skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

70 Χρόνια Ε.Α.Μ.

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Aπό τα τέλη Ιουνίου του 1941 η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) συναντήθηκε, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην εσωτερική κατάσταση της χώρας και στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση. Η επίσημη απόφαση διακήρυττε τη βούληση του κόμματος να συμβάλει στην ήττα των φασιστικών δυνάμεων μέσω της συνεργασίας με άλλα κόμματα και ομάδες της αριστεράς και μέσω της συγκρότησης ενιαίου πολιτικού και στρατιωτικού μετώπου εναντίον των δυνάμεων Κατοχής.

Έτσι σ' ένα απλό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Είχαν κληθεί τότε όλα τα κόμματα, αλλά - εκτός του ΚΚΕ - μόνον η Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας υπέγραψαν το Ιδρυτικό του ΕΑΜ. Το ΕΑΜ, με την ίδρυσή του, έδωσε φτερά στο σκλαβωμένο λαό. Το ΕΑΜ προβλήθηκε ως σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες στην κοινή προσπάθεια για τη μάχη ενάντια στον Αξονα. Σύντομα, το ΕΑΜ προχώρησε στη δημιουργία σειράς άλλων οργανώσεων με πιο καθορισμένο εύρος: το ΕΕΑΜ (Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), την ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλήνια Οργάνωση Νέων) και τέλος, το Δεκέμβριο του 1941, τον ΕΛΑΣ (Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), ως στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ. Ως τα μέσα του 1942, ο ΕΛΑΣ είχε ήδη συστήσει ομάδες δράσης στα βουνά της ελληνικής επικράτειας και οργάνωνε τις πρώτες αντιστασιακές επιχειρήσεις εναντίον των γερμανικών δυνάμεων.


Τα μηνύματα για επιβίωση - απελευθέρωση του έθνους μας, απ' τον ξένο ζυγό, η απόκτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας - με λαϊκή κυριαρχία, βρήκαν απήχηση, όχι μόνο στην τεράστια πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών - της κατεστραμμένης μεσαίας τάξης, αλλά και σε «φωτισμένους αστούς» πατριώτες, κληρικούς κλπ. και αποκτούσαν έτσι παλλαϊκό χαρακτήρα.

Το πατριωτικό πρόγραμμα του ΕΑΜ γίνεται το κέντρο πολιτικής έκφρασης. Οι αποφάσεις, εκκλήσεις, προκηρύξεις, ανακοινώσεις, ενάντια στη γερμανική κατοχή, αγκάλιασαν κάθε ηλικία. Ο αριθμός των μελών της ΕΠΟΝ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Nation» Μάικλ Κλαρκ, υπολογίζονταν σε 500.000. Ο Αντονι Ιντεν απέδιδε στο ΕΑΜ την υποστήριξη του 80% του ελληνικού λαού. Οι «Τάιμς» του Λονδίνου τού απέδιδαν το 91%. Αλλά και απ' την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο της Αιγύπτου, απλοί φαντάροι, αξιωματικοί, ναύτες του ναυτικού στρατού, υποστήριζαν τη βάση μιας καθολικής εξέγερσης. Οι οργανώσεις του ΕΑΜ (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ), με τη δράση τους, έγραψαν ιστορία. Οι διαδηλώσεις, οι γενικές απεργίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη εμπόδισαν τις επιστρατεύσεις δουλεργατών στη Γερμανία. Σταμάτησαν τη στρατολόγηση για το γερμανικό στρατό. Οργάνωσε συσσίτια και έδωσε ψωμί στο φτωχό λαό: «ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ φωνή λαού που φτάνει ως τ' άστρα τ' ουρανού».
 

Σήμερα είναι και πάλι επιτακτική η ανάγκη ενός μετώπου ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά που πάνε να μας επιβάλλουν. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε, ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να υποδουλώσει εμάς τα παιδιά μας αλλά και τις επόμενες γενεές. Ένα πράγμα χρειάζεται να σκεφτούμε. Την αξιοπρέπειά μας και την αξιοπρέπεια των παιδιών μας.
 
   

Διαβάστε Περισσότερα "70 Χρόνια Ε.Α.Μ."

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟ Κορυδαλλού

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Μερικές πολύ σημαντικές εκδηλώσεις-συναντήσεις έχει προγραμματίσει ο ΣΟ Κορυδαλλού για το προσεχές διάστημα. Διαβάζουμε από το δελτίο τύπου.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Κορυδαλλού σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες τα δωρεάν σεμινάρια - συνομιλίες, ανοικτά προς όλους, με σκοπό την διεύρυνση του γνωστικού πεδίου και τον εμπλουτισμό των γνώσεων. Συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο & Νοέμβριο 2011:

1. Από 7 έως 9 Οκτωβρίου με συνδιοργανωτή την Τεχνική Επιτροπή Διαιτησίας της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Ν. Αττικής θα παραθέσουν οι καθηγητές Διαιτησίας και Διεθνείς Διαιτητές Παναγιώτης Νικολόπουλος (ΓΓ ΕΣΟ, Πρόεδρος Επιτροπής ΔιαιτητώνFIDE), Μιχάλης Πρεβενιός (Αντιπρόεδρος ΕΣΣΝΑ, Μέλος ΚΕΔ, Μέλος Επιτροπής Ελβετικού Συστήματος FIDE) και Σωτήρης Λογοθέτης σεμινάριο κανονισμών διαιτησίας σκάκι σε χώρο που μας παραχωρεί ο Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού Δήμου Κορυδαλλού, στην αίθουσα Πλειάδες (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης) στον 3ο όροφο. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τους κανόνες του σκακιού, για μεθόδους κληρώσεων αγώνων καθώς και θα έχουν την ευκαιρία και γραπτών εξετάσεων. Πρόγραμμα: Παρασκευή 07/10 ώρα 16.45 προσέλευση, 17:00-21:00 παράδοση, Σάββατο 08/10 ώρα 16.45 προσέλευση, 17:00-21:00 παράδοση, Κυριακή 09/10 ώρα προσέλευσης 17:45, έναρξης διευκρινήσεων & εξετάσεων για την απόκτηση τίτλου διαιτητή 18:00 - 21:00.

2. Στις 6 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή στις 19:00 στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού (Κουντουριώτου 25, 1οςόροφος) θα παρατεθεί καφές - συζήτηση με θέμα: Επιβίωση των Αθλητικών Σωματείων εν καιρώ κρίσης. Προβλήματα και Λύσεις. Ομιλητές οι Κώστας Καλούδης (Πρόεδρος Οργανισμού Άθλησης & Πολιτισμού Δ. Κορυδαλλού), Λυμπέρης Αγγελάκης (Πρόεδρος Φυσιολάτρη Νικαίας), Γιάννης Σπυρακόπουλος (Έφορος Αγώνων Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω) & Παναγιώτης Νικόπουλος (Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων). Θα παρατεθεί ελαφρύς μπουφές.

3. Από 21 έως 29 Νοεμβρίου ο βρετανικός οργανισμός tellusgroup με αφετηρία το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Leonardo θα διαθέσει 4 φοιτητές από την Ιταλία ειδικευόμενους στους υπολογιστές και στο web design κάθε πρωί στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού οι οποίοι θα δίδουν συμβουλές στα σωματεία της Αττικής και τα μέλη τους που θα δείξουν ενδιαφέρον για δημιουργία εργαλείων προώθησης των σκακιστικών σωματείων όπως: δημιουργία ιστοσελίδας, δημιουργία και διαχείριση λογαριασμού mail και Facebook, διαφήμιση μέσω google, ραδιόφωνο μέσω internet κλπ.

Για την συμμετοχή σας στα παραπάνω, παρακαλώ επικοινωνήστε με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΣΝΑ Δημήτρη Κεφάλα: 2104954411, 6973658191, 6970342182 What's Up, E mail:
kefalas1@hotmail.com , Skype: kefalas1

Το μόνο που θα ήθελα εγώ να παρατηρήσω είναι, ειδικά στην εκδήλωση συζήτηση στις 6 Νοεμβρίου για την επιβίωση των αθλητικών σωματείων, την απόλυτη απουσία μελών του ΔΣ της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ ώστε να γνωρίζουμε όσοι παρευρεθούμε, τα σχέδια των επίσημων φορέων του αθλήματός μας για την επιβίωση των σωματείων. Εάν φυσικά έχουν να προτείνουν κάτι. Εκτός και εάν εσκεμμένα δεν καλούνται γιατί ακριβώς δεν έχουν να προτείνουν τίποτα. Ενδιαφέρον θα είχε πάντως η παρουσία τους.
Διαβάστε Περισσότερα "ΣΟ Κορυδαλλού"

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Οικονομικά και άλλα

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Αποσβολωμένοι οι πολίτες ακούνε κάθε μέρα τα "νέα", κάθε φορά, μέτρα τα οποία επίσης κάθε φορά είναι και τα τελευταία. Το κόλπο είναι προσχεδιασμένο και εκτελείται με μαθηματική ακρίβεια. Εκτός και εάν τους χαλάσουμε τα σχέδια εμείς. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό το τσουνάμι οικονομκών-φορολογικών μέτρων που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

Θα τα καταφέρουν μόνο εάν το επιτρέψουμε εμείς. Ο στόχος τους είναι η υποδούλωση του λαού μας. Και πως θα το κάνουν αυτό; Εξαθλιώνοντας το λαό οικονομικά και εξασφαλίζοντας την αμορφωσιά των παιδιών μας, για να έχουν στο χέρι και τις επόμενες γενεές. Σχολεία συγχωνεύονται και κλείνουν, βιβλία δεν δίνουν στους μαθητές, το σχολικό έτος 2012-2013 θα πληρώνουμε για τα βιβλία του σχολείου, ίσως και για δίδακτρα, κλείνουν ή στην καλύτερη περίπτωση αυξάνουν τα δίδακτρα σε δημοτικά ωδεία και τμήματα πολιτιστικών οργανισμών και ότι δωρεάν παροχές είχαν τα παιδιά μας σε διάφορους δήμους της χώρας όλα πλέον είναι επί πληρωμή.

Επίσης, και εδώ είναι το έγκλημα, απελευθερώνουν το "επάγγελμα" του χασισέμπορου και έτσι ο καθένας θα μπορεί να έχει το δικό του "φουντόδεντρο" στο μπαλκόνι του για να φουμάρει και να αντέχει τα μελλοντικά "νέα" και μοναδικά μέτρα. Αυτή είναι άλλωστε η πράσινη ανάπτυξη που μας λέγανε. Παράλληλα για να ολοκληρωθεί το έγκλημα, η οικονομία στις δαπάνες του κράτους εξαντλείται στο λουκέτο βιβλιοθηκών και στο ψαλίδι ή στο μηδενισμό των επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων. Ήδη η ομοσπονδία βόλεϊ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλα τα πρωταθλήματα που υπάγονται σε αυτήν.

Η δική μας ΕΣΟ με τα πολυχρονεμένα μέλη της, δεν καταλαβαίνει από κρίση. Άλλωστε ξεζουμίζουν τις οικογένειες για να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα και, όσο αντέχουμε εμείς και τους τα ακουμπάνε αδιαμαρτύρητα, τόσο θα συνεχίζουν. Πριν λίγες μέρες διάβασα τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΣΟ. Πάρα πολλά αυτά που μπορούμε να δούμε και να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Εγώ θα σταθώ σε δύο τρία σημεία και ίσως η κουβέντα να αναδείξει και τα υπόλοιπα.

Κατ' αρχήν ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι η επιχορήγηση από τη ΓΓΑ ανέρχεται σε 800.000€. Καλά πλάκα μας κάνετε; Εδώ έχουν μηδενιστεί οι επιχορηγήσεις σε όλες σχεδόν τις ομοσπονδίες και η ΕΣΟ θέλει 800.000€; Εάν δεν κάνω λάθος η επιχορήγηση έχει μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, και σύμφωνα με πληροφορίες είναι γύρω στις 300.000€ και ίσως να λέω πολλά. Και πάλι εάν καταφέρετε να πάρετε 800.000€ από την ΓΓΑ τα 6.000€ από τα παράβολα των Ατομικών-Νεανικών Πρωταθλημάτων τι τα θέλετε; Γιατί δεν τα χαρίζετε στις οικογένειες να μειωθεί έστω και αυτό το ελάχιστο το κατά κεφαλή κόστος; Τόσο πολύ ανάγκη τα έχει η ΕΣΟ;

Στο άλλο που θα ήθελα να σταθώ και μου έκανε εντύπωση είναι ότι προϋπολογίζεται 65.000€ για το Δ.Τ. Ακρόπολις. Ποιό Ακρόπολις; Αυτό που έχει να γίνει δύο χρόνια; Θα το κάνετε του χρόνου; Εύγε. Εάν όμως δεν γίνει τότε θεωρητικά η ΕΣΟ γλυτώνει 65.000€ με τα οποία θα μπορούσε να επιχορηγήσει τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα αλλά και τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα και να πέσει η επιβάρυνση των οικογενειών στο μισό (να μπει κάτι και στο αντίστοιχο κουτάκι του προϋπολογισμού που το έχετε επιδεκτικά κενό).

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε για τον προϋπολογισμό αλλά ξέρω καλά ότι δεν υπολογίζετε τα λόγια και τις σκέψεις κανενός. Εσείς όπως και κάθε μορφή εξουσίας κάνει ότι θέλει, με αρχικό και τελικό στόχο το κέρδος και την διατήρηση αυτής της εξουσίας. Ενίοτε μπορεί και να τιμωρεί, γιατί δεν συμμορφώνονται οι άλλοι με τις υποδείξεις της, όπως κάνετε με την ΕΣΣΚΕ και τους ανθρώπους που θέλουν να παίξουν σκάκι έχοντας στο μυαλό τους μόνο τους κανόνες του παιχνιδιού που τους ακολουθούν ευλαβικά και απαξιούν για τους κανόνες του δικού σας παιχνιδιού που έχει άλλους στόχους, άλλη μπόχα και σίγουρα θα έχει άλλη κατάληξη από τη δική μας χειραψία στο τέλος.


Διαβάστε Περισσότερα "Οικονομικά και άλλα"

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή Σχολική Χρονιά

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Ξεκινούν αύριο με αγιασμούς τα σχολεία. Με καινούργια όνειρα για τους μαθητές και νέες προσδοκίες για τους γονείς. Αυτά όμως σε μία άλλη χώρα και σε μία άλλη διάσταση. Στην Ελλάδα του μνημονίου, του ΔΝΤ, του μεσοπρόθεσμου, του Βαγγέλη, του Θόδωρου, του Γιώργου και των λοιπών πιονιών του διεθνούς κεφαλαίου, τα όνειρα και οι προσδοκίες έχουν περιοριστεί στην καθημερινή επιβίωση των οικογενειών.

Στο σχολείο του 2011 οι προσδοκίες και τα όνειρα είναι να έχουν τα παιδιά βιβλία πρίν την πρωτοχρονιά. Αλλιώς τα παιδιά, τα μικρότερα κυρίως, τα ζητήσουν από τον Άγιο Βασίλη. Με πρωτοτυπίες και φωτοτυπίες, χωρίς δασκάλους και καθηγητές, με καταλήψεις, με συγχωνευμένα-κατηργημένα σχολεία, με κατακρεουργημένους μισθούς, χωρίς λεφτά για τα πρώτα έξοδα των παιδιών στο σχολείο, το "ξεκινούν τα σχολεία αύριο" είναι μάλλον ανέκδοτο και εφιάλτης μαζί.

Όπως ανέκδοτο είναι και η έλλειψη αντίδρασης του λαού σε όλα αυτά που συμβαίνουν Τι ακριβώς περιμένουν όσοι κάθονται ακόμη στο σαλόνι τους και δεν ξεσηκώνονται είναι θέμα για μεγάλο παγκόσμιο ψυχιατρικό συνέδριο που, για να βγάλει συμπεράσματα, ίσως να διαρκέσει μήνες.

Από αυτό εδώ το ιστολόγιο όμως το έχουμε πει αρκετές φορές. Οχι, δεν είναι αποτυχημένη η κυβέρνηση. Είναι η πιο επιτυχημένη κυβέρνηση από την επανάσταση του 1821 και μετά. Είναι η μόνη κυβέρνηση που κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο εκλέχθηκε. Αυτό για το οποίο είχε πάρει εντολή. Και μην ακούσω την αηδία για "λαϊκή εντολή στις εκλογές". Εγώ είπα για εντολή σκέτο. Εντολή από τους κερδοσκόπους και το παγκόσμιο κεφάλαιο για υποδούλωση του λαού, καταστροφή της παιδείας γιατί αμόρφωτος λαός σημαίνει λαός που υποδουλώνεται εύκολα, εξαθλίωση των εργαζομένων με μισθούς πείνας, απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και άλλα πολλά που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε.

Σκεφτείτε όλοι σας τι μέλλον θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και πως πρέπει να αντιδράσουμε. Γιατί μόνο με πάλη και αντίδραση μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αξίζει.



Καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια.

Καλόν ύπνο στους υπόλοιπους.

 

 

 

«Ἐθνικὴ Παιδεία» (Κώστας Βάρναλης)

Γανιάσατε, δασκάλοι, νὰ ξεμάθω
νά ῾μαι ἐγώ, νὰ στοχάζομαι, νὰ θέλω -
ψέματα ὅλο ν᾿ ἀκούω, νὰ λέω, νὰ πράττω,
γιὰ ψέματα νὰ ζῶ καὶ νὰ πεθαίνω.

Δὲν μπόρεσε ἡ σπουδὴ νὰ μὲ χαλάσει.
Ἀντέξανε σαρκίο, ψυχὴ καὶ γνώση
μὰ κάθε τόσο θάνατος νὰ ξέρεις
ὅτ᾿ εἶσαι πάντα πουλημένο κρέας.
Διαβάστε Περισσότερα "Καλή Σχολική Χρονιά"

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Καλό Χειμώνα

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Επιστρέψαμε...

Καλό χειμώνα σε όλους και πολλές επιτυχίες σκακιστικές και μη. Μπαίνουμε σε μία περίοδο με πολύ ένταση που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι εμείς πρέπει να είμαστε το επίκεντρο των εξελίξεων, να είμαστε αυτοί που θα οδηγούν τις εξελίξεις και όχι αυτοί που παθητικά θα παρακολουθούμε. Αυτοί που θα γράψουν την ιστορία και όχι αυτοί που απλά θα τη διαβάσουν αργότερα. Κανείς δεν θα αλλάξει τίποτα στη δική μας ζωή εάν μόνοι μας δεν παλέψουμε να την αλλάξουμε. Και τούτο το χειμώνα αυτό θα κάνουμε. Θα επιβάλλουμε την αλλαγή στη ζωή μας.

Επιστρέψαμε... Και εάν αυτό ακούγεται σαν απειλή, έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε....



Διαβάστε Περισσότερα "Καλό Χειμώνα"