skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Στατιστικά και Συμπεράσματα

18 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Σε αυτήν την δημοσίευση θα ασχοληθούμε με κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τη διαιτησία και το Πρωτάθλημα Α΄Εθνικής Κατηγορίας.

Ανακοινώθηκε εχτές και δημοσιεύτηκε στη ΚΕΔ, ο ανανεωμένος πίνακας ορισμού διαιτητών (ΠΟΔ), με όλους τους διαιτητές, την κατηγορία τους αλλά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Για να δούμε μερικά από αυτά.

Κατ' αρχήν ο αριθμός των διαιτητών έφτασε αισίως τους 1.048, όταν ενάμιση χρόνο πριν τον Οκτώβριο του 2011 οι διαιτητές στον ΠΟΔ ήταν 852, δηλαδή έχουμε μία αύξηση των διαιτητών περίπου 25% σε 20 μήνες.

Από τους 1.048 διαιτητές, 35 διαιτητές είναι IA (/A 3, /C 6, /D 26), 21 είναι FA, 61 είναι ΑΚ, 95 είναι ΒΚ, 780 είναι ΓΚ και οι υπόλοιποι 56 είναι ΔΚ.

Έχουμε μόλις 6 καθηγητές διαιτησίας.

Νόρμα κληρώσεων έχουν 63 διαιτητές.

Ανά περιοχές, σε διάφορες κατηγορίες, η ΕΣΣΝΑ έχει 497 διαιτητές, η ΕΣΣΘΧ έχει 147, η ΕΣΣΑΘΜ έχει 25, η ΕΣΣΚ έχει 87, η ΕΣΣΚΕΔΥΜ έχει 60, η ΕΣΣΠ έχει 68, η ΕΣΣΠΕΠ έχει 43, η ΤΕΣΣΑΣ έχει 45, η ΤΕΣΣΑΙΓ 29, Η τεσσθ 36 και η ΤΕΣΣΔΕ μόλις 11.

Το καλύτερο το άφησα τελευταίο. Από τους 1.048 διαιτητές μόλις 237 έχουν άδεια διαιτησίας (FL) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIDE). Και εάν δεν θυμάστε τι είναι αυτό μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της ΕΣΣΝΑ λίγους μήνες πριν.

Και εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα. Ισχύει αυτή η ανακοίνωση της ΕΣΣΝΑ και της ΚΕΔ; Γιατί εάν δεν ισχύει πια, να ανακοινώσουμε στους διαιτητές που πλήρωσαν το παράβολο πότε μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Εάν ισχύει, θέλω να ρωτήσω, η Α' Εθνική Κατηγορία είναι τουρνουά που αξιολογείται από τη FIDE ή όχι; Υπάρχουν διαιτητές που μόλις προχτές επέλεξε και διόρισε η ΚΕΔ για την Α' Εθνική, που δεν έχουν την έγκριση της FIDE για να διαιτητεύσουν σε αγώνα που αξιολογείται; Απλές ερωτήσεις, φαντάζομαι χωρίς απαντήσεις. Εκτός και εάν, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και μαζεύουμε τα παράβολα από όσους τσιμπήσουν και πληρώσουν και βάζουμε όποιους θέλουμε στα τουρνουά χωρίς να τους πληρώνουμε. Διπλό κέρδος.

Και επειδή λέμε για Α' Εθνική ακόμη μία διοργάνωση θα γίνει με μόνο σκοπό το κέρδος και μόνο το κέρδος. Γι αυτό η σύνθεση είναι 10 μελής οι ομάδες 34 με αναπλήρωση οπωσδήποτε, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος. Αρκεί να μην πέσει ο αριθμός των αθλητών κάτω από 340, μαζί με τους αναπληρωματικούς 500 και μαζί με συνοδούς και όλους τους άλλους 700 ή δεν ξέρω ακριβώς πόσους έχουν υπολογίσει. Γιατί όλα αυτά τα νούμερα η ΕΣΟ τα έχει κρυφά. Ότι συμφωνία κάνει την κρατάει κρυφή. Εδώ θα μου πείτε κρατάει κρυφούς όλους τους οικονομικούς απολογισμούς σε όλα τα τουρνουά. Τις συμφωνίες θα δημοσιεύσει;

Από τις 34 ομάδες, οι 8 πηγαίνουν στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής μόνο με δικούς τους αθλητές χωρίς κανέναν ξένο ή κοινοτικό και αυτοί είναι πιστεύω οι πραγματικοί νικητές των αγώνων. Προσωπικά για μένα μετράει η σειρά κατάταξης αυτών των ομάδων από το 1 ως το 8. Για τις άλλες ομάδες, που χαλάνε λεφτά σε τόσους δύσκολους καιρούς για την ανάδειξη μόνο των παραγόντων και της υστεροφημίας τους, χωρίς καμία ανάπτυξη του αθλήματος, και πετώντας εκτός διοργάνωσης τα παιδιά που παλεύουν κάθε Κυριακή για το καλό το δικό τους αλλά και του σωματείου τους, δεν δίνω καμία σημασία και δεν θεωρώ ότι αξίζει να ασχοληθούμε. Έχουν μπει στη μάχη της ματαιότητας μιας καλής θέσης στο πρωτάθλημα με ξένους παίχτες, οι οποίοι δεν έχουν κανένα συναίσθημα για την ομάδα και το σωματείο, ενώ θα μπορούσαν με τα ίδια λεφτά να δημιουργήσουν ανάπτυξη στο άθλημα και στο σωματείο, κάνοντας δωρεάν μαθήματα σε παιδιά έτσι ώστε να έρθουν σε κάθε σωματείο 30, 40, 50 παιδιά και να δημιουργήσουν φυτώριο παιχτών. Έτσι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν ανάγκη τις μεταγραφές, και με ιδία, έμψυχα, μέσα θα κάνουν θαύματα.

Το πανηγύρι που γίνεται στην Α' Εθνική είναι μόνο πανηγύρι χρημάτων και κερδών, και καμία σχέση δεν έχει με το άθλημα. Σαφώς πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος και να γίνει πιο προσιτός οικονομικά σε όλους αλλά και πιο αξιόπιστο για το καλό του αθλήματος.
Διαβάστε Περισσότερα "Στατιστικά και Συμπεράσματα"

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δικαίωση ή Επαγρύπνηση;

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε πριν λίγες ώρες την ακόλουθη προσωρινή διαταγή, που αφορά την αντιδημοκρατική, φασιστική, σκοταδιστική απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης.




ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ∆ΙΑΤΑΓΗ
Βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Π.∆/τος 18/1989 (Α 8), όπως αντικαταστάθηκε µε τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/1999 (Α 112) και

΄Εχοντας υπόψη

α) Την υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 απόφαση του Υπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονοµικών «Κατάργηση της δηµόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυµη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» (Β 1414), µε το άρθρο 1 παρ. 2 της οποίας, ορίζεται, πλην άλλων, ότι διακόπτεται η µετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., µε αποτέλεσµα να µην επιτελείται η προβλεπόµενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1730/1987 (Α 145), όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 1866/1989 (Α 222) συµβολή δηµόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενηµέρωση, στη µόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της οµογένειας. 

β) Tην από 12.6.2013 αίτηση αναστολής της «Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Προέδρου του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ. 

γ) Tις απόψεις των πληρεξουσίων των αιτούντων και των εκπροσώπων του ∆ηµοσίου, τις οποίες εξέθεσαν προφορικώς. 

∆ ι α τ ά σ σ ο υ µ ε

1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόµενης υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το µέρος της, µε το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η µετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραµένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.). 

2. Τη λήψη από τους συναρµόδιους Υπουργό Οικονοµικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών µέτρων για τη συνέχιση της µετάδοσηςραδιοτηλεοπτικών εκποµπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δηµόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστηµα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δηµόσιο συµφέρον, όπως προβλέπεται
από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013 

Ο Πρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας
Κωνσταντίνος Μενουδάκος


Πολλοί θεωρούν την απόφαση αυτή, νίκη των εργαζομένων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μία απόφαση που απλά αναστέλλει τον θάνατο της Δημόσιας Τηλεόρασης και του πολιτισμού που παράγει, δεν είναι νίκη. Κέρδος από όλη αυτή την κατάσταση είναι η αντίδραση του κόσμου, η μαχητικότητα των εργαζομένων και η αλληλεγγύη που έδειξαν όλοι απέναντι στο μαύρο που προσπαθούν να περάσουν στις ψυχές μας και στη ζωή μας.

Η πραγματική νίκη δεν είναι καμία προσωρινή απόφαση. Ούτε μία μόνιμη απόφαση δεν είναι νίκη. Πραγματική νίκη είναι συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Της πολιτικής που λέει πόσες οικογένειες αύριο θα πεινάσουν, πόσα παιδιά θα σταματήσουν αύριο τον αθλητισμό, το φροντιστήριο, τη μουσική, το σκάκι, πόσοι άνθρωποι δεν θα αντέξουν τη πίεση και θα αυτοκτονήσουν. Σίγουρο είναι ότι ακόμα και αυτήν την απόφαση, ο μηχανισμός του καπιταλιστικού, στα όρια του φασισμού, συστήματος που ζούμε και προσπαθούμε να επιβιώσουμε, μπορεί να την μεταμορφώσει σε δικό του όπλο και δική του δικαίωση ανεξάρτητα τι πιστεύει ο λαός που τώρα πανηγυρίζει. Χρειάζεται εγρήγορση, επαγρύπνηση και προπαντός δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Στον καπιταλισμό τίποτα δεν είναι υπέρ του λαού. Ακόμα κι αν φαίνεται έτσι. Απλά να θυμίσω το έργο του Μπρεχτ "Ο Αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι" για να καταλάβουμε όλοι τι είναι πραγματικά ο καλός καπιταλισμός, και τι το καλό κεφάλαιο.


Ο καιρός θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί, και ποιος έχει δίκιο. Ίδωμεν. Με επαγρύπνηση και εγρήγορση.
Διαβάστε Περισσότερα "Δικαίωση ή Επαγρύπνηση;"

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Μάνος Χατζιδάκις - 19 Χρόνια Μετά

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Σαν σήμερα, 15 Ιουνίου 1994 ο Μάνος Χατζιδάκις φεύγει από τη ζωή αφήνοντας ένα Θείο έργο πίσω του για να θυμίζει σε όλους εμάς τι σημαίνει άνθρωπος, όνειρο, ελπίδα, ποιότητα, φαντασία, ήθος, θάρρος, αξιοπρέπεια, καλλιτέχνης και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να περιγράψουν το Μάνο. Μπορείτε να διαβάσετε στοιχεία σε προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου.

Στην παρούσα ανάρτηση θα ήθελα να ρωτήσω, χωρίς να περιμένω απάντηση από κανέναν, εάν ζούσε ο Χατζιδάκις, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ξυλούρης, ο Χόρν αλλά και πολλοί άλλοι, θα τολμούσαν να κλείσουν έτσι απλά το σπίτι της Λιλιπούπολης, του θεάτρου της Δευτέρας, των Εικόνων και του πολιτισμού των Ελλήνων;


Το χωρίς λογοκρισία πνεύμα του δεν θα το επέτρεπε ποτέ. Φανταστείτε σήμερα, να ζούσε ο Χατζιδάκις και να έδινε συναυλία συμπαράστασης έξω από την ΕΡΤ. Πόσες ώρες θα άντεχε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τι κείμενο θα έγραφε και θα δημοσιοποιούσε, με ύφος, ήθος και ένταση που μόνο αυτός μπορούσε να γεννήσει όπως τα σχόλια του, τότε,στο τρίτο πρόγραμμα. Ακούστε τι λέει για τα κουνούπια και ειδικά τα καλαματιανά κουνούπια. Τι προφητεία κι αυτή. Αξίζει


Κλείστε τα μάτια και απολαύστε τώρα μουσική που μόνο να ονειρευτείς μπορείς μαζί της. Ονειρευτείτε λοιπόν σαν παιδιά. Καλό κουράγιο για να αντέξουμε αυτά που έρχονται.

Διαβάστε Περισσότερα "Μάνος Χατζιδάκις - 19 Χρόνια Μετά"

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ και Δημοκρατία

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές το αναλογικό και ψηφιακό σήμα της Ελληνικής Ραδιοφωνία Τηλεόρασης έχει σβήσει και στην τηλεόραση έχει πέσει μαύρο, όπως και στο κανάλι της Βουλής, σε δύο τρία δορυφορικά ευρωπαϊκά κανάλια που έβγαιναν μέσω ΕΡΤ, ανάμεσά τους και το ΡΙΚ, όπως φυσικά έχουν σιωπήσει και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Το αποτέλεσμα είναι 2.656 εργαζόμενοι ή εάν προτιμάτε περίπου 10.000 στόματα από σήμερα θα αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης έχει από καιρό αποφασιστεί. Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, οι γνωστοί δημοσιογράφοι των χαϊδεμένων καναλιών της εξουσίας, πολλούς μήνες τώρα έλεγαν και ξανά έλεγαν για τη σπατάλη στην ΕΡΤ, για το κόστος των παραγωγών της, για τους εργαζόμενους, για την εισφορά μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ και πολλά ακόμα, σε μορφή λάσπης, για όλο το οικοδόμημα που λέγεται ΕΡΤ.

Ποτέ όμως δεν μας είπαν για την ποιότητα και τον πολιτισμό που παράγει η ΕΡΤ. Σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ έχει την ποιότητα που πρέπει να έχει μία τηλεόραση. Με εκπομπές για τον πολιτισμό, την ποίηση, την λογοτεχνία. Με ντοκιμαντέρ από όλο το κόσμο, όχι απλά για να γεμίσει ο τηλεοπτικός χρόνος, αλλά με περιεχόμενο και νόημα. Με γνώμονα την φιλία των λαών, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αγάπη για τον άνθρωπο, τη συμφιλίωση των λαών, των συνηθειών και των εθίμων τους. Κάθε στιγμή της ημέρας, όλο το εικοσιτετράωρο, μπορείς να δεις κάτι που θα γεμίσει τη ψυχή σου. Το "Σαν Σήμερα" είναι από τις εκπομπές με τη μεγαλύτερη θέαση. Η πρωινή ενημέρωση στην κρατική τηλεόραση δεν έχει καμία σχέση με τη σαπίλα των πρωινάδικων των ιδιωτικών καναλιών. Ακόμη και οι ραδιοφωνικές εκπομπές της κρατικής ραδιοφωνίας, είναι μία όαση στη σαβούρα που προσπαθούν να μας σερβίρουν. Έχετε ταξιδέψει όλοι φαντάζομαι από την μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Εάν κάποιος κάνει ένα "ψάξιμο" στις συχνότητες και στα προγράμματα της εθνικής οδού, δύσκολα θα βρει πρόγραμμα καλύτερο και πιο ποιοτικό από της κρατικής ραδιοφωνίας. Πραγματική συντροφιά με ήθος και αξία. Με δημοσιογράφους που έχουν ξεφύγει από τις προσταγές των αφεντικών τους, όπως στα ιδιωτικά κανάλια.

Ιδιωτικά κανάλια τα οποία με την υποκουλτούρα που σερβίρουν, τη χυδαία λασπολογία σε κάθε εργαζόμενο που προσπαθεί να αμυνθεί, με βραζιλιάνικα, τούρκικα και κάθε λογής σήριαλ που θα αποχαυνώσουν το πληθυσμό, προσπαθούν μόνο για το κέρδος. Η χτεσινή νύχτα μου έφερε στο μυαλό εικόνες από ελληνικές ταινίες της κατοχής στις οποίες Έλληνες προσπαθούσαν να ενημερωθούν κρυφά από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της DW (Deutsche Welle-Ντόιτσε Βέλε) και οι Γερμανοί απαγόρευαν και σκότωναν όποιον προσπαθούσε και ζητούσε αυτόν τον τρόπο ενημέρωσης. Παράλληλα είχαν τις δικές τους εκπομπές με μουσική και ανακοινώσεις για την πλήρη υποταγή του κατεχόμενου λαού. Από εχτές προσπαθούμε να ακούσουμε τη μετάδοση των εργαζομένων της ΕΡΤ και το ένα μετά το άλλο τα μέσα εκπομπής και επικοινωνίας με το κανάλι κλείνουν. Είτε αυτό είναι διαδίκτυο, εκπομπή ή ιστολόγιο, είτε πομποί αναμετάδοσης φυσικά, είτε άλλοι ιδιωτικοί σταθμοί που προσπαθούσαν εχτές το βράδυ να αναπαράγουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ, όπως ο 902TV και ο ACTION24, που είχαν αναμετάδοση το διαδικτυακό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης των εργαζομένων.



Η πραξικοπηματικού χαρακτήρα απόφαση της κυβέρνησης, έχει πολλές προεκτάσεις και αναλύσεις. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως για να περάσει κάτι τέτοιο στον λαό πρέπει να του πουλήσεις το γνωστό παραμύθι ότι το κάνεις για το καλό του, για να μη πληρώνει. Να μη πληρώνει τι; Το ελάχιστο ποσό εισφοράς προς την κρατική τηλεόραση που ανταποδοτικά παίρνει ο πολίτης πίσω; Δεν είδα να έχουν την ίδια ευαισθησία όταν έχουν επιβάλλει τρία χρόνια τώρα το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ούτε να έχουν την ίδια ευαισθησία όταν δωρίζουν τους δρόμους στους μεγαλοεργολάβους εκδότες και χαρατσώνουν το λαό με διόδια έξω από κάθε λογική. Εδώ πρέπει να θυμηθούμε το επί πάρα πολλά χρόνια "σπατόσημο" που επέβαλε το κράτος ως ειδικό φόρο, και τον πληρώναμε όλοι, για να φτιάξει η Ελλάδα αεροδρόμιο, το οποίο τελικά δώρισαν και αυτό στους Γερμανούς μαζί με το ΦΠΑ και τα κέρδη που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να επιστρέψουν στο λαό τίποτα απ' όσα είχε πληρώσει.

Οι πολίτες πιστεύουν πως για τα ιδιωτικά κανάλια δεν πληρώνουν τίποτα. Μεγάλο λάθος. Μπορεί για την κρατική ΕΡΤ να πληρώνουμε άμεσα μέσω της ΔΕΗ αλλά για τα ιδιωτικά σκουπίδια πληρώνουμε έμμεσα πολύ περισσότερα. Όταν ένα προϊόν διαφημίζεται σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι, η διαφήμιση αυτή πληρώνεται στο κανάλι. Μπορεί να φανταστεί κάποιος ποιος πληρώνει τη διαφήμιση; Μα φυσικά ο κάθε πολίτης που αγοράζει το διαφημιζόμενο προϊόν. Μήπως ξέρει κανείς πόσα δάνεια, δανεικά και αγύριστα, έχουν πάρει οι καναλάρχες, και με τη δύναμη του μέσου, εκβιάζουν και δεν πληρώνουν τίποτα; Πόσα δημόσια έργα, τα οποία πληρώνει ο λαός φυσικά, έχουν ανατεθεί σε καναλάρχες για να βγάλουν κέρδη που δεν έχουμε φανταστεί οι υπόλοιποι; Και εδώ μπαίνει το ερώτημα. Σε ποιον ανήκουν οι συχνότητες που εκπέμπουν τα ιδιωτικά κανάλια:; Έχουν πληρώσει έστω και ένα ευρώ για την κατάληψη και τη χρήση αυτής της συχνότητας; Μπορεί να απαντήσει εδώ το υπουργείο πως κρατική περιουσία χρησιμοποιείται δωρεάν από ιδιώτες; Ας αφήσουμε λοιπόν το μύθο ότι πληρώνουμε μόνο τη κρατική τηλεόραση. Πληρώνουμε στο πολλαπλάσιο την ιδιωτική τηλεόραση και τους ιδιοκτήτες τους.

Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε για τις συνέπειες που έχει στον πολιτισμό αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης. Τα Δωδεκάνησα από εχτές είναι χωρίς κρατική εικόνα και ραδιοφωνική κάλυψη με τα Τουρκικά ραδιόφωνα να σαρώνουν πλέον το ανατολικό Αιγαίο. Είναι αυτός Εθνικός σχεδιασμός κράτους ενίσχυσης της μεθορίου και του πολιτισμού των πολιτών; Η ΕΡΤ WORLD που έδινε εικόνα και άρωμα πατρίδας σε όλους τους μετανάστες Έλληνες δεν εκπλήρωνε κανένα ρόλο στην ύπαρξη του Ελληνισμού και στους δεσμούς με την πατρίδα, που από εχτές έχει σταματήσει;

Η κρατική ορχήστρα, και η χορωδία, της ΕΡΤ που έχει κάνει όλους τους ακροατές που είχαν την τύχη να την ακούσουν, σε όλον τον κόσμο, να ανατριχιάσουν από συγκίνηση δεν πρόσφερε τίποτα στον πολιτισμό αυτής της χώρας και πρέπει να κλείσει με εντολή της τρόϊκας; Το ότι όλοι αυτοί οι μουσικοί είχαν μπει με ΑΣΕΠ και μετά από εξετάσεις και είναι όλοι καταξιωμένοι μουσικοί στο χώρο τους δεν έχει καμία σημασία για τον εγκάθετο των τραπεζών Στουρνάρα;





Έχουν άραγε αναλογιστεί ότι αυτήν την ΕΡΤ και αυτήν την ραδιοφωνία δεν τόλμησε να την κλείσει ούτε η χούντα; Γιατί αυτός ο οργανισμός είναι πολιτισμός. Ο πολιτισμός των Ελλήνων, η φωνή του Ελληνισμού σε όλη τη γή, η ραδιοφωνία της Λιλιπούπολης του Χατζιδάκι, των ποιητών του Νόμπελ, της ποιότητας και της αξίας που ζητάει η Ελληνική ψυχή. Ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνει ο καθένας, πρέπει να αγωνιστούμε να μη κλείσει η ΕΡΤ. Να μείνει ανοιχτή. Δεν είναι θέμα μόνο εργασιακό. Είναι κάτι πιο βαθύ και πολύτιμο. Είναι η ιστορία μας. Μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ μπορούμε να διδαχτούμε πολλά για τη κουλτούρα, τους αγώνες και τη πάλη του λαού του τελευταίου αιώνα. Έχει σκεφτεί κανείς το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ σε ποια χέρια θα πέσει και τι επεξεργασία θα υποστεί για να εκπαιδεύσουν το πληθυσμό, σε ότι η εξουσία θέλει; Ποιες μνήμες θα επιλέγονται από εδώ και πέρα να βγαίνουν στην επιφάνεια: Ποιος ανέφερε εκτός από την κρατική τηλεόραση την επέτειο για τη δολοφονία του Λαμπράκη; Ποιο άλλο κανάλι έχει στο πρόγραμμά του εκπομπή όπως η "Μηχανή του Χρόνου"; Η εκπομπή με συνεντεύξεις ποιητών, λογοτεχνών και εικαστικών από το παγκόσμιο στερέωμα; Εκπομπή που ζήτησε να αγοράσει ακόμα και το BBC; Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά. Η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία όμως μιλάει από μόνη της.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα περάσει εύκολα αυτό το πραξικόπημα στην ενημέρωση. Κανείς δεν πιστεύει πως το κάνουν για οικονομικούς λόγους. Η πραγματική αιτία, κατά τη γνώμη του ιστολογίου, είναι γιατί θέλουν να σταματήσουν την ενημέρωση του λαού όχι μόνο για τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, αλλά και για τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας, και να πνίξουν το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ για να μην μαθαίνουν οι νεότεροι αυτά που θα τους γαργαλίσει το μυαλό και θα τους κάνουν να σκεφτούν.

Τα νέα ήθη και η νέα ανηθικότητα θέλει να αμφισβητούμε πια τα πάντα. Από γενοκτονίες μέχρι και την πάλη του λαού για καλύτερη ζωή. Και αυτό θα επιτευχθεί με μεθόδους καθεστώτων Ιράν και Λιβύης. Όμως δεν θα τους περάσει. Η τεχνολογία σήμερα είναι εχθρός αλλά και σύμμαχος των εξεγερμένων. Όλο αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Αρκεί να το θέλουμε εμείς.



Σύντομα και πάλι κοντά μας.
Διαβάστε Περισσότερα "ΕΡΤ και Δημοκρατία"