skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Εκτός Λογικής

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Τέλειωσαν οι παρελάσεις και οι άλλες εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Παρέλαση ιδιωτικής απόλαυσης και θέασης για τους πολιτικούς-σωτήρες του έθνους αλλά και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αφού με σπόνσορες καλύφθηκαν τα έξοδα των μηχανοκίνητων τμημάτων της παρέλασης.

Ίσως γι αυτό δεν έχει ξεκινήσει η επανάσταση ή η ανάπτυξη, όπως το βλέπει κανείς. Ψάχνουμε ένθεν και ένθεν να βρεθεί σπόνσορας για να ξεκινήσει το ένα ή το άλλο. Ψυχραιμία και τα μάτια σας ανοιχτά. Εάν έρθει κάτι από τα δύο να είμαστε έτοιμοι να το υποδεχτούμε.

Δεν θα ασχοληθούμε φέτος με το φασισμό των Γερμανών και αυτά που έκαναν στην κατοχή. Όλα αυτά είναι χιλιοειπωμένα και όποιος θέλει να τα δει τα βλέπει. Όποιος δεν θέλει να τα δει και να τα ξέρει, σηκώνει την δεξιά με απλωμένη τη παλάμη πιστεύοντας ότι ο φασισμός αλλάζει πρόσωπο.

Το ότι δεν αλλάζει πρόσωπο ο φασισμός το ξέρει και το πολιτικό σύστημα της χώρας που άφησε, εις γνώση του και ηθελημένα, το φασισμό να αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Χρόνια πολλά πριν προσπαθούσαν άλλοτε να προβάλλουν και άλλοτε να κρύψουν τα πεπραγμένα του φασισμού και των εκφραστών του. Τον άφησαν να μεγαλώσει, να φουσκώσει, για να αποκτήσουν άλλοθι για τις μελλοντικές ενέργειες και λασπολογίες τους. Όπως άλλωστε έκαναν με την ΕΡΤ, τον ΟΛΠ, το Δημόσιο Τομέα, την Ολυμπιακή πιο παλιά και τόσα άλλα πράγματα.

Ο φασισμός τους βόλευε για να δημιουργήσουν έναν μπαμπούλα για το λαό και για να χτίσουν τη θεωρία των δύο άκρων που εκ των πραγμάτων και εκ της ιστορίας είναι άτοπο, ανούσιο, χωρίς ιστορική βάση και ενίοτε επικίνδυνο για τη Δημοκρατία που κόπτονται όλοι αυτοί που έχουν κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα της Ελλάδος.
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ

Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Προσφιλής έκφραση των ημερών που σκοπό έχει μόνο να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, της εξέγερση του λαού και την λαϊκή εξουσία, που προσδοκούν πολλοί σαν τη μόνη λύση για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Καταδικάζουμε φυσικά τις βομβιστικές ενέργειες των τρομοκρατών. Τρομοκράτες που έχουν δει τα παιδιά τους να γίνονται κομμάτια από αντίστοιχες βόμβες, που δεν καταδικάσαμε ποτέ,  που έπεσαν από Νατοϊκά αεροπλάνα. Μπορούμε να καταδικάσουμε και την ανατίναξη του Γοργοποτάμου γιατί ήταν βομβιστική επίθεση, μορφή βίας την οποία καταδικάζουμε απ' όπου κι αν προέρχεται. Καταδικάζουμε την βία των Γερμανοτσολιάδων και Ταγμάτων Ασφαλείας στην κατοχή που έστειναν στον τοίχο Ελληνες πατριώτες, με το ίδιο σθένος που καταδικάζουμε και τις επιθέσεις των αγωνιστών ανταρτών σε Γερμανικές θέσεις, υποδομές και στρατηγικά σημεία του εχθρού στον αγώνα για ελευθερία. Καταδικάζουμε τις φασαρίες στις πορείες διαμαρτυρίας αλλά δεν καταδικάζουμε την αστυνομική ωμή βία στην ίδια πορεία. Δεν είναι άραγε βία η διακοπή ρεύματος σε ένα σπίτι, η υποχρέωση σε ανεργία, το κλείσιμο σχολείων, η ώθηση σε αυτοκτονίες, οι κατασχέσεις σπιτιών και τόσα άλλα μέτρα ενάντια στο λαό; Το μόνο που θέλουν με αυτούς τους συμψηφισμούς είναι να τρομάξουν το λαό. Και αυτό, γιατί θέλουν τη παθητική στάση του λαού απέναντι σε αυτά που του επιβάλλουν. Δεν θα βαρεθούμε να το γράφουμε και να το φωνάζουμε. Μην τους κάνετε το χατήρι. Μη τους φοβάστε. Αυτοί φοβούνται την αντίδραση του εργαζόμενου. Χωρίς να αναφέρω κάτι άλλο γι αυτό θα αντιγράψω από το Σύνταγμα της Ελλάδος το άρθρο 120 παράγραφοι 2,3 και 4.

"...
2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων
3. Ο σφετερισμός, με οποιοδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
... "

Μήπως πρέπει να αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας απέναντι στο Σύνταγμα της Ελλάδος;

Το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα και την αριστερά, και όταν λέμε αριστερά δεν εννοούμε το Σύριζα που είναι σαφώς ένα συστημικό κόμμα που ρίχνει νερό στο μύλο της καθαρά και ξεδιάντροπα αντιλαϊκής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι προσπαθούν να χτυπήσουν την αριστερά και τις ιδέες της, αλλά όταν όλοι κρίνονται για άκρατο φασισμό, βρίσκουν καταφύγιο την αριστερά σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξιλεωθούν από την μοίρα και τα πεπραγμένα της. Τελευταίο παράδειγμα ο Γερμενής, βουλευτής της Χρυσής Αυγής που μπροστά στην κατηγορία του φασίστα, αυτός έκανε πως δεν καταλαβαίνει και μάλιστα για να αποδείξει τι καλό παιδί είναι και ότι δεν έχει σχέση με όλα αυτά, είπε πως ο παππούς του αγόραζε Ριζοσπάστη και ως εκ τούτου, σαν εγγονός αριστερού είναι τίμιος, αγωνιστής και δίκαιος. Σωστά. Έτσι είναι οι κομμουνιστές. Απλά όλα αυτά δεν είναι ο φασισμός και οι εκφραστές του. Στο παρελθόν είχαμε πολλούς από τους σωτήρες που στην κατηγορία του φασίστα, της φασίζουσας νοοτροπίας, του λαϊκισμού, του λαοπλανισμού αυτοί απαντούσαν μονότονα. "Εγώ; Εγώ κάποτε είμουν αριστερός. Είχα κάνει αντίσταση στο Πολυτεχνείο και είμουν στην αντίσταση στον πόλεμο". Και αυτομάτως θεωρούσαν ότι πήρανε συγχωροχάρτι από την ιστορία και τον λαό.

Όλα αυτά τα περί δύο άκρων, και τεσσάρων πλευρών και δεκαέξι γωνιών και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλη αερολογία θα πούνε έχουν ένα σκοπό. Να δημιουργήσουν το κλίμα για μελλοντικές διώξεις του κινήματος και να αποπροσανατολίσουν τον πληθυσμό από τα πραγματικά προβλήματα. Φτάσανε στο σημείο να κατάσχουν καταθέσεις της τάξης των 300 και 400 ευρώ για χρέη στην εφορία. Ο νόμος που αυτοί ψήφισαν ότι δεν κατάσχεται ποσό πάνω από 1000 ευρώ το ξέχασαν με το πρόσχημα ότι οι λογαριασμοί που κατάσχονται δεν είναι μισθοδοσίας. Και αναρωτιέται κανείς. Ο άνεργος που να βρει το λογαριασμό μισθοδοσίας. Βάζει το επίδομα ανεργίας η το επίδομα τέκνων σε έναν απλό λογαριασμό ταμιευτηρίου. Το χαράτσι στη ΔΕΗ νομιμοποιήθηκε και μονιμοποιήθηκε και όλα βαίνουν καλώς για την κυβέρνηση και τους εταίρους της.



Αλήθεια, δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί; Δεν αισθάνεται κανείς ότι τον δουλεύουν και ότι σε λίγο θα πάρουν τα πάντα από όλους; Δεν καταλαβαίνει κανείς ότι θέλουν το λαό εξαθλιωμένο για να του δίνουν ψίχουλα μετά με την δικαιολογία ότι η κρίση πέρασε και μπορούμε τώρα να δώσουμε πάλι παροχές; Ότι έχει χάσει ο λαός είναι κατακτήσεις των τελευταίων πενήντα χρόνων και μερικά των τελευταίων εκατό χρόνων. Όταν έχεις χάσει το 60% του μισθού σου άμεσα και μετά σου δώσουν μια αύξηση 3% ή 5% θα θεωρήσεις ότι σου δίνουν αύξηση, όταν θα έχει χάσει περιουσίες, μισθούς, επιδόματα και θα έχεις υποδουλώσει, με την επιλογή της ανοχής σου, τη χώρα για τα επόμενα πενήντα ή εξήντα χρόνια;



Αντέδρασε να σώσεις τουλάχιστον την αξιοπρέπεια σου.
Διαβάστε Περισσότερα "Εκτός Λογικής"

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Η φωτογραφία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έχει διακοσμήσει εκατομμύρια φοιτητικά και όχι μόνο δωμάτια σε ολόκληρο το κόσμο. Σύμβολο της επανάστασης, του αγώνα και της αμφισβήτησης σε κάθε τι παράλογο, ανήθικο και αντιλαϊκό συμβαίνει ή μας επιβάλλεται από τους κατά τόπους "σωτήρες" σε όλο το κόσμο.

Ο Τσε, ο δικός μας Τσε, γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου το 1928. Γιατρός στο επάγγελμα, πήρε ενεργό και ηγετικό μέρος στην επανάσταση στην Κούβα, και μάλιστα μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο και Καμίλο Σιενφουέγος αποτέλεσαν και την σημαντική κυβερνητική ομάδα στην νέα κυβέρνηση της Κούβας.

Δείτε μία ταινία για τη ζωή και τη σύλληψη του Τσε στη Βολιβία.



Λέγεται ότι όταν ο δολοφόνος του μπήκε στην σχολική αίθουσα που τον κράταγαν αιχμάλωτο μαζί με τους συντρόφους του, ο Τσε του είπε "Ήρθες να με σκοτώσεις; Ρίξε δειλέ. Έναν άντρα θα σκοτώσεις". Αυτός ήταν ο Τσε. Αγωνιστής, κομμουνιστής, περήφανος επαναστάτης.

Αυτήν την αντίδραση μπροστά στον θάνατο δεν είναι η πρώτη φορά που την απαντάμε σε αγωνιστές πατριώτες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Και εδώ στην Ελλάδα στον πόλεμο με τη φασιστική Γερμανία πολλοί αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι με το εκτελεστικό απόσπασμα. Και ενώ οι ιδεολογικοί πρόγονοι των σημερινών φασιστών φόραγαν κουκούλες για να κρυφτούν από την ιστορία, οι μελλοθάνατοι στέκονταν με το κεφάλι ψηλά φωνάζοντας κάτι, κάθε φορά, που αντιπροσώπευε όλον τον αγώνα που είχαν κάνει μέχρι εκείνη την ύστατη στιγμή.

Θυμηθείτε την απολογία, τι σύμπτωση, του κομμουνιστή Μπελογιάννη. Ούτε στιγμή στο δικαστήριο δεν έκανε πίσω από τη κοσμοθεωρία που πάλευε όλη του τη ζωή. Με ψηλά το φρόνημα και πάντα με χαμόγελο αντιμετώπισε όλους τους εχθρούς του μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα.

Αυτό δεν είναι ηρωισμός. Είναι η σιγουριά πως ο αγώνας τους ήταν δίκαιος, όπως και όλη η ζωή τους. Είναι η σιγουριά και η υπερηφάνεια για τον δρόμο που είχαν χαράξει και ακολουθήσει πιστά σε όλη τους τη ζωή. Και τόσο σίγουρος είναι ο αγώνας για μία άλλη κοινωνία και ένα άλλο οικονομικό μοντέλο που όλοι αυτοί που τον υπηρετούν, με ότι δυνάμεις και εάν έχουν, μόνο περήφανοι και με ψηλά το κεφάλι μπορούν να φύγουν.

Τι ειρωνεία σήμερα. Αυτοί που χαιρετούν ναζιστικά, έχουν αγαπημένο σύμβολο τον αγκυλωτό σταυρό, πρότυπο τον Χίτλερ και τρόπο δράσης τη βία και την τρομοκρατία ποτέ δεν μπόρεσαν να στηρίξουν αυτή την επιλογή κοιτώντας ψηλά. Πάντα σε δύσκολες στιγμές, έσκυβαν το κεφάλι και προσπαθούσαν, όπως σήμερα, να πείσουν τους πάντες ότι είναι παρεξηγημένοι και καμία σχέση δεν έχουν με όλα αυτά που τους κατηγορούν.

Αυτός είναι ο φασισμός, ο καπιταλισμός και όλα τα παρακλάδια του. Κανείς δεν είχε ποτέ ούτε το σθένος αλλά ούτε και τη νομιμοποίηση απέναντι στην ιστορία και στην ανθρωπότητα να υποστηρίξει την επιλογή της προηγούμενης περιόδου. Γιατί αυτή η περίοδος ήταν γεμάτη διακρίσεις, ρατσισμό, μίσος, δολοφονίες, απανθρωπιά, βία και κάθε τι άλλο που ο, τουλάχιστον μέσος, ανθρώπινος νους δεν μπορεί να δεχτεί. Γιατί από μόνος του ο φασισμός είναι δειλός, φοβικός και απάνθρωπος.

Δείτε άλλη μία ταινία με την ανακάλυψη των οστών του Τσε και των άλλων συντρόφων του.


Όλοι πρέπει σήμερα να βγάλουμε τον Τσε που κρύβουμε μέσα μας. Καλόν αγώνα μέχρι την τελική νίκη.
Διαβάστε Περισσότερα "Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα"

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση ΝΣΚ-ΜΣ

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Η Εικόνα Ειναι Του Ιστολογίου Και Οχι Της
Ανακοίνωσης ΝΣΚ-ΜΣ
ΟΧΙ στη Νέα επιβάρυνση Παικτών και Συλλόγων από την Ε.Σ.Ο.

Με πρόσχημα την μείωση της επιχορήγησης από την ΓΓΑ, η ΕΣΟ ανακοίνωσε ότι από 1.1.2014 το κόστος της διεθνούς αξιολόγησης των αγώνων που διοργανώνουν θα το αναλαμβάνουν οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές, και τελικά τα σωματεία και οι σκακιστές.

Μάλιστα, στην συνεδρίαση του ΔΣ έγινε λόγος για μηχανισμό πειθαναγκασμού, με την πρόβλεψη παραβόλων που θα συνοδεύουν τις δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων στα διασυλλογικά.

Στην ουσία, η ΕΣΟ υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο που από καιρό εξυφαίνει για την λεγόμενη «αυτοχρηματοδότηση» του σκακιού και το πέρασμα όλου του βάρους στις πλάτες των σκακιστών, λες και αυτοί δεν πληρώνουν ήδη το σύνολο των διοργανώσεων της. Το χαράτσι θα επιβάλλεται ακόμα και για αγώνες που αποτελούν μέρος ή προκριματικές φάσεις των διοργανώσεων της ΕΣΟ (ατομικά πρωταθλήματα, πρωταθλήματα κατηγοριών), δηλαδή του υποχρεωτικού αγωνιστικού προγράμματος.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε όλα σχεδόν τα Δ.Σ., όπως και στην τελευταία Γ.Σ., το αγαπημένο θέμα της διοικούσας παράταξης είναι πως θα βρεθεί τρόπος να επιβληθεί χαράτσι σε μαθητές, σκακιστές και συλλόγους. Έχουν κατά καιρούς ειπωθεί σοβαρά προτάσεις για χρεώσεις που ξεκινούν από 5€ ανά μαθητή έως 100€ ανά σκακιστή ετησίως (και χωρίς να παρέχεται ουσιαστικά τίποτα). Και όλ' αυτά για να διοργανώνονται πρωταθλήματα που ήδη πληρώνουν εξ' ολοκλήρου και με το παραπάνω οι ίδιοι οι σκακιστές, με κύριο κριτήριο οργάνωσης σε όλα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους, και χωρίς κανένα αγωνιστικό η αξιοκρατικό κριτήριο όπου μόνο κι αυτή η επίκλησή τους προξενεί ειρωνικά χαμόγελα. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αξιοποιεί το γεγονός ότι έχει η ίδια φετιχοποιήσει το Διεθνές Έλο, υποβαθμίζοντας το Ελληνικό, δημιουργώντας ένα κλίμα ότι αποτελεί νόημα και σκοπό του αγωνιστικού σκακιού. Είναι η ίδια διοίκηση που αρνιέται να αναβαθμίσει το εθνικό Έλο ως κριτήριο, που έσπρωξε στην επέκταση της διεθνούς αξιολόγησης ακόμα και πρωταθλήματα σαν αυτά κάτω των 8 και κάτω των 10 ετών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα στον τελευταίο διεθνή πίνακα Έλο εμφανίζεται να έχει 6 φορές περισσότερους "ενεργούς" παίκτες από το Ισραήλ, 8 και πλέον παραπάνω φορές από την Αρμενία, σχεδόν 2 φορές πάνω από την Αγγλία, 1,7 φορές από την Ουκρανία, 14 φορές περισσότερους από την Κίνα (!) περισσότερους από τις ΗΠΑ (!), ενώ έχει το 1/3 του αριθμού χωρών όπως η Ρωσία και η Ινδία!

Η FIDE, της οποίας το «κύρος» και η πολιτική έχει καυτηριαστεί όχι λίγες φορές τα διεθνή σκακιστικά μέσα, η οποία στελεχώνεται σε κομβικές θέσεις από πρόσωπα που συμμετέχουν ή συνδέονται με την πλειοψηφία της ΕΣΟ, και σε αυτό τον τομέα κάνει χρυσές δουλειές στις πλάτες του σκακιστικού κόσμου της χώρας μας: Όσα πληρώνουμε για την διεθνή αξιολόγηση όλων των τουρνουά που γίνονται στην επικράτεια πλησιάζουν σχεδόν το ανώτατο κατ' έτος ποσό (15.000 €). Την ίδια στιγμή ούτε καν περνάει από το μυαλό της ΕΣΟ να ζητήσει από την FIDE μείωση των πάσης φύσεως συνδρομών και παραβόλων λόγω της κρίσης

Αντίθετα, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, η διοίκηση της ΕΣΟ λειτουργεί ως προωθητής πελατείας στη FIDE σε όλα τα επίπεδα.

Η άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης αποτελεί πρόφαση, γιατί η ΕΣΟ ουδέποτε αντέδρασε τα τελευταία χρόνια στις συνεχείς μειώσεις αλλά και γιατί:

- Μόλις την περασμένη άνοιξη η πλειοψηφία του ΔΣ απέρριπτε συγκεκριμένη γραπτή εισήγηση της ΝΣΚ-ΜΠ για την επιβολή τέλους στις διοργανώσεις τηςFIDE και τις ECU που γίνονται στην Ελλάδα. Παρότι σε όλες αυτές η ΕΣΟ παρουσιάζεται ως συνδιοργανωτής, το σύνολο των σημαντικών εσόδων τους το καρπώνονται οι κάθε λογής «διοργανωτές». Μάλιστα, στο παρελθόν η ΕΣΟ κάλυπτε ακόμα και την εγγύηση των διοργανωτών προς της FIDE (τα περίφημα 20.000 € που ανακαλύφθηκαν πριν λίγα χρόνια). Αποτελεί λοιπόν πολιτική επιλογή της πλειοψηφίας της ΕΣΟ η επιβάρυνση σωματείων και σκακιστών και όχι των πάσης φύσεως διοργανωτών. Το ποσό που θα μπορούσε να συγκεντρώσει φέτος από τις δύο διοργανώσεις που γίνονται στην Ελλάδα φτάνει και περισσεύει για την αξιολόγηση

- Η επιβάρυνση των σωματείων δεν θα είναι αμελητέα και δημιουργεί εντελώς νέα και άκρως επικίνδυνα δεδομένα για τη συμμετοχή τους πλέον σε κάθε είδους πρωταθλήματα. Πολύ περισσότερο όταν στη συνέχεια τα ποσά θα μεγαλώνουν. 'Ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν «ιδέες» να προσθέσουμε και κάτι για τις ενώσεις στο «παράβολο συμμετοχής» στις διασυλλογικές διοργανώσεις κ.λ.π. Πολύ περισσότερο που τα σωματεία ήδη πληρώνουν. Ίσως δεν είναι αρκετά γνωστό ότι η ΕΣΟ έχει επιβάλλει εδώ και χρόνια καπέλο 50%: εισπράττει 1,5 € για κάθε παίκτη στα τουρνουά με ελβετικό (δηλαδή σχεδόν σε όλα τα ατομικά τουρνουά) όταν η FIDE ζητάει 1€. 

Τα σωματεία και οι ενώσεις έχουν ευθύνη να απορρίψουν την απόφαση της ΕΣΟ και την επικίνδυνη λογική της. Να αρνηθούν να επωμιστούν ένα ακόμα κόστος που μεταφέρει στις πλάτες σκακιστών και σωματείων. Να κλείσουν το δρόμο στο διαφαινόμενο χαράτσωμα διαρκείας, στην λειτουργία της ΕΣΟ ως εισπρακτικού μηχανισμού και να απαιτήσουν:

- Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ

- Να ζητηθεί από τη FIDE η εξαίρεση ή δραστική μείωση της χρέωσης για τη διεθνή αξιολόγηση των διασυλλογικών και ατομικών πρωταθλημάτων στη χώρα μας λόγω της κρίσης

- Διεκδίκηση ουσιαστικής χρηματοδότησης από την πολιτεία. Αλλαγή της στάσης συναίνεσης της ΕΣΟ στις περικοπές.

- Να πληρώσουν όσοι κάνουν μπίζνες με το σκάκι και τις διοργανώσεις της FIDE και της ECU, όχι οι σκακιστές και τα σωματεία που ήδη πληρώνουν

- Η ΕΣΟ να αναλάβει όλη την ευθύνη για το κόστος της αξιολόγησης που επιλέγει για τις διοργανώσεις της και όλες τις φάσεις τους.

- Κανένας οικονομικός φραγμός - προϋπόθεση για την συμμετοχή των ομάδων στις προκριματικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων

- Αναβάθμιση του εθνικού ΕΛΟ. Κόψιμο του ομφάλιου λώρου που δένει το ελληνικό σκάκι στην επιχειρηματική λειτουργία της FIDE.

Οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΕΣΟ με το ψηφοδέλτιο της Νέας Σκακιστικής Κίνησης – Μέτωπο Συνεργασίας

Γιάννης Αντωνιάδης
Γαβριήλ Μαστροβασίλης
Νίκος Μπαλάσκας
Κώστας Παπαδούλης
Δημήτρης Παυλίδης
Νίκος Σερετάκης
Διαβάστε Περισσότερα "Ανακοίνωση ΝΣΚ-ΜΣ"

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΟ-νοσία

2 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Καλό μήνα σε όλους. Επιτέλους λίγη βροχή. Για να καθαρίσει το περιβάλλον, ίσως και τα μυαλά κάποιον. Ζούμε το έπος της Χρυσαυγιάδας στην Ελληνική τηλεόραση προς ικανοποίηση των πολιτών και σκοπιμότητα των πολιτευόμενων. Τώρα που, εάν τελικά αποδειχτεί για να μην προτρέχουμε, οι κακοί θα μπουν φυλακή, όσοι βρεθούν ένοχοι, οι καλοί αλλά και η "καλή" "Χρυσή Αυγή", σύμφωνα με τον έμπειρο και πάντα ενημερωμένο δημοσιογράφο, μπορεί επιτέλους ακόμα και να κυβερνήσει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Να ζήσω και να δω το Μπαρμπαρούση υπουργό δημόσιας τάξης.

Ως εδώ όμως τα αστεία. Δεν είναι αστείο ο φασισμός για όσους ψήφισαν για πλάκα ή για αντίδραση. Την αντίδραση του ο λαός τη δείχνει στο δρόμο, στους αγώνες, στη προσπάθεια για καλύτερη ζωή, στην ανυπακοή και στη συνεχή πάλη του για επιβίωση, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Αλλά με όλο αυτό θα ασχοληθούμε σε λίγες μέρες μόλις "κάτσει" λίγο η δήθεν αντιφασιστική υστερία.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με σκακιστικά θέματα. Αλίμονο. Σκακιστικό ιστολόγιο είμαστε. Ευτυχώς που έχουμε και την ΕΣΟ να μας ξυπνάει. Έχει ήδη δημοσιευτεί η απόφαση από τη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου 2013 και πάνω σε μερικές από αυτές τις αποφάσεις, και όχι μόνο, θα σταθούμε σήμερα.

Θετική αίσθηση δημιούργησε κατ' αρχήν η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την επιθυμία ένταξης του σκακιού στα πλαίσια του σχολικού αθλητισμού. Όμως χρειάζεται πολύ δουλειά για να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πάρει χρόνο και, χωρίς συνεχή πίεση, δεν θα γίνει στο τέλος τίποτα. Και αυτό γιατί, εάν ενταχθεί ένα άθλημα στον σχολικό αθλητισμό τότε θα πρέπει η κάθε δραστηριότητά του να χρηματοδοτείται από το υπουργείο αλλά και να συνοδεύονται οι αθλητές σε κάθε σχολικό αγώνα υποχρεωτικά από δασκάλους. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουν πλέον ούτε φύλακες τα σχολεία και να έχουν γίνει βορά σε κάθε έναν που θέλει να κάνει πλιάτσικο. Θα βρεθούν λεφτά για έκτακτες μετακινήσεις δασκάλων για αγώνες; Εκτός και εάν αρχίσουμε να ονομάζουμε τους σχολικούς αγώνες με ονόματα ιδιωτών. Κάτι σαν "Σχολικό Βορείου Τομέα - xxxxxxx". Άλλωστε το έγγραφο πετάει το μπαλάκι στην απευθείας συνεννόηση της ΕΣΟ με την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής και αναφέρει ρητά πως "δύναται να ενταχθεί" και όχι πως εντάσσεται. Είμαστε εδώ, σε κάθε περίπτωση, να βοηθήσουμε ειλικρινά, με κάθε τρόπο, όπως μπορούμε και μας επιτραπεί, να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια και να ενταχθεί το σκάκι στον σχολικό αθλητισμό.

Η απόφαση, που μετά το πρώτο γέλιο, δημιούργησε απορία και θυμό, είναι πως η ΕΣΟ δεν μπορεί, από 01/01/2014, να καλύπτει τα έξοδα για διεθνή αξιολόγηση των παιχτών και θα πρέπει οι ενώσεις να βρούνε μόνες τους χρηματοδότηση για αυτό το σκοπό. Καταλαβαίνουμε όλοι ποια μπορεί να είναι αυτή η χρηματοδότηση. Το επιπλέον παράβολο, κάτι σαν ΕΛΟσημο, για το σκοπό αυτό, που πρέπει να πληρώνει ο κάθε παίχτης για να αξιολογηθεί. Και εάν δεν έχει να πληρώσει; Εδώ αναρωτιέται κανείς, τελικά, ποιος είναι ο ρόλος ύπαρξης της ΕΣΟ; Γιατί υπάρχει; Για να λέμε ότι έχουμε ομοσπονδία; Για διαχείριση μόνο των εσόδων;

Θυμάστε το έγγραφο της ΕΣΟ στις 31/05/2011 προς το ΣΟ Λαμίας που ενημέρωνε ότι δεν θα αξιολογεί τις παρτίδες που γίνονται από σωματεία της ΕΣΣΚΕ; Τότε ελάχιστοι φωνάζαμε και προτρέπαμε σε αντίδραση δυναμική ενάντια στην απόφαση αυτή. Τώρα το ίδιο εφαρμόζετε στην ουσία σε όλες τις ενώσεις. Άραγε τώρα εάν πληρώνει η ΕΣΣΚΕ όπως άλλωστε και όλες οι ενώσεις από εδώ και πέρα, γιατί η ΕΣΟ πλέον είναι άχρηστη να στηρίξει οτιδήποτε στο άθλημα, θα αξιολογούνται οι παρτίδες της η όχι; Εγώ θα έλεγα επιτέλους να υιοθετήσουμε την πρόταση της ΕΣΣΚΕ για αυτοαξιολόγηση των παρτίδων ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας να σταματήσουμε τελικά αυτήν την ΕΛΟ-νοσία που έχει αρρωστήσει τους πάντες και που βρήκε τώρα ευκαιρία η ΕΣΟ να πάρει λίγα ψιλά ακόμα από κάθε σκακιστή για να του κάνει τη χάρη να στείλει προς αξιολόγηση τη παρτίδα του.

Από την άλλη με μία απλή και χωρίς ένταση ανακοίνωση, μας ενημερώνει το έγγραφο ότι εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός από τα Πανελλήνια Νεανικά και από το Πρωτάθλημα Α' Εθνικής. Αυτό μόνο; Τα ποσά θα τα μάθουμε ή δεν μας συμφέρει να ενημερωθεί ο απλός σκακιστικός κόσμος; Υπήρχε κέρδος ή όχι;

Σε άλλη απόφαση-αποδοχή με χαρά διατυμπανίζουν ότι η ΕΣΟ πήρε 20.000€ από την εταιρεία "WHITE ANS BLACK M.ΕΠΕ" που είναι το κατάστημα προΪόντων της ομάδας του ΠΑΟΚ. Γιατί, τώρα που έφτιαξε ομάδα σκάκι ο ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ να μη φτιάξει και ο ΠΑΟΚ μία ομάδα σκάκι, και να κρατάει τα λεφτά για την ομάδα του αντί να τα δίνει στην ΕΣΟ, μήπως επωφεληθεί και καμιά οικογένεια στη Θεσσαλονίκη από αυτήν την κίνηση; Με 20.000€ η ομάδα θα μπορούσε να στείλει όλα τα παιδιά της στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα δωρεάν.

Γιατί εάν τα συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω τίποτα καλό, τουλάχιστον οικονομικά, δεν βλέπουμε από την ΕΣΟ. Και ότι έσοδα έχει, κρυφά από τις διοργανώσεις γιατί δεν βολεύει να μάθουμε πως πληρώνουμε όχι για τα έξοδα των Πανελληνίων, αλλά για το κέρδος τους, αλλά και φανερά από χορηγίες που διατυμπανίζουν για να δείξουν πως κάνουν έργο, τίποτα δεν περνάει στην οικογένεια και στο σκάκι.

Εσείς, άραγε βλέπετε κάποιο κέρδος σαν οικογένεια και σαν σκακιστές από την ΕΣΟ; Υπάρχει η παραμικρή προσφορά στο άθλημα και στους αθλητές από την ομοσπονδία; Τσάμπα χαρατσωμένους διαιτητές θέλει, ακριβά ξενοδοχεία για να δικαιολογεί τα ποσά που χρεώνει θέλει, ένα ευρώ για το άθλημα πλέον δεν βάζει, ούτε καν για αξιολογήσεις παρτίδων, εκτός φυσικά για τα δικά τους ταξιδάκια, σε συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και άλλα τέτοια όμορφα. Πληρώνουμε για τα πάντα χωρίς ανταποδοτικά να παίρνουμε το παραμικρό πίσω. Φτάνει.

Αν δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα, ας αφήσουν τις θέσεις τους και ας αναλάβουν άλλοι με άλλη νοοτροπία διαχείρισης του αθλήματος. Μακρυά από χαράτσια, παράβολα, ακριβά ξενοδοχεία, ιδιώτες να ελέγχουν τα πάντα και μυστικούς απολογισμούς και προϋπολογισμούς.
Διαβάστε Περισσότερα "ΕΛΟ-νοσία"