skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Σχολικά ή Μαθητικά Πρωταθλήματα;

Επανερχόμαστε σήμερα στο θέμα των Σχολικών Πρωταθλημάτων όπως έχουμε υποσχεθεί, για να αναλύσουμε το τρόπο διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων που έχουν και τη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Είχαμε φυσικά και τους Προκριματικούς Αγώνες που φέτος τα είχαμε όλα. Πολλοί μαθητές να παίζουν σκάκι, που σε μερικές περιοχές έφτασαν και τα 650 παιδιά, με τους διοργανωτές να δίνουν μάχη για να τα βγάλουν πέρα και μπράβο, που με μία καθυστέρηση 2-3 ωρών, αναγκαία για τόσο μεγάλη προσέλευση παιδιών, τα κατάφεραν, όπως στον Νότιο Τομέα, Λιγότερα παιδιά όπως στο Βόρειο Τομέα αλλά με καλή διοργάνωση και ευχαριστημένα παιδιά, με μουσικό πρόγραμμα, στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, ευχάριστη έκπληξη από τους εκεί διοργανωτές, αλλά και διήμερο φεστιβάλ ομαδικού σχολικού δημοτικών σχολείων στον Κορυδαλλό που οι αγώνες ξεκίνησαν την Κυριακή και τελείωσαν τη Δευτέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ευχάριστο είναι πως φέτος όλες οι Περιφερειακές Διοργανώσεις, έγιναν σε Σχολικές Μονάδες και όχι σε οποιονδήποτε ιδιώτη.

Βέβαια το καλό το είχε φυλαγμένο η Ένωσή μας με τη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων της Αττικής στο Mall. Δεν θα ασχοληθώ τώρα με αυτό γιατί υπάρχει κατά τη γνώμη μου σοβαρότερο πρόβλημα. Το μόνο που θα πω για τα Τελικά της Αττικής είναι η πλήρη αλαζονεία των κυρίων κυρίων της Ένωσης και των συνδιοργανωτών οι οποίοι σε κάθε παράπονο, και ήταν εκατοντάδες και σοβαρά, η απάντηση ήταν λίγο πολύ συνεννοημένη και στερεότυπη. "Του χρόνου να τα κάνετε εσείς να δούμε πως θα τα κάνετε", έλεγαν. Η απάντηση από μόνη της είναι χυδαία. Δεν στέκει σε οποιαδήποτε κριτική. Η στάση του πολυχρονεμένου της ΕΣΣΝΑ και της ΕΣΟ δεν αρμόζει σε γονείς που παλεύουν για να προσφέρουν στα παιδιά τους κάτι. Και αυτό σχολιάστηκε πολύ έντονα φέτος.

Για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα θα τα πούμε σε λίγες μέρες γιατί νομίζω πως η αδιαφορία τους για τους απόλυτους συντελεστές του αθλήματος, γονείς-αθλητές-προπονητές, είναι παροιμιώδης.

Ας μπούμε στην ουσία όμως της διοργάνωσης. Τι ακριβώς διοργάνωση κάνει η ΕΣΣΝΑ και η ΕΣΟ φέτος: Μπορεί κανείς να παρατηρήσει καμία διαφορά στην περσινή προκήρυξη με τη φετινή; Ας δούμε την αρχή των προκηρύξεων του 2013

25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2013)
11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2013)

1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει την τελική φάση του 25ου Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος και του 11ου Πανελλήνιο Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος για το 2013.

και του 2014

26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2014)
12ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2014)



1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει την τελική φάση του 26ου Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Μαθητών – Μαθητριών και του 12ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Μαθητών-Μαθητριών για το 2014.


Βλέπετε καμία διαφορά; Όσοι βρήκατε διαφορά μπράβο. Τα Πρωταθλήματα ήταν το 2013 ΣΧΟΛΙΚΑ ενώ φέτος, το 2014, ονομάστηκαν ΜΑΘΗΤΙΚΑ, και πιο συγκεκριμένα ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ. Λίγο το κακό θα πείτε.



Ας δούμε πόσο λίγο είναι το "κακό", και γιατί τροποποιήθηκε το όνομα. Για όσους δεν ξέρουν την νομοθεσία να ενημερώσουμε για την ύπαρξη του ΦΕΚ  1296/2012 για τις ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, το οποίο είναι τροποποίηση του ΦΕΚ 1497/2005, και ασχολείται ακριβώς με αυτό. Με τους όρους, τις προϋποθέσεις αλλά, και αυτό είναι το πιο σημαντικό για πολλά παιδιά, και με τις αμοιβές από το κράτος σε διακεκριμένους αθλητές.



Στο ΦΕΚ αυτό, που όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει ολόκληρο, αναφέρει μεταξύ άλλων

"Για την οργάνωση των Σχολικών Αγώνων και Πρωταθλημάτων συγκροτείται το μήνα Σεπτέμβριο κάθε Σχολικού Έτους , με Απόφαση του καθ ύλην αρμόδιου Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για θέματα Σχολικού Αθλητισμού, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων (Κ.Ο.Ε.Σ.Α) η οποία αποτελείται από (11) μέλη ως ακολούθως:

α΄: Από τον Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ ή τον νόμιμο αναπληρωτή του ως Πρόεδρο
β΄: Από τον Προϊστάμενο Γ΄ Τμήματος (Τμήμα Αθλητικών Δραστηριοτήτων) της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ, ως Αντιπρόεδρο
γ΄: Από έναν (1) Προϊστάμενο Τμήματος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ, ως Μέλος,
δ΄: Από δύο (2) Υπευθύνους Ομάδων Φυσικής Αγωγής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας , ως Μέλη,
δ΄: Από δύο (2) Σχολικούς Συμβούλους Φυσικής Αγωγής, ως Μέλη,
ε΄: Από δύο (2) καθηγητές Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από δύο (2) καθηγητές Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ειδικές γνώσεις γύρω από τα διάφορα αθλήματα και την οργάνωση των σχολικών πρωταθλημάτων και αγώνων που προβλέπονται στην παρούσα Απόφαση, ως Μέλη.
Από ένα (1) καθηγητή Φυσικής Αγωγής που υπηρετεί στην Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΔΒΜΘ ως Γραμματέα"

και λίγο πιο κάτω

"Σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, συγκροτείται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους, μετά από πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων [Ο.Ε.Σ.Α.] για την οργάνωση κάθε είδους σχολικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Ειδικά για τούς νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, συγκροτούνται αντίστοιχα επτά (7) και δύο (2) Ο.Ε.Σ.Α., όσες και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Αθήνας Α΄, Αθήνας Β΄, Αθήνας Γ΄, Αθήνας Δ΄, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης).

Κάθε Ο.Ε.Σ.Α. αποτελείται:
α΄ Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , ως Πρόεδρο
β΄ Από τον Υπεύθυνο Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Α΄ Αντιπρόεδρο
γ΄ Από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Β΄ Αντιπρόεδρο
δ΄ Από τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής που έχει την ίδια έδρα με την Επιτροπή, ως Επόπτη με δικαίωμα ψήφου.
Στην περίπτωση που στην ίδια έδρα υπηρετούν περισσότεροι από ένας Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής, ο δεύτερος κ.λ.π. θα μετέχουν σε άλλη Ο.Ε.Σ.Α. της Περιφέρειας αρμοδιότητάς τους με δική τους επιλογή. Ευνόητο είναι ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής, αν και θα μετέχουν μόνο σε μία Ο.Ε.Σ.Α. θα μπορούν να ασκούν εποπτεία σε όλη την Περιφέρεια αρμοδιότητάς τους και μπορούν να μετέχουν στις συνεδριάσεις και των υπολοίπων Ο.Ε.Σ.Α. της Περιφέρειας αρμοδιότητάς τους αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.
ε΄ Από δύο (2) καθηγητές Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως Μέλη,
στ΄ Από δύο (2) καθηγητές Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ως Μέλη,
ζ΄ Από έναν (1) καθηγητή ή μόνιμο εν ενεργεία Δημόσιο Υπάλληλο που υπηρετεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Γραμματέα της Επιτροπής και Μέλος. Ο ίδιος θα εκτελεί επιπλέον και καθήκοντα Υπολόγου Χ.Ε.Π."

Τι από όλα αυτά έχει γίνει; Και ρωτάω γιατί με τυμπανοκρουσίες, πράγμα που είχε επισημανθεί από το παρόν ιστολόγιο, πέρυσι μας ανακοινώθηκε ότι μπαίνει το σκάκι στα σχολεία και εντάσσεται στον σχολικό αθλητισμό.

Ρητά το ΦΕΚ ορίζει τα αθλήματα που περιλαμβάνει ο Σχολικός Αθλητισμός και είναι


"άρθρο 6 ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ως εξής:

6.1. « Οργάνωση Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙ'ΑΣ Ομαδικών και Ατομικών Αθλημάτων: Συμμετοχή και Τρόπος διεξαγωγής»

Διεξάγονται αγώνες μόνον εντός Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙ'ΑΣ» Δημοτικών. Για τον προγραμματισμό των Ομαδικών και των Ατομικών Αθλημάτων των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙ'ΑΣ» Δημοτικών αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Ο.Ε.Σ.Α. και οι Ομάδες Φυσικής Αγωγής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες θα συνεργάζονται με την Τοπική ή /και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ή /και άλλους θεσμικούς φορείς.

Οι «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙ'ΑΣ» Δημοτικών, διεξάγονται σε Ημερίδες ή Διημερίδες εντός Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Ομαδικά αθλήματα της Καλαθοσφαίρισης (mini), Πετοσφαίρισης (mini), Χειροσφαίρισης (mini), Ποδοσφαίρου (5X5) και στα Ατομικά Αθλήματα του Κλασσικού Αθλητισμού και του Δρόμου επί Ανωμάλου Εδάφους.

Για την διεξαγωγή οποιουδήποτε άλλου ομαδικού ή ατομικού αθλήματος πλην αυτών απαιτείται έγκριση του σχετικού αιτήματος από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων (Κ.Ο.Ε.Σ.Α.)."

επίσης σημειώνεται πιο κάτω
"Παράγραφος 5.2. «ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ»
α΄ Καλαθοσφαίριση
β΄ Πετοσφαίριση
γ΄ Χειροσφαίριση
δ΄ Ποδόσφαιρο

Για την διεξαγωγή οποιουδήποτε άλλου ομαδικού αθλήματος Γυμνασίων απαιτείται έγκριση του σχετικού αιτήματος από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων (Κ.Ο.Ε.Σ.Α.).

Παράγραφος 5.3. « ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ »
Τα ατομικά αθλήματα που μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου είναι:
α΄Κλασσικός Αθλητισμός (μαθητών και μαθητριών)
β΄Δρόμος επί Ανωμάλου Εδάφους (μαθητών και μαθητριών)
γ΄Κολύμβηση

Για την διεξαγωγή οποιουδήποτε άλλου ατομικού αθλήματος απαιτείται έγκριση του σχετικού αιτήματος από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων (Κ.Ο.Ε.Σ.Α.)."

Έγινε κάποια αίτηση από την αγαπημένη μας ομοσπονδία για να ενταχθεί το σκάκι στον σχολικό αθλητισμό το Σεπτέμβριο; Όχι. Και αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις στους πρωταθλητές και στους άλλους διακρινόμενους αθλητές μας. 

Κατά τη γνώμη του ιστολογίου δεν πρόκειται το σκάκι να ενταχθεί στο Σχολικό Πρωτάθλημα, γιατί οι συγκεκριμένοι αγώνες, των σχολικών πρωταθλημάτων, γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο, διαβάστε στο ΦΕΚ αναλυτικά, ώστε να μην υπάρχουν έξοδα από τους γονείς, αλλά και εάν υπάρχουν έξοδα τα καλύπτει το ΥΠΕΠΘ και η Περιφέρεια αφού γίνονται όλοι οι αγώνες με την επίβλεψή τους. Άλλωστε στα τελικά των Σχολικών Πρωταθλημάτων  συμμετέχουν λίγα άτομα τα οποία προκρίνονται από τις περιφέρειες και δεν θα αφήσει κανένας φορέας, Υπουργείο-Περιφέρεια-Σχολικά Συμβούλια να είναι οι γονείς θύματα κερδοσκοπίας με ξενοδοχεία και υποχρεωτικές διαμονές. Λέτε η ΕΣΟ και οι πολυχρονεμένοι σοφοί του αθλήματος, να θέλουν κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι για να ονομάζουν φέτος τα Πρωταθλήματα, Μαθητών-Μαθητριών και όχι Σχολικά.

Πάντως για την καλύτερη ενημέρωσή όλων, μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο για την εισαγωγή αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αναφέρει ποσοστά εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης για αθλητές με διάκριση σε Σχολικούς-Μαθητικούς αγώνες. Άραγε όταν στην εγκύκλιο αναφέρονται τα Σχολικά-Μαθητικά Πρωταθλήματα περιλαμβάνεται και το σκάκι; Η εγκύκλιος αναφέρει για Διάκριση Σε Πανελλήνιους Σχολικούς Μαθητικούς Αγώνες για 1η Θέση προσαύξηση για ΤΕΦΑΑ 20% και προσαύξηση για τα Λοιπά Πανεπιστήμια 10%, για 2η Θέση προσαύξηση για ΤΕΦΑΑ 20% και προσαύξηση για τα Λοιπά Πανεπιστήμια 8% και για 3η Θέση προσαύξηση για ΤΕΦΑΑ 20% και Προσαύξηση για τα Λοιπά Πανεπιστήμια 7%.

Ας πάνε φέτος οι Πρωταθλητές του Λυκείου των Σχολ... συγνώμη των Μαθητών-Μαθητριών ήθελα να πω, στην Ομοσπονδία να ζητήσουν τη βεβαίωση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτά για την ώρα και έπεται συνέχεια.

2 σχόλια:

  1. Τώρα τελευταία και ειδικά σε συζητήσεις για τα σχολικά, οι σύμβουλοι του πολυχρονεμένου μας προέδρου κρύβονται από όλα τα blogs.
    Τακτική ή ενοχή ; ή και τα δύο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τα δύο! Η δημόσια συζήτηση ενός θέματος φέρνει πάντα στο φως πτυχές που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και δυσάρεστες για τον πολυχρονεμένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή