skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Νίκος Ξυλούρης, 1936-1980


Σαν σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου 1980, πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής και λυράρης, Νίκος Ξυλούρης. (Προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου)


Ένας καλλιτέχνης ξεχωριστός, για τη φωνή, τα τραγούδια, τις ιδέες αλλά και τη δράση του στα χρόνια της εφταετίας.


Τραγουδούσε στην Πλάκα το 1971 στην μπουάτ "Λήθρα" με τον Γιάννη Μαρκόπουλο.


Το 1973 στο Θέατρο "Αθήναιον" τραγούδησε στο άκρως αντιστασιακό θεατρικό έργο "Το Μεγάλο μας Τσίρκο" με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.


Στην εξέγερση του πολυτεχνείου, ήταν ο μόνος καλλιτέχνης που πήγε από τη πρώτη στιγμή στο χώρο, όχι για να συμπαρασταθεί στους φοιτητές αλλά για να γίνει ένας από αυτούς.



Με το τέλος της χούντας τον Ιούλιο του 1974  σε μεγάλη συναυλία με το Μαρκόπουλο που έγινε στο στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.


Συνέντευξη, είχε δώσει, στην ΕΡΤ, που αλλού, στην εκπομπή "Μουσική Βραδυά" του Γιώργου Παπαστεφάνου.


Η μεγάλη φωνή του κρητικού τραγουδιού προκαλεί ακόμα και σήμερα, 34 χρόνια μετά τη, φαινομενική, σιγή της, ρίγη συγκίνησης ακόμα και σε 15χρονα παιδιά. Και πιστεύουμε, πως δεν θα σβήσει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου