστροφής.


Από το Μικρό Ναυτίλο ξεχωρίζουμε ένα απόσπασμα.
.
.
XIV
Τ' ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τα έκανα στο Σχολείο
της θάλασσας. Ιδού και μερικές πράξεις για παράδειγμα:

(1) Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου
απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι. Που σημαί-
νει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
(2) Το γινόμενο των μυριστικών χόρτων επί την αθωότητα
δίνει πάντοτε το σχήμα κάποιου Ιησού Χριστού.
(3) Η ευτυχία είναι η ορθή σχέση ανάμεσα στις πράξεις (σχή-
ματα) και στα αισθήματα (χρώματα). Η ζωή μας κόβεται,
και οφείλει να κόβεται, στα μέτρα που έκοψε τα χρωματι-
στά χαρτιά του ο Matisse.
(4) Όπου υπάρχουν συκιές υπάρχει Ελλάδα. Όπου προε-
ξέχει το βουνό απ' τη λέξη του υπάρχει ποιητής. Η ηδονή
δεν είναι αφαιρετέα.
(5) Ένα δειλινό στο Αιγαίο περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη
σε τόσο ίσες δόσεις που δεν μένει στο τέλος παρά η αλήθεια.
(6) Κάθε πρόοδος στο ηθικό επίπεδο δεν μπορεί παρά να είναι
αντιστρόφως ανάλογη προς την ικανότητα που έχουν η δύ-
ναμη κι ο αριθμός να καθορίζουν τα πεπρωμένα μας.
(7) Ένας "Αναχωρητής" για τους μισούς είναι, αναγκαστι-
κά, για τους άλλους μισούς, ένας "Ερχόμενος".
.
.
.
XXVII
ΑΡΓΗΣΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ τι σημαίνει ταπεινοσύνη
και φταίνε αυτοί που μου μάθανε να την τοποθετώ στον άλλο
πόλο της υπερηφάνειας. Πρέπει να εξημερώσεις την ιδέα της
ύπαρξης μέσα σου για να την καταλάβεις.

Μια μέρα που ένιωθα να μ' έχουν εγκαταλείψει όλα και μια
μεγάλη θλίψη να πέφτει αργά στην ψυχή μου, τράβηξα, κει
που περπατούσα, μες στα χωράφια χωρίς σωτηρία, ένα κλω-
νάρι άγνωστου θάμνου. Το 'κοψα και το 'φερα στο απάνω χείλι
μου. Ευθύς αμέσως κατάλαβα ότι ο άνθρωπος είναι αθώος.
Το διάβασα σ' αυτή τη στυφή από αλήθεια ευωδιά τόσο έν-
τονα που πήρα να προχωρώ το δρόμο της μ' ελαφρύ βήμα
και καρδιά ιεραποστόλου. Ώσπου, σε μεγάλο βάθος, μου
έγινε συνείδηση πια ότι όλες οι θρησκείες λέγανε ψέματα.

Ναι, ο Παράδεισος δεν ήταν μια νοσταλγία. Ούτε, πολύ
περισσότερο, μια ανταμοιβή. Ήταν ένα δικαίωμα.
.
.
.


Ποιητικές Συλλογές
  • Προσανατολισμοί, Πυρσός, Αθήνα 1940
  • Ήλιος ο Πρώτος. Μαζί με τις παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίνα. Γλάρος, Αθήνα 1943
  • Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας. «Τετράδιο», τχ. 2, 1945· Ίκαρος, Αθήνα 1962.
  • Το Άξιον Εστί. Ίκαρος, Αθήνα 1959
  • Έξι και μία τύψεις για τον ουρανό. Ίκαρος, Αθήνα 1960
  • Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας. Ίκαρος, Αθήνα 1971
  • Το Φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά. Ίκαρος, Αθήνα 1971
  • Το Μονόγραμμα. Ίκαρος, Αθήνα 1972
  • Τα Ρω του Έρωτα. Αστερίας, Αθήνα 1972
  • Τα Ετεροθαλή. Ίκαρος, Αθήνα 1974
  • Μαρία Νεφέλη, Ίκαρος, Αθήνα 1978
  • Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας, Ίκαρος, Αθήνα 1982
  • Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου, Ύψιλον/Βιβλία, Αθήνα 1984
  • Ο μικρός ναυτίλος, Ίκαρος, Αθήνα 1985
  • Τα ελεγεία της Οξώπετρας, Ίκαρος, Αθήνα 1991
  • Δυτικά της λύπης, Ίκαρος, Αθήνα 1995
  • Εκ του πλησίον, Ίκαρος, Αθήνα 1998 (μεταθανάτια έκδοση)


Διαβάστε Περισσότερα "Οδυσσέας Ελύτης"

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Καρλ Χάινριχ Μαρξ - 1818-1883

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός, πολιτικός, οικονομολόγος, συγγραφέας, εκδότης.

Στις 14 Μαρτίου 1883 ο Καρλ Μαρξ φεύγει από τη ζωή έχοντας αφήσει πίσω του ένα μεγάλο έργο, παρακαταθήκη, οδηγό και σύμμαχο για τους αγώνες των εργατών και των λαών όλου του κόσμου. 130 χρόνια μετά το θάνατό του, πολέμιοι και φίλοι αναλύουν ακόμα τα κείμενα του και κάθε φορά ανακαλύπτουν πόσο διαχρονικός είναι.

Χαρακτηριστικά του έργα το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" το 1848 που το εξέδωσε μαζί με τον Ένγκελς, και το "Κεφάλαιο" σε τρεις τόμους που εκδόθηκαν το 1867, το 1885 και το 1893. Επίσης έγραψε πολλά κείμενα και μελέτες για την οικονομία, τον καπιταλισμό, την εργατική τάξη, τη γυναίκα.

Εκτός όλων των άλλων ήταν και φανατικός σκακιστής. Μάλιστα λέγεται ότι όταν έχανε κάποια παρτίδα, ζητούσε αμέσως επανάληψη και δύσκολα, για να μην πω καθόλου, αποδεχόταν την ήττα του.

Η παρτίδα που σώζεται μεταξύ Μαρξ και Μέγιερ είναι η παρακάτω.

Λευκά: Καρλ Μαρξ
Μαύρα: Σ. Μέγιερ

1. ε4 ε5 2. ζ4 εΧζ4 3. Ιζ3 η5 4. Αγ4 η4 5. 0-0!; ηΧΙ 6. ΒΧζ3 Βζ6 7. ε5!; ΒΧε5 8. δ3 Αθ6 9. Ιγ3 Ιε7 10. Αδ2 Ιβγ6 11. Παε1 Βζ5 12. Ιδ5 Ρδ8 13. Αγ3 Πη8 14. Αζ6 Αη5 15. ΑΧΑ ΒΧΑ 16. ΙΧζ4 Ιε5 17. Βε4 δ6 18. θ4!! Βη4 19. ΑΧζ7 Πζ8 20. Αθ5 Βη7 21. δ4 Ι5γ6 22. γ3 α5 23. Ιε6+ΑΧΙ 24. ΠΧΠ+ΒΧΠ 25. ΒΧΑ Πα6 26. Πζ1 Βη7 27. Αη4~ Ιβ8 28. Πζ7! Β~ και ακολουθεί ματ σε δύο κινήσεις 1-0.

Αποφθέγματα που αποδίδονται στον Μαρξ
  • Οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε.
  • Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.
  • Το Κράτος είναι η εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης.
  • Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πάλη των τάξεων.
  • Ας τρέμει η κυρίαρχη τάξη από την κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους.
  • Προλετάριοι όλων των λαών, ενωθείτε.
  • Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία, που σαν βρικόλακας, ζει μόνο ρουφώντας το αίμα της ζωντανής εργασίας. Και όσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα ρουφάει.
Διαβάστε Περισσότερα "Καρλ Χάινριχ Μαρξ - 1818-1883"

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Μετά το σοκ των πρώτων ημερών από το "θάνατο" του Τσάβες, σαν φόρο τιμής, αλλά και σαν μάθημα, για το πως ο σεβασμός και η αγάπη σε έναν ηγέτη, έχουν μεγαλύτερη δύναμη από ένα πραξικόπημα και από την έντεχνα παραποιημένη πληροφόρηση, αναμεταδίδουμε σήμερα την εκπομπή του Στέλιου Κούκογλου "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" για την αποτυχημένη ανατροπή του Τσάβες το 2002.

Δείτε την εκπομπή. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως λειτουργεί από τη μία μεριά η προπαγάνδα, που πάντα είναι ενάντια στο λαό και τα συμφέροντά του, γιατί εάν δεν ήταν δεν θα χρειαζόταν, και από την άλλη ο λαός που ξέρει ότι έχει ωφεληθεί από την ηγεσία της χώρας του και δεν πιστεύει τα ψέματα που του σερβίρουν. Δεν τα πιστεύει όμως, βγαίνοντας στο δρόμο και παλεύοντας για το δίκιο του. Όχι βρίζοντας μόνος του στον καναπέ, χωνεύοντας αυτήν την προπαγάνδα. Ξέρει ότι έχει δίκιο και παλεύει να το εδραιώσει στην οικογένεια του, στην κοινωνία, στη χώρα του. Εμείς πότε θα καταλάβουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας να σηκωθούμε από τις σαπουνόπερες και την αποχαύνωση;

Διαβάστε Περισσότερα "Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας"